NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Sob Lut 15, 2014 3:36 pm
czy powinienem się rozliczyć z podatku
Autor Wiadomość
Mariog1985 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 02, 2013 1:57 pm   czy powinienem się rozliczyć z podatku

[glow=darkred][/glow

Pracowałem w Holandii w zeszłym roku w pażdzierniku,miałem umowę na tydzień i opłacałem składki, czy powinienem się rozliczyć z podatku?Czy obowiązują za to jakieś kary?Obecnie mieszkam w Polsce.
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Sie 10, 2013 4:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  

olek1063 
Gaduła

Wysłany: Wto Lip 02, 2013 4:25 pm   

Zasada taka sama jak w Polsce, nawet gdybyś przepracował jeden dzień lub nawet jedną godzinę, a Twój pracodawca wypłacił Ci za to pieniądze (w sposób legalny) to i tak musisz się z tego rozliczyć.

kasia0987 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto Lip 02, 2013 5:15 pm   

Roliczyc sie na pewno musisz.Jednak nie martw sie. Masz na to 5 lat. Jesli oczywiscie Belastingdienst (Holend. Urzad Skarbowy ) nie wyslie Tobie pisma z prosba o natychmiastowe rozliczenie. Taki list powinienes dostac na poczatku 2013 roku. Jesli nie dostales to mozesz sobie poczekac.
Moze w tym roku wyjedziesz do Holandii, wtedy zlozysz w biurze w ktorym bedziesz sie rozliczal 2 Jarograpf. Teraz to niebardzo Ci sie oplaca poniewaz za rozliczenie zaplacisz ok 120zl (tyle w moim regionie taka usluga kosztuje) a zwrot Twoj bedzie duzo mniejszy. To jest moje zdanie, zrobisz jak uwazasz :)

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Lip 02, 2013 8:54 pm   

Mariog1985,
Jesli nie otrzymales zadnej wiadomosci z Belastingdienst nie musisz skladac zeznania podatkowego.Inna sprawa,ze prawdopodobnie nalezy Ci sie zwrot i w Twoim interesie jest ,zeby jednak zlozyc rozliczenie.

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Wto Lip 02, 2013 9:10 pm   

Amen ! Rozliczac sie nie musisz no chyba, ze chcesz albo dostaniesz list z BD.

kasia0987 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Śro Lip 03, 2013 3:27 pm   

Chciałam się poprawić :072:
Doczytałam dokładnie i faktycznie nie masz obowiązku się rozliczac. W przypadku obcokrajowców nie zameldowanych na terenie Holandii złożenie holenderskiej deklaracji podatkowej konieczne jest w dwóch przypadkach.
1) Jeśli z rozliczenia holenderkiego podatku dochodowego za dany rok wynika zamiast zwrotu podatku jego dopłata.
2J Jeśli za dany rok holenderski urząd podatkowy - Belastingdienst wylosował twój numer BSN otrzymałeś pismo z wezwaniem do złożenia holenderskiej deklaracji podatkowej w wyznaczonym przez urząd terminie.
W pozostałych przypadkach złożenie holenderskiej deklaracji podatkowej jest dobrowolne i masz na to 5 lat.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi