aborcja - ubezpieczenie - koszt |
Autor |
Wiadomość |
JahstaRasta
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 8:31 pm aborcja - ubezpieczenie - koszt
|
|
|
Witam. Chcę usunąć ciążę, znalazłam już wszystkie namiary na kliniki tylko jedno mnie niecierpliwi.. Czy każdy rodzaj ubezpieczenia pokrywa aborcję ? Jestem ubezpieczona w Zorg en Zekerheid i płacę najniższy rodzaj ubezpieczenia.. Czy to pokryje koszty aborcji ? Proszę o odpowiedzi na moje pytanie, a nie zbędne komentarze.. Wiem co ludzie o tym myślą ale to moja indywidualna sprawa. |
_________________ xxJRxx |
Ostatnio zmieniony przez JahstaRasta Pon Sie 05, 2013 8:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
schogun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 9:08 pm
|
|
|
kobiety oficjalnie mieszkające w Holandii: jeśli zdecydują się na przeprowadzenie zabiegu w szpitalu, wtedy koszty zabiegu pokrywane są z ubezpieczenia- w ramach zwykłego ubezpieczenia zdrowotnego, jakie powinna posiadać każda osoba mieszkająca i pracująca w Holandii. Zwrot kosztów aborcji znajduje się w pakiecie podstawowym świadczeń medycznych, jakie oferować muszą swym klientom wszyscy ubezpieczyciele sprzedający „basisverzekering” (lub też „basispakket”, podstawowe ubezpieczenie zdrowotne). |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Pon Sie 05, 2013 11:31 pm
|
|
|
Tylko ze jak aborcja odbedzie sie w szpitalu i koszty beda naliczane z pakietu podstawowego bedziesz musiala zaplacic eigen Risico 350 euro, chyba ze juz wykorzystalas w calosci lub czesc? Nie wiem czy lepiej nie bedzie Ci sie oplacalo aborcje zrobic w klinice aborcyjnej
Cytat: | abortus
Voor de bekostiging van abortus in een abortuskliniek zijn in Nederland twee aparte regelingen.
Indien de behandeling plaatsvindt in een ziekenhuis, worden de kosten door het ziekenhuis gedeclareerd en door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering.
Indien de behandeling plaatsvindt in een abortuskliniek, worden de kosten aan de kliniek vergoed uit een speciale subsidieregeling onder de AWBZ. Onder deze regeling blijft de behandeling voor de financier anoniem. |
http://www.casa.nl/verwij...en-voor/abortus
Na stronkach z klinik aborcyjnych czytam, ze koszty pokrywane sa ze specjalnego budzetu:
Cytat: | Als u in Nederland woont
Als u in Nederland woont en verzekerd bent zijn aan de behandeling geen kosten verbonden. De kosten worden in het kader van de Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vergoed. Hierbij is volledige anonimiteit gewaarborgd |
http://www.emmakliniek.nl/nl/de-kosten.html
Tak ze dowiedz sie u zrodla, najlepiej zadzwonic do jednej z takich klinik. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 12:30 am
|
|
|
JahstaRasta, a w ktorym tygodniu jestes ?
wiem ze do ktoregos tygodnia mozna dostac specjalne tabletki i po nich nastapi poronienie . W wyzej podanym linku przez bronke do Casa.nl mozesz wiecej info na ten temat dotac . poszukaj tam nr tel i zadzwon. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
schogun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 9:55 am
|
|
|
Bronka- czy to nie chodzi o to tzw AWBZ? Rzeczywiscie najlepiej dokonac aborcji w klinice aborcyjnej- najlepiej do 22 tyg ciazy. Ja sie na tym nie znam ale jest u nas na wakacjach nasza kolezanka mieszkajaca na stale w NL , ktora skonczyla tam studia pielegniarskie i tak mi tu podpowiada |
|
|
|
|
JahstaRasta
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 6:56 pm
|
|
|
liczac od ostatniej miesiaczki to teraz 9 tydzien.. wiem ze sa tabletki ale to juz moze byc chyba za późno.. w informacjach ktore czytalam, pisze ze do 8-9tygodnia, wiec nie wiadomo. Chciałam właśnie od razu udać sie do kliniki tylko nie wiem czy bede musiala zaplacic od razu, czy dopiero poźniej przyjdzie kwit do zapłaty.. bo na chwile obecna jestem bez pieniedzy, przy tych godzinach co mam nie da sie zarobic a co dopiero myslec o urolopie. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 12:44 am
|
|
|
Czytajac informacje na stronkach klinik aborcyjnych wnioskuje, ze nie musisz nic placic. Wymagane tylko sa dokumenty:
Cytat: | De abortus wordt voor vrouwen die in Nederland wonen betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dit betekent dat u het zelf niet hoeft te betalen. Daarvoor is wel nodig dat u uw verzekeringspasje en een legitimatiebewijs meeneemt naar de afspraak. Heeft u geen verzekeringspasje? Dan kunt u ook een uittreksel uit het bevolkingsregister bij uw gemeente halen. Wanneer u vanuit het buitenland komt om een abortus te laten doen moet u wel betalen. |
- Legitymacja lub paszport ( jakby sie kto czepial ze masz polski paszport przypominaj im ze Polska jest w Unii Europejskiej.
- karta lub polisa ubezpieczeniowa
- wyciag z rejestru z gminy o zameldowaniu
No i dowiedz sie jak to jest z tymi tabletkami wczesnoporonnymi. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 6:40 am
|
|
|
Bronka napisał/a: |
No i dowiedz sie jak to jest z tymi tabletkami wczesnoporonnymi. |
Tez sie pod tym podpisuje, moze jeszcze nie jest za pozno, a zawsze to mniejszy stres, niz aborcja. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
JahstaRasta
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 9:32 pm
|
|
|
nie jestem tutaj zameldowana.. pracuje tutaj przez biuro.. nie pozostaje mi nic innego jak pojechac i sie wszystkiego dowiedziec na miejscu w klinice.. |
|
|
|
|
|