NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
koszty utrzymania auta na NL blachach.
Autor Wiadomość
ammmi 
Poczatkujacy
ammmi

Wysłany: Śro Cze 05, 2013 1:42 pm   

Jak jest naliczany MotorRijtuigenBelasting?
Załóżmy że kupuje auto 1 MAJ 2013 jest już moje i od tego dnia podlega tej opłacie
1) Czy płace za cały rok 2013,
2) czy oplata jest od 1 maja 2013 do 1 maja 2014
3) czy może place za część 2013 i w 2014 nowy podatek za nowy rok?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Cze 05, 2013 4:45 pm   

ammmi, podatek drogowy mozna placic miesiecznie kwartalnie i rocznie .
PD jest naliczany od chwili kupienia auta . przyjmijmy kupilas auto 10 maja podatek drogowy wynosi 90 euro za kwartal to nalicza ci 20€ od 10 do 30 maja . Za czerwiec zaplacisz 30 i za lipiec 30 . Przy przerejestrowaniu auta na poczcie mozesz odrazu pania poprosci ( o ile sama nie zapyta ) zebyc ci sciagali miesiecznie lub kwartalnie . Jesli chcesz placic rocznie dostajesz cos okolo 5% znizki na calosc i musisz wtedy zaplacic za rok do przodu . PD jest sciagany w okolicach 25 kazdego miesiaca .
Ostatnio zmieniony przez baileys Śro Cze 05, 2013 4:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

ammmi 
Poczatkujacy
ammmi

Wysłany: Czw Cze 06, 2013 10:12 am   

hm to ciekawe... czyli lepiej płacić z góry- spokój przez rok i jeszcze mała zniżka.
A jak sprzedam auto a opłaciłam podatek rok z góry dostane zwrot różnicy czy przepada bezpowrotnie?

a dysponujesz jakimś linkiem może co do tych 5% zniżki?

Ostatnio obiło mi się o uszy że są plany likwidacji tego podatku i ma być wliczony w cenę paliwa.. czytałam artykuły na ten temat i nic takiego nie znalazłam, owszem maja być zmiany w 2014 roku ale odnośnie wymogów jakie spełnia auto nie podlegające- zwolnione z tego podatku (spalanie etc.).
Czy ktoś o tym coś słyszał czy to jest kolejna nowość, którą wymyślili Polacy aby usprawiedliwić fakt niepłacenia podatku?
Ostatnio zmieniony przez ammmi Czw Cze 06, 2013 10:21 am, w całości zmieniany 2 razy  

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Czw Cze 06, 2013 10:21 am   

dostaniesz spowrotem

Een maand voor de verkoop van uw bestelauto is een tijdvak ingegaan. U moet dan voor die maand motorrijtuigenbelasting betalen, omdat het kentekenbewijs toen nog op uw naam stond. Voor de overige 2 maanden hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen. U krijgt 2/3 deel van de belasting die u te veel hebt betaald, automatisch terug. Als u voor 4 tijdvakken (1 jaar) hebt betaald, krijgt u behalve een evenredig deel van de belasting over het lopende tijdvak, ook de belasting terug over de tijdvakken die nog niet zijn begonnen.

http://www.belastingdiens...telauto/verkoop

z tego co pamietam, to z pierwszym acceptgiro przyszedl wniosek, czy chce, aby z konta automatycznie mi sciagali i informacja, ze jak oplace z gory za rok, to dostane znizke. Na stronie nic nie moge znalezc. :039:
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Czw Cze 06, 2013 10:23 am, w całości zmieniany 1 raz  

ammmi 
Poczatkujacy
ammmi

Wysłany: Czw Cze 06, 2013 11:46 am   

a jeśli place co miesiąc to co miesiąc przychodzi mi acceptgiro czy ściagają z konta? rocznie i kwartalnie tez przez acceptgiro?
Dopiero zaznajamiam sie z przepisami w Nl stąd moje dziwne pytania :)

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Czw Cze 06, 2013 12:16 pm   

jesli wyrazisz zgode na comiesieczne pobieranie z konta, to nie bedzie acceptgiro, w innym wypadku, co miesiac bedziesz dostawac do domu acceptgiro, kwartalnie tez, rowniez rocznie.
tu wiecej o placeniu przez acceptgiro...
http://www.belastingdiens..._met_acceptgiro
...i przez automatische incasso
http://www.belastingdiens...atische_incasso
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Czw Cze 06, 2013 12:16 pm, w całości zmieniany 1 raz  

oizo_pl 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 21, 2014 10:39 pm   

Ok ktoś tu podał ten link http://www.vwe.nl mam taki kapryś wpisuje tablice rej, z bmw 735i rok dajmy 2003 benzyna koszt auta 5 tys e podatek bmp 2700 e czy to jest normalne ?

Odpowiedz do tematu