NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przerejestrowanie auta na mnie - problem w Postkantoor
Autor Wiadomość
holandia123
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 7:22 pm   Przerejestrowanie auta na mnie - problem w Postkantoor

Krótko: chcę kupić używane auto w Holandii, mam meldunek i holenderskie prawo jazdy (zamienione z polskiego), a więc auto zostaje w NL na żółtych blachach.

Od sprzedawcy auta dostałem dokumenty dla Postkantoor (Overschrijvingsbewijs i Bedrijfsvoorraadbewijs) + prawo jazdy i tu lipa. Nie idzie zmienić danych właściciela auta na mnie. Obsługa z Postkantoor nie ma żadnych informacji, jakiego rodzaju jest problem. Po prostu nie chce przejść i tyle, więc nie mogą mi pomóc.

ID mam polskie. Próbowałem rejestrować wyłącznie na holenderskie prawo jazdy.

Miał ktoś takę sytuację? Dzisiaj już za późno, żeby dzwonić do RDW, więc pytam tutaj.

BTW Nie jestem zarejestrowany w IND. Czy to może być powód?

Tutaj http://www.niedziela.nl/f...r=asc&start=120

znalazłem stwierdzenie "Musisz miec ze soba ten papier potwierdzajacy ze mieszkasz w danym miejscu, dowod osobisty, prawo jazdy, 10 euro :) i tyle:D "

A tu http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=79677 "do rejestracji wystarczy wyciag z gemeente o zameldowaniu + np. paszport."

To co obecnie potrzeba, żeby te dane przeszły? Dowód osobisty? Potwierdzenie zameldowania? Obsługa Postkantoor nie wspomina o tym.

BTW Nie jestem zarejestrowany w IND. Czy to może być powód?
Ostatnio zmieniony przez holandia123 Pon Lip 15, 2013 7:49 pm, w całości zmieniany 6 razy  

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 8:09 pm   

oczywiscie musi byc pismo z gemeente o meldunku - uitreksel, wyciag ok 10 e

holandia123
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 8:39 pm   

A ten "uitreksel" to nie jeden z tych dokumentów, które otrzymuje się po zameldowaniu? Czy po niego trzeba oddzielnie ustalić wizytę w Gemeente?

No i dlaczego nie powiedziano mi w Postkantoor, że potrzebują też tego? Nie wierzę, że nie wiedzieli, bo jestem pierwszym Polakiem z taką sprawą u nich...

Uittreksel Burgerlijke Stand czy Uittreksel GBA?
Ostatnio zmieniony przez holandia123 Pon Lip 15, 2013 8:41 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Traken 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 8:40 pm   

Uitreksel jeśli masz prawo jazdy holenderskie nie jest wcale potrzebny .Przynajmniej tu gdzie mieszkam limburgia samo prawo jazdy wystarcza by zakupic i zarejestrowac auto

holandia123
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 8:43 pm   

Tak, jak napisałem, mam holenderskie prawo jazdy. Ogólnie nie rozumiem, skąd tutaj taka dezinformacja? Ten wyżej twierdzi, że potrzeba tego dokumentu, a ty, że zdecydowanie nie...

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Lip 15, 2013 8:52 pm   

holandia123 napisał/a:
Nie idzie zmienić danych właściciela auta na mnie. Obsługa z Postkantoor nie ma żadnych informacji, jakiego rodzaju jest problem. Po prostu nie chce przejść i tyle, więc nie mogą mi pomóc.
a w innym postkantoor juz byles ?
moze w innym sie uda ?

holandia123
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 8:53 pm   

Byłem. Też nic z tego. Podaję papiery od auta, prawo jazdy NL, ona wklepuje coś w komputer, skanuje kod z plastiku i lipa.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 8:55 pm   

holandia123, zadzwon jutro do RDW i zapytaj w czym tkwi problem .
http://www.rdw.nl/overrdw...met-de-RDW.aspx

holandia123
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 9:04 pm   

Zadzwoniłbym tak czy inaczej ale myślałem, że ktoś spotkał się z taką sytuacją.

Tutaj http://ht.niedziela.nl/fo...ic.php?p=235291

też mowa o potwierdzeniu zameldowania..
Ostatnio zmieniony przez holandia123 Pon Lip 15, 2013 9:29 pm, w całości zmieniany 1 raz  

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 10:45 pm   

To musi byc cos nie tak ale skoro masz prawko nl to powinno wystarczyc a pismo z gemeente to uitreksel ale musi byc nie starszy niz 3 mies., ale to nie w twoim przypadku. Tak jak ktos napisal moze inna poczta , czasem naprawde maja balagan i nie wiadomo skad nie znaczy nie ale dlaczego nie to nie wiedza

adamusl 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 10:58 pm   

Wystarczy holenderskie prawo jazdy lub Uittreksel GBA, rejestrowałem na Uittreksel w zeszłym miesiącu i nie było żadnych problemów.

holandia123
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 15, 2013 11:16 pm   

stroopwafel napisał/a:
To musi byc cos nie tak ale skoro masz prawko nl to powinno wystarczyc a pismo z gemeente to uitreksel ale musi byc nie starszy niz 3 mies., ale to nie w twoim przypadku. Tak jak ktos napisal moze inna poczta , czasem naprawde maja balagan i nie wiadomo skad nie znaczy nie ale dlaczego nie to nie wiedza

Próbowałem już w dwóch Postkantoor. Ta sama historia, nie mogą dopisać do auta moich danych z prawa jazdy ale dlaczego, nie wiedzą. Nie może być mowy o problemie z moją licencją, bo wymieniałem ją z PL na NL może 4 miesiące temu i wszystko poszło bez najmniejszego problemu...

Nie sądzę też, by to był problem z papierami od auta, bo obsługa Postkantoor wyraźnie mówiła, że nie może wpisać moich danych.

Chyba nic nie wymyślimy, pozostaje telefon do RDW...
Ostatnio zmieniony przez holandia123 Pon Lip 15, 2013 11:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 12:00 am   

A czy "ekipa z Postkantoor" byla na tyle kumata, zeby zadzwonic do kogos mądrzejszego i wypytac w czym tkwi problem? Ja mialam podobna sytuacje dwa lata temu, z tym ze ja mam polsi dowod i polskie prawko i oprocz uittreksela z gemente nier mam zadnych holenderskich dokumenmtow. Pani "z okienka" tez twierdzila "ze sie nie da" na co ja uparcie twierdzilamz e musi sie dac, bo to juz nie pierwszy samochod rejestrowany na moje nazwisko. W koncu pani zdecydowala sie zatelefonowac gdzis (nie wiem gdzie, moze do centralnego biura postNL) i okazalo sie ze wystarczy wpisac dane z uittreksela i sie da.... Uittreksel nie moze byc starszy niz 3 miesiace
Tak na marginesie - polskie dokumenty czesto "nie wchodza" do holendeskich baz danych bo maja kompletnie inna numeracje (nr seryjny). Czemu nie da sie na holenderskie prawko - nie mam pojecia. Problemem moga byc typowo polskie literki - ż,ź, ó,ą, ę...
Jutro będzie lepszy dzień

holandia123
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 16, 2013 12:21 pm   

Zadzwoniłem do RDW. Sprawdzili mnie i okazało się, że zapisało mnie jako nowy właściciel auta już wczoraj, natomiast obsługa Postkantoor otrzymywała info na tym swoim komputerze, że dane nie mogą być zapisane. Nie wiem, jakiego rodzaju to był problem (źle wpisywali dane? błąd systemu?), w każdym razie konsultant RDW powiedział mi dzisiaj rano, że to błąd obsługi Postkantoor i muszę tam jechać.

Jedyne, co mogę powiedzieć na zakończenie tematu to to, że musiałem jechać jeszcze raz do Postkantoor, gdzie rozpocząłem procedurę, oni zaczęli, oni musieli ją dokończyć. Gość z Postkantoor zadzwonił na helpdesk (o helpdesk ja mu powiedziałem, a mi RDW przez telefon), pogadał dłuższą chwilę i wydał mi papier dla poprzedniego właściciela auta + dla mnie. Pewnie mógł to zrobić już wczoraj, a tak straciłem mnóstwo czasu, kasy (mieszkam w mieście X, a w Postkantoor byłem w mieście, gdzie kupiłem auto), a na dodatek sugerowano mi lewe prawo jazdy, bo moje wygląda inaczej, niż oryginalne NL (ja mam zmienione z PL).

Czyli reasumując w razie problemów z Postkantoor i przełożeniu formalności na inny dzień, procedurę należy dokończyć w tym samym oddziale.

Oficjalnie stwierdzam, że jeśli masz prawo jazdy NL to do zmiany właściciela auta potrzeba holenderskiego prawa jazdy i dokumentów od samochodu. Nic innego. Jakieś zaświadczenia o zameldowaniu to bzdura. Stan na 16.07.2013.

Muszę pochwalić RDW. Polecam dzwonić od razu do nich.
Ostatnio zmieniony przez holandia123 Wto Lip 16, 2013 12:25 pm, w całości zmieniany 2 razy  

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Lip 16, 2013 8:17 pm   

holandia123, i nie zapomnij ze od chwili przerejestrowania na ciebie auta powinienes miec juz ubezpieczenie. Bez ubezpieczenia nie mozesz nawet metra jechac .Ubezpieceie nie przechodzi z autem na drugiego wlascieiela tak jak w PL .
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Lip 16, 2013 8:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu