azbest na dachu w szopie - co zrobić? |
Autor |
Wiadomość |
lukrecia89
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sie 18, 2013 11:22 am azbest na dachu w szopie - co zrobić?
|
|
|
witam Wszystkich,
mam mały problem. Otóż 2 tygodnie temu wynajęliśmy mieszkanie (parter domu szeregowego) do którego należy szopa stojąca obok domu. Niestety będący u nas w odwiedzinach znajomy, zajmujący się remontem dachów zauważył, że pokrycie szopy wykonane jest z azbestu...
Dlatego nasuwa mi się kilka pytań.
Jak sprawa azbestu jest traktowana w Holandii?
Kto powinien się zająć sprawą zdemontowania go (właściciel czy wynajmujący)?
Czy gmina dofinansowuje tego typu działania? (Tilburg)
Bardzo proszę o jakieś informacje
dziękuje i pozdrawiam |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sie 18, 2013 11:36 am
|
|
|
lukrecia89, dopuki nie masz zamiaru ruszac tego dachu jest on nieszkodliwy . ale skoro to jest dom wynajety to nie jest wasz problem tylko wlasciciela ale niestety nie zmusicie do do zmiany dachu dopuki nie jestt on uszkodony .
z innego tematu o azbescie http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=103289 |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lis 03, 2013 12:14 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lukrecia89
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sie 18, 2013 2:10 pm
|
|
|
tak, ja przeglądałam te temat, tylko sprawa ma się tak, że ja już tam mieszkam.
Właściciela nie poznałam osobiście, a makler nas nie poinformował o dachu z azbestem nad szopą.
Także ciężko jest mi znaleźć informacje czy w Holandii to właściciel ma zadbać o zdemontowanie dachu, czy jest to jego obowiązek czy jedynie dobra wola... |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lis 03, 2013 12:13 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sie 18, 2013 2:43 pm
|
|
|
lukrecia89, ja wczesniej napisalam i zostal ci przytoczony cytat z innego tematu , dopuki dach nie jest uszkodzony nie jest to szkodliwe i nie nie ma obowiazku wymiany jak ktos nie planuje zmiany .Jezeli by byl wymieniany dach lub bylby jakims cudem uszkodzony to jest to sprawa/obowiazkiem wlascicilea zalatwic , no chyba ze macie inaczej opisane w kontrakcie ( w co watpie szczerze) |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
|