zwolnienie lekarskie |
Autor |
Wiadomość |
Mateusz2293
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lip 31, 2013 10:54 pm zwolnienie lekarskie
|
|
|
Witam,
pracuje w Holandii mam umowe na czas okreslony. W lutym uleglem wypadkowi samochodowemu w Polsce. Jaki procent mojej pensji moj pracodawca jest zozobowiazany mi wyplacac? w moim kontrakcie mam wpisane ze urlop mam bezplatny moj pracodawca chce mnie teraz wyslac na urlop gdy jestem na zwolnieniu aby nie placic mi pensji...;/ co o tym wszystkim myslicie? prosze o odpowiedz pozdrawiam:)[/b] |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Lip 31, 2013 11:11 pm
|
|
|
Mateusz2293, zalezy co jest opisane w twoim kontrakcie . Jak masz faze A i/lub opisane ze kontrakt sie konczy w chwili choroby to pracodawca nie musi nic placic bo powinies zostac przekazany do UWV . Jak masz faze b to do konca kontraktu pracodawca oplaca ci jak za chorobowe czyi 70% ze srednich twoich zarobkow z ostatnich 12 m-cy . po zakonczeniu kontraktu automatycznie powinienes zostac przekazany do UWV . Pamietej jednak ze ludziom zjezdzajacym na "wakacje /urlop " biura czesto zakanczaja kontrakt i po powrocie go wznawjaja . W chwili wypadku lub choroby na takim urlopie nie masz zadnych praw do chorobwego .
Tak wiec naprawde duzo zalezy jak i co jaki kontrakt itd.
Twoj pracodawca w trakcie twojej choroby jest zobowiazany powolac ciebie na kontrole .
W twoim posie nie rozumiem jak mozesz miec w kontrakcie opisane ze w takiej sytuacji masz urlop bezplatny ? i mimo wszystko jestes na chorobowym ?
Mateusz2293 napisał/a: | w moim kontrakcie mam wpisane ze urlop mam bezplatny moj pracodawca chce mnie teraz wyslac na urlop gdy jestem na zwolnieniu aby nie placic mi pensji |
popierwsze jak ulegles wypadkowi bedac na wakacjach to automatyczniee powinienes przejsc na chorobowe . A z chorobowego nie moga ot tak sobie ciebie wyslac znow na urlop/wakacje . Czy ty wogole od wypadku byles powolany przez pracodawce na kontrol ? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Mateusz2293
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sie 01, 2013 12:26 pm
|
|
|
na moim kontrakcie napisane jest ze w stawce za godz mam wliczone pieniadze za urlop. teraz gdy pracodawca wyplaca mi 100% mojej sredniej 3 miesiecznej powiedzial ze mam mu oddac 20% za kazdy miesiac ktory mi wyplacil. powiedzial takze ze od 3 sierpnia mam isc na urlop na 3 tyg i za te dni nie wyplaci mi pieniedzy;/ czy moze mnie wyslac na chorobowe gdy jestem na zwolnieniu lekarskim bo jak dla mnie to sa jakies chyba zarty;/ a wracajac do mojego kontraktu to nie mam nic takiego ze w chwili mojej choroby kontrakt sie konczy mam kontrakt na 1 rok. co moge teraz w takiej sytuacji zrobic gdy on mnie wysyla na urlop? pomozcie |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Czw Sie 01, 2013 9:30 pm
|
|
|
Mateusz2293, pracodawca powinien ci placic tylko 70% z sredniej a nie 100% , chyba ze wypadek sie stal w pracy . W twoim wypadku wypadek nie byl w pracy wiec nalezy ci sie tylko przez pierwsze 2 m-ce 80 % a za kazdy nastepny miesiac 70% z sredniej z ostatnich 12 m-cy . Jesli jestes na zwilnieniu lekarskim nie moze ciebie wyslac na urlop ale moze zazadac od ciebie zwrotu nadplaconych pieniazkow lub sciagnac z twojej wyplaty . Mateusz2293 napisał/a: | co moge teraz w takiej sytuacji zrobic gdy on mnie wysyla na urlop? | zadzwonic/zajsc do adwokata w NL . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Mateusz2293
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sie 01, 2013 11:51 pm
|
|
|
mam jeszcze tylko jedno pytanie:) czy jezeli do czasu wypadku przepracowalem u niego 9 miesiecy czy ta srednia powinna byc naliczana ze wszystkich tych miesiecy? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pią Sie 02, 2013 12:27 am
|
|
|
zarobiles w te 9 m-cy np 10.000 to wylicza to tak .
10.000 : 261 = 38.31 to jest twoja dniowka
261 to jest liczba dni roboczych w roku .
teraz dniowke pomnozyc prze 21.75 ( to srednia liczba dni roboczych w miesiacu )
38.31x21.75= 833.33 to jest twoja srednia teraz -30%
833.33-30% = 583.33 .(oczywiscie mowa o netto sumach )
Tyle powinien ci placic szef za chorobowe do konca kontraktu . Po zakonczeniu kontraktu pownien ciebie zglosic do UWV jako ziek uit dienst i od tej chwili UWV bedzie ciebie powolywalo na kontrole i wplacalo twoje chorobowe .
Jak powoluja ciebie na kontrole masz obowiazek stawienia sie i udzielenia wszystkich info . Masz tez obowiazek informowania ich o ewentualnych zmianach , czy to adresowych czy to zdrowtnych itd . |
|
|
|
|
|