Przesunięty przez: Gochna H Sob Lut 15, 2014 3:36 pm |
czy powinienem się rozliczyć z podatku |
Autor |
Wiadomość |
Mariog1985
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 02, 2013 1:57 pm czy powinienem się rozliczyć z podatku
|
|
|
[glow=darkred][/glow
Pracowałem w Holandii w zeszłym roku w pażdzierniku,miałem umowę na tydzień i opłacałem składki, czy powinienem się rozliczyć z podatku?Czy obowiązują za to jakieś kary?Obecnie mieszkam w Polsce. |
_________________ Mariog1985 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Sie 10, 2013 4:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 02, 2013 4:25 pm
|
|
|
Zasada taka sama jak w Polsce, nawet gdybyś przepracował jeden dzień lub nawet jedną godzinę, a Twój pracodawca wypłacił Ci za to pieniądze (w sposób legalny) to i tak musisz się z tego rozliczyć. |
|
|
|
|
kasia0987
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 19 Lip 2012 Posty: 68 Skąd: okolice Amsterdam
|
Wysłany: Wto Lip 02, 2013 5:15 pm
|
|
|
Roliczyc sie na pewno musisz.Jednak nie martw sie. Masz na to 5 lat. Jesli oczywiscie Belastingdienst (Holend. Urzad Skarbowy ) nie wyslie Tobie pisma z prosba o natychmiastowe rozliczenie. Taki list powinienes dostac na poczatku 2013 roku. Jesli nie dostales to mozesz sobie poczekac.
Moze w tym roku wyjedziesz do Holandii, wtedy zlozysz w biurze w ktorym bedziesz sie rozliczal 2 Jarograpf. Teraz to niebardzo Ci sie oplaca poniewaz za rozliczenie zaplacisz ok 120zl (tyle w moim regionie taka usluga kosztuje) a zwrot Twoj bedzie duzo mniejszy. To jest moje zdanie, zrobisz jak uwazasz |
_________________ Het geluk lacht me toe |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Lip 02, 2013 8:54 pm
|
|
|
Mariog1985,
Jesli nie otrzymales zadnej wiadomosci z Belastingdienst nie musisz skladac zeznania podatkowego.Inna sprawa,ze prawdopodobnie nalezy Ci sie zwrot i w Twoim interesie jest ,zeby jednak zlozyc rozliczenie. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Lip 02, 2013 9:10 pm
|
|
|
Amen ! Rozliczac sie nie musisz no chyba, ze chcesz albo dostaniesz list z BD. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
kasia0987
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 19 Lip 2012 Posty: 68 Skąd: okolice Amsterdam
|
Wysłany: Śro Lip 03, 2013 3:27 pm
|
|
|
Chciałam się poprawić
Doczytałam dokładnie i faktycznie nie masz obowiązku się rozliczac. W przypadku obcokrajowców nie zameldowanych na terenie Holandii złożenie holenderskiej deklaracji podatkowej konieczne jest w dwóch przypadkach.
1) Jeśli z rozliczenia holenderkiego podatku dochodowego za dany rok wynika zamiast zwrotu podatku jego dopłata.
2J Jeśli za dany rok holenderski urząd podatkowy - Belastingdienst wylosował twój numer BSN otrzymałeś pismo z wezwaniem do złożenia holenderskiej deklaracji podatkowej w wyznaczonym przez urząd terminie.
W pozostałych przypadkach złożenie holenderskiej deklaracji podatkowej jest dobrowolne i masz na to 5 lat. |
_________________ Het geluk lacht me toe |
|
|
|
|
|