Salon Groomerski w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
DamianPtB
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 19, 2013 5:35 am Salon Groomerski w Holandii
|
|
|
Witam,
Zastanawiam się, czy polak ma szansę zaistnieć w tym "biznesie" w Holandii. Pieski strzygę już od roku (moja strona na facebooku ), więc trochę doświadczenia w samodzielnej pracy mam. Na początek chciałem wyjechać do pracy na parę miesięcy, żeby poznać język. Wiecie coś może o cenach takich usług i czy dużo jest takich salonów? |
|
|
|
|
Karolina_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Lip 19, 2013 9:47 am
|
|
|
Z tego co wiem (przynajmniej w mojej okolicy) tych salonów już troche jest, mówie o typowo holenderskich, jednak jeśli chodzi o ceny to zależy od rodzaju wykonywanych zabiegów, użytych kosmetyków, wielkości psa/długości włosów i przede wszystkim rodzaju salonu. Mi zaproponowano ok 55 euro+ za strzyżenie psa średniej wielkości, samo strzyżenie bez kąpieli, szamponów, odżywek itp. Z tego co mi pani powiedziała, pełen zabieg czyli kąpiel, dobranie odpowiednich kosmetyków, rozczesanie, przystrzyżenie + jakieś ewentualne zabiegi kosmetyczne to koszt od 150 euro w górę. Z tym że jak się później okazało jest to bardziej 'ekskluzywny' salon do którego chodzą głównie właściciele wystawowych piesków
Tutaj link do cennika takiego bardziej 'przyziemnego' psiego fryzjera -> KLIK
Polskich fryzjerów też można znaleźć w NL |
|
|
|
|
DamianPtB
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 19, 2013 10:11 am
|
|
|
Ja biorę za małego psa 60 zł z kąpaniem(szampon 500 ml kosztuje 43zł, a odżywka 500ml 84zł) i ludzie narzekają. A wie ktoś może jak to wygląda jeżeli chodzi o uprawnienia? Czy trzeba mieć jakieś(bo Polsce nie trzeba), a jeśli tak, to czy honorują nasze kursy? I jak wygląda sprawa z kolejkami w takich normalnych salonach, długo trzeba czekać? |
|
|
|
|
Karolina_
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Lip 19, 2013 1:55 pm
|
|
|
To też chyba zależy jakich masz klientów i czego oczekują - czy zwykłego strzyżenia aby pies miał po prostu krótkie włosy i spokój, czy strzyżenia według wzorca, Ci drudzy zwykle nie narzekają na ceny Według mnie 60zł to bardzo atrakcyjna cena jak za małęgo pieska, od znajomych wiem, że zwykle płacą ok 90zł za strzyżenie psiaka (np. shih tzu) z dojazdem do klienta. Co do certyfikatów to niestety Ci nie pomogę bo się w tym nie orientuję ale zajrzyj do działu ogłoszeń na niedzieli, tam ogłasza się polski salon groomerski w NL, być może zdobędziesz od nich trochę informacji. |
|
|
|
|
DamianPtB
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 19, 2013 6:05 pm
|
|
|
Dzięki serdeczne.
Chciałem jeszcze spytać jakie są ceny wynajmu lokali takie średnie (mały lokal 20-30 m) i jakie są opłaty z tytułu prowadzenia działalności.
Wybaczcie, że tak pytam "na raty"... |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 3:18 pm
|
|
|
My za naszego bouviera placimy 50 euro za trymowanie, podciecie i kapiel.
Wiem, ze kobieta ma dyplom. Swoj salon zrobila z garazu, ma odpowiednie miejsce do kapieli psow i cala reszte akcesoriow, ktore sa potrzebne w tej branzy.
50 euro to jest tanio |
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Nie Lip 21, 2013 3:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
DamianPtB
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 8:18 pm
|
|
|
No ja też mam dyplomy, ale polskie( i jeden po angielsku)
A ma trochę klientów ta pani? I jakich piesków jest najwięcej w Holandii?
U nas za strzyżenie niektórzy zaczynają już brać 40, a nawet słyszałem, że 35 zł(shih-tzu), trymowanie średniego psa - 70-80zł(sąsiadka była gdzieś ze swoim sznaucerem, to miał tzw. placki, ale było taniej).
Wiecznie się otwierają jakieś nowe salony z dotacji z urzędu pracy, więc mogą sobie pozwolić na to 40 zł(i dokładać do interesu). Już kilka salonów w ostatnim czasie splajtowało. Co ciekawe pan, który strzyże psy jak owce(strzyżenie trwa 40 minut) ma klientów i czasem strzyże 10 psów dziennie(sam). Tyle, że ma ten swój salon już parę lat.
Ogólnie, to cena przede wszystkim, a najlepiej żeby było po 20 zł i żeby było ładnie, no i jeszcze z dojazdem do klienta |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 10:19 pm
|
|
|
Te salony, ktore ja znam (jest ich 3) maja klijentow stalych i raczej wiecej psow nie przyjmuja.
Nasz pies jest duzy, wiec pani poswieca dla niego min 4 godz, czasem rozdziela prace na 2 dni.
Pamietam czasy kiedy nasz pies byl jeszcze mlody, a pani byla w trakcie szkolenia i naszego bouvierka wziela do praktycznej nauki zawodu
Psa zabrala rano...wrocili oboje po 6 godz, pani rece cale poobklejane plastrami, a pies...nie pies...jakis lew albo inne straszydlo
W mojej okolicy najwiecej jest labradorow. |
|
|
|
|
|