Przesunięty przez: Gochna H Sob Sie 10, 2013 6:25 pm |
ile kosztuje was wynajem mieszkania i jego utrzymanie? |
Autor |
Wiadomość |
sukmen
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lip 17, 2013 7:36 pm ile kosztuje was wynajem mieszkania i jego utrzymanie?
|
|
|
Witam, mieszkam w Holandii od pewnego czasu na mieszkaniu firmowym i chciałbym wynająć coś własnego tylko nie wiem ile kosztuje utrzymanie takiego mieszkania i opłaty( prąd ,woda ,gaz ,ogrzewanie ,internet) i tu kieruje pytanie do Was ile takie rachunki kosztują razem z mieszkaniem? |
|
|
|
|
Jasnim
Poczatkujacy Jasnim
|
Wysłany: Śro Lip 17, 2013 7:44 pm
|
|
|
Niema standardowych cen a do tego zalezy czy to mieszkanie czy dom wtedy cena za wynajem wzrasta. Jezeli chodzi o rachunki to to samo zalezy od metrow kwadratowych i ile osob jest zameldowanych.
Ja mam mieszkanie i mieszkamy we dwojke czynsz z wszystkimi oplatami to 750 euro miesiecznie. Gaz i prad to 100 euro miesiecznie a jak wynajmowalismy dom to placilismy 150 euro. Wode placimy kwartalnie 120 euro a w domku z wiekszym metrazem bylo 160 euro.
Takze nie sugeruj sie jakimis standardowymi cenami.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Agnes1313
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lip 24, 2013 1:33 pm
|
|
|
Zalezy jeszcze gdzie - ceny dla jednej osoby na mieszkaniu socialnym od 370 - 500 euro
tak tak sa mieszkania za 260 euro ! |
|
|
|
|
Anonimek 1234
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 9:04 pm
|
|
|
ja płace za mieszkanie 750 + 150 (prąd i gaz) + 75 za wode za 3 miesiące jestem wraz z mężem i synkiem internet i telewizja mniej wiecej od 30 do ?? zależy od pakietu mamy mieszkanie duże bo aż 110 metrów prąd i gaz sami sobie ustawiliśmy 150 euro ale dostajemy po roku zawsze zwrot |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Sob Lip 27, 2013 11:59 am
|
|
|
Ceny w Rotterdamie:
Prywatnie od 500euro bez rachunków a 650euro z rachunkami (śmieci + waterschap musisz samodzielnie uregulować)
Mieszkanie socjalne od 300euro (1 pokój) maksymalnie tyle ile zostało ustalone przez komisję czyli 681,02euro. Ceny zależą w dużej mierze od lokalizacji, standardu i metrażu mieszkania. W takich mieszkaniach zwracaj uwagę na łazienkę i kuchnię bo to najsłabsze punkty. Również klasa energetyczne jest ważna wiadomo taniej wyjdzie ogrzać lokal w klasie C niż G. Jeśli jesteś zwolennikiem ogrzewania miejskiego to od razu zaznaczam, że tutejsza ludność dziwnie z tego dobrodziejstwa korzysta. W skrócie grzeją na maxa - rur nie idzie dotknąć a na dworze +10 stopni
Makler ceny tak jak u prywaciarza, ale dochodzą dodatkowe koszty związane z podpisaniem umowy czyli opłata dla maklera przeważnie jednokrotność czynszu. Musisz się liczyć z tym, że pierwsza wpłata to 3 krotność czynszu - przeważnie. W tym opłata za miesiąc, kaucja i oplata.
Jeśli chodzi o opłaty to trudno mówić o konkretnych cenach, ponieważ każda sytuacja jest inna. Jak miałbym mówić ogólnikami dla 2 osobowego gospodarstwa domowego to ceny kształtują się następująco dla miasta Rotterdam (około):
woda 25 euro miesięcznie przez 10 miesięcy przy prognozie 120m3 na rok
prąd/gaz 50 euro miesięcznie (z tym, że ja mam ogrzewanie oraz ciepłą wodę z sieci i płacę 125 euro zaliczki na miesiąc) polecam poszukać ofert z premią od rozliczenia.
śmieci 680 euro na rok
ścieki 196 euro na rok
waterschap 250 euro na rok
ubezpieczenie mieszkania (przedmiotów wewnątrz lokalu) 15 euro na miesiąc
multimedia 50 euro na miesiąc za pełen pakiet (telewizja, internet, telefon)
Powodzenia! |
|
|
|
|
mikael666
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 28, 2013 8:00 am
|
|
|
Z tymi smieciami to powaznie 680e rocznie? Toz to grubo ponad 50emsc, chyba nie powiecie mi, ze wynajem mieszkania ze wszystkimivoplatami to kwestia 1000e i w wzyw? Zakladajc, ze nie szuka sie luksusow. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lip 28, 2013 10:44 am
|
|
|
mikael666 napisał/a: | chyba nie powiecie mi, ze wynajem mieszkania ze wszystkimivoplatami to kwestia 1000e i w wzyw? | takie sa realia .
Witamy w NL |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Nie Lip 28, 2013 11:45 am
|
|
|
Wszystko zależy od gminy w jakiej mieszkasz. Co innego Amsterdam Rotterdam a co innego male miasto. Np ja miesiecznie wydaje na rachunki tylko za dom nieco ponad 600 euro. Czynsz, prad, gaz,śmieci i scieki, woda, tv i internet. Np u mnie za scieki i smieci na dwie osoby place lacznie 48€ miesiecznie. Takze kwota nie wysoka. Zaznaczam ze to tylko sama kasa na dom. Nie licze innych oplat miesiecznych jak telefony wszelakie ubezpieczenia utrzymanie aut itp. Wtedy robi sie sumka pow tysiaca |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Nie Lip 28, 2013 1:03 pm
|
|
|
Jak na dwie osoby to 1 000 euro w Rotterdamie luzem pójdzie Ale wszystko zależy tak jak pisałem wcześniej jaki lokal będziesz chciał.
Ale ile by to nie kosztowało to i tak nie zdecydowałbym się mieszkać na domku z 6 czy 8 obcymi mi osobami Chyba nie zaprzeczysz. |
|
|
|
|
mikael666
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 28, 2013 4:38 pm
|
|
|
oczywiście, że nie; czyli reasumując na początku lepiej trzymać się z dala od Amster czy Roterdamu
Jedziemy w dwójkę, to fakt, ale przeliczając najniższe (zakładając, że takie będą wypłaty i praca), to jak dobrze pójdzie to miesięcznie odłożymy z 500e/msc co jest porównywalne do tego co można odłożyć tutaj w Polsce;
Jakich kosztów należy się spodziewać poza wynajmem mieszkania i opłatami (gaz/woda/prąd) wynajmując takowe,
jeśli w ogłoszeniu jest "inc." to rozmawiamy o samym prądzie/gaz/woda czy o pozostałych opłatach również? |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Nie Lip 28, 2013 8:56 pm
|
|
|
mikael666 napisał/a: | oczywiście, że nie; czyli reasumując na początku lepiej trzymać się z dala od Amster czy Roterdamu
Jedziemy w dwójkę, to fakt, ale przeliczając najniższe (zakładając, że takie będą wypłaty i praca), to jak dobrze pójdzie to miesięcznie odłożymy z 500e/msc co jest porównywalne do tego co można odłożyć tutaj w Polsce;
Jakich kosztów należy się spodziewać poza wynajmem mieszkania i opłatami (gaz/woda/prąd) wynajmując takowe,
jeśli w ogłoszeniu jest "inc." to rozmawiamy o samym prądzie/gaz/woda czy o pozostałych opłatach również? |
A takze najlblizszych okolic
Tylko media. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lip 28, 2013 10:03 pm
|
|
|
mikael666 napisał/a: | Jakich kosztów należy się spodziewać poza wynajmem mieszkania i opłatami (gaz/woda/prąd) wynajmując takowe jeśli w ogłoszeniu jest "inc." to rozmawiamy o samym prądzie/gaz/woda czy o pozostałych opłatach również? | znaczy ze woda gaz prad jest juz wliczony .Za w.g.e. placisz zaliczke a na koniec roku rozliczeniowego wyliczaja ci ile masz nadplaty lub doplaty . podatki gminne placi ( przwaznie ) najemca czyli ty jakies 900-1200€ na rok . .Ubezpieczenie domu , oplata podatku drogowego za auto . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Lip 28, 2013 10:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Pon Lip 29, 2013 5:40 pm
|
|
|
Jeśli inclusief to woda, gaz, prąd i ścieki są w cenie czynszu. Musisz opłacić sam śmieci i waterschap.
Porada - jeśli masz wszystko inclusief to pospisuj liczniki podczas podpisywania umowy a najlepiej żeby ich stan był w umowie. Właściciele są różni i będzie problem później jak udowodnić jaki był stan z dnia umowy. Najlepiej sprawdzaj liczniki co jakiś czas czy mniej więcej ich stan może się zgadzać z waszym zużyciem.
Ja wynajmowałem mieszkanie gdzie licznik był u mnie w domu, ale sąsiedzi z góry i dołu też do niego byli podłączeni Więc jak zobaczyłem stan po pół roku to doznałem szoku. Ale na szczęście nic nie musiałem płacić, bo trudno było udowodnić kto ile zużył. Więc właściciel dopłacić bez gadania tyle ile musiał. |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 4:06 pm
|
|
|
Jak mi ktoś dzwoni i pyta o wynajem za 300 € z wszystkim to mnie śmiech bierze. Po prostu koszty są dużo wyższe, tak to w Holandii wygląda.
Widziałem wiele domów, ostatnio jeden w Leidschendam-Voorburg i byłem strasznie zdziwiony, że znajoma płaci 600 € za mieszkanie w opłakanym stanie. Ja sporo więcej, ale mam dom na poziomie naprawdę holenderskim i dbam o niego. |
|
|
|
|
schogun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 8:11 pm
|
|
|
Ja za skromny pokoj placilem 360euro |