Przesunięty przez: Panicelinka Sob Cze 08, 2019 9:22 pm |
wymeldować się z Polski? |
Autor |
Wiadomość |
trojka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 1:17 am wymeldować się z Polski?
|
|
|
Z góry przepraszam, jeśli jest o tym wątek, niestety nie znalazłam go, dlatego pozwalam sobie założyć nowy, by zapytać o radę:
- czy Wy po wyjeździe do NL wymeldowywaliście się z Polski?
Razem z dzieckiem jestem w Holandii zameldowana niespełna miesiąc, ale wciąż pozostajemy zameldowani w PL, a teraz zastanawiam się czy może się nie wymeldować. Czy meldunek w PL do czegoś się mi teraz przyda czy raczej przeszkadza?
Pewnie, skoro dziecko pozostałoby zameldowane w PL, byłoby wzywane na szczepienia oraz w wieku 6. lat do zapisania do szkoły, wszak w Polsce również jest obowiązek szkolny... Może więc wymeldować, żeby mieć tzw. święty spokój?
Problem może być jedynie z dowodem osobistym, bo zapewne trzeba byłoby wyrobić nowy bez meldunku... Ale to znowu trzeba jechać z wnioskiem, po miesiącu jechać odebrać..... Czy może w Holandii wydają jakieś dokumenty identyfikacyjne, które mogą zastąpić nam dowód osobisty?
Poradźcie coś... |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Pią Lip 26, 2013 7:27 am
|
|
|
Meldunek w polsce jest zbedny. Tak jak mowisz beda wezwania do szkoly itp. W nl id nie dostaniesz bo nie jestes obywatelem tego kraju. Poza tym jak wymeldujesz sie z polski to masz spokoj z urzedem skarbowym, nie bedziesz musiala sie rozliczac z zarobkow w holandii. Ja wymeldowalem sie z polski dopiero po 3 latach. Wyrobienie dowodu osobistego trwalo u mnie 2 tygodnie, zrobilem to bedac na wakacjach. Dowod musisz wyrobic nowy bo stary traci waznosc po 3 miechach jak sie nie myle od wymeldowania. |
|
|
|
|
rafalo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 26, 2013 12:30 pm
|
|
|
Ja wymeldowalem sie czasowo z Polskiego adresu z powodu wyjazdu zagranice. Mozna tego dokonac maksymalnie na okres 5 lat, po tym okresie jest mozliwosc przedluzenia wymeldowanie. Nie trzeba wyrabiac nowego dowodu gdy ma sie stary wazny i co najwazniejsze jedna wizyta w urzedzie i wypelnienie wniosku trwajace doslownie minute. Nie trzeba podawac dokladnego adresu, wystarczy kraj pobytu. |
|
|
|
|
|