Przesunięty przez: Gochna H Śro Maj 29, 2013 3:31 pm |
W jakim banku zalozyc konto ? |
Autor |
Wiadomość |
michalsunrise
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Maj 22, 2013 6:41 pm W jakim banku zalozyc konto ?
|
|
|
Witam zamierzam wyjechac do Holandi i chce zalozyc w Polsce konto bankowe.
Moje pytanie w jakim banku sie najbardziej oplaca zalozyc takie konto i czy bede mogl wyplacac pieniadze w Holandi ?
http://www.niedziela.nl/i...=pl&cr=countryN |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Maj 27, 2013 10:26 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kasia0987
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 19 Lip 2012 Posty: 68 Skąd: okolice Amsterdam
|
Wysłany: Śro Maj 22, 2013 10:49 pm
|
|
|
Najlepiej to otwórz sobie konto w NL. Nic Cie to nie kosztuje. Wystarczy miec BSN i paszport. Mam konto w ING i jestem zadowolona. Jesli sie nie myle to na kwartal place 3e z groszami za prowadzenie konta. Przelewy do PL nic mnie nie kosztuja. Bedac w PL wyplacam w bankomacie pienizaki. Jak chce miec euro to w NL wyplace i do PL przywoze.
Plus jeszcze taki, iz majac NL konto szybciej wplynie Tobie wyplata niz na PL konto. Zamkniecie konta to tez żaden problem. Po prostu idziesz do banku i mowisz ze chcesz zamknac. To wszystko.
Jeszcze jedno.Jesli zajdzie potrzeba i bedziesz musial sie samodzielnie ubezpieczyc to warunkiem jest posiadanie NL konta.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Czw Maj 23, 2013 5:03 am
|
|
|
Jeśli jedziesz do Holandii na sezon, kilka tygodni i wiesz, że bedzie szansa otrzymać jakieś zaliczki w gotówce załóż konto w Polsce. Aliorbank czy ING maja konta walutowe (bez karty) zupełnie za darmo.
Jeśli dłuższy pobyt w Holandii polecam konto holenderskie. ABN czy ING czy jakieś inne jeszcze. Dostajesz kartę platniczą za darmo, przelewy za darmo a opłata to jak ktoś pisał około 3 euro miesiąc. Kupowanie w necie też jest proste, możesz płacić tu z miejscowego PayU czyli iDeal.
Małe sprostowanie. Praktycznie nie ma różnicy w szybkości przelewu z NL do PL jeśli przelewamy euro. W zeszłym roku, po gorętszym okresie w firmie, szef wysłał 12 wypłat na polskie konta walutowe. 8 doszło następnego dnia, 4- 2 dni później. |
|
|
|
|
michalsunrise
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 23, 2013 8:52 am
|
|
|
czyli konto walutowe najlepiej otworzyc ? dostaje wtedy karte platnicza i wszystko jest ok w holandi moge smialo wyplacac pieniazki ?
a holenderskiego konta bankowego raczej nie bd zakladal gdyz biuro z ktorych chce wyjechac proponowalo by w polsce zalozyc konto.
sory za te pytania ale jestem zielony w tym temacie jeszcze ;] |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Czw Maj 23, 2013 10:19 am
|
|
|
A z kartą musisz popytać po bankach czy przejrzeć oferty.
Dobrze czytaj umowy, bo karta jest darmowa ale np od wpływu na konto np 2000PLN... |
|
|
|
|
michalsunrise
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 23, 2013 11:53 am
|
|
|
dobra dzieki wielkie ;] |