zarejestrowanie auta kupionego w NL, w Polsce - problem |
Autor |
Wiadomość |
beatrix73
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 5:39 pm zarejestrowanie auta kupionego w NL, w Polsce - problem
|
|
|
Witam
Moj szwagier ma problem z rejestracja auta w Polsce. Kupil auto na gieldzie w Utrechcie, wyrejestrowal je z holenderskiej ewidencji, na miejscu na gieldzie, wykupil tablice eksportowe, ubezpieczenie, wszystko full legal... Teraz jednak pojawil sie problem w PL z rejestracja. Zadaja oni umowy kupna-sprzedazy, ktorej oczywiscie nie ma.
Polacy, zajmujacy sie sciaganiem aut, spotkani na gieldzie , pokierowali go co ma zalatwiac, ale mowili ze umowa nie jest potrzebna. Dostal tylko "rozowy" papierek potwierdzajacy legalny zakup auta od firmu holenderskiej, natomiast w PL zadaja od niego teraz umowy kupna z wyszczegolniona kwota i data.
Problem w tym ze nie ma danych aby ja "samemu sobie wypisac" ani kontaktu z ta firma...
Sprobowac wziasc dane z sufitu, czy jest jakis sposob aby to legalnie zalatwic, np. odszukac firme po numerach rejestracyjnych holenderskich tego auta...?
Bardzo prosze o pomoc |
Ostatnio zmieniony przez beatrix73 Sob Lut 06, 2010 5:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 7:27 pm
|
|
|
na tym papierku co dostal od poprzedniego wlascieiela w tym wypadku firmy powinne byc dane firmy takie jak nazwa adres nr tel.
Lub stempel tej firmy z tymi danymi .Zadzwonic do tej firmy i poprosic o jej dane . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
anetka789
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 10:59 pm
|
|
|
Witam mam pytanie mam auto na holenderskich blachach zarejstrowane na mnie w holandi i chciała bym przerejstrowac je na polske co trzeba zrobic jak to wyglada formalnie |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
_TrotyL_
Poczatkujacy Masturbacja, gwałty.

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 7:27 am
|
|
|
Jesli wykupiles w RDW zwozówki to teraz tylko tłumaczenie i do urzędów po kolei. Umowa nie jest potrzebna. W NL jest inny system niz w PL.
W Polskich wydziałach komunikacji jasno jest okreslone jakie dokumenty wymagane sa dla poszczególnych krajów pochodzenia.
Wiem ze praktyką wielu handlarzy jest po przywiezieniu auta do PL niszczenie RDW, sporządzanie (fałszowanie) umowy zawartej miedzy wlascicielem w holandii a osobą która kupuje auto od handlarza. Niektóre urzędy w Polsce dają sie na to nabierać. Dzięki temu ten kto sprowadził auto nie widnieje nigdzie w Polsce. Ślad po nim jest tylko w RDW w Holandii.
Ustawa mówi jasno: kto sprowadza auto na terytorium RP jest zobowiązany uiścić opłatę recyklingową....itd.
Tak czy inaczej zarejestrowanie samochodu w PL nie powinno odbywać się na podstawie jakiejs tam umowy tylko druku z RDW i reszty określonych dokumentów. Swoją drogą który Holender sprzeda nam auto bez wizyty na poczcie lub RDW?
Pozdrawiam.
PS Bądźmy rozważni kiedy kupujemy auto na eksport, dokumenty to podstawa, zwróćmy uwagę czy oprócz numeru VIN auto posiada tabliczkę znamionową pod maską. Bez niej czekają nas spore klopoty na przegldzie w PL, wyrabianie nowej tabliczki, koszta i czas. to jeden z przykladów. Nie zaniżajmyceny zakupu pojazdu, UC i tak bierze cenę z eurotaxu a moze sie zdarzyc ze bedziemy tego zalowac. |
|
|
|
|
Iras
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 11:22 pm
|
|
|
beatrix73 napisał/a: | Zadaja oni umowy kupna-sprzedazy, ktorej oczywiscie nie ma. |
_Trotyl_ pisząc że nie jest potrzebna nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Przerabiałem to niedawno.Trudno trzeba jeszcze raz w Nl załatwić umowe kupna - sprzedaży.Możesz pobrać tu http://www.przetlumaczyc....rsko-polska.pdf Odpada potem tłumaczenie
U mnie nie było problemu, bo żona mieszka i pracuje na miejscu. |
_________________ Pozdrawiam!
Jeśli czegoś nie ma w necie - znaczy nie istnieje! |
Ostatnio zmieniony przez Iras Pon Lut 08, 2010 11:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jasminoides
Poczatkujacy ona
|
Wysłany: Śro Sie 28, 2013 10:37 pm
|
|
|
witam prosze o podpowiedz Posiadam auto w Nl na zółtych blachach i chciałabym go zabrac do Pl i przerejestrowac tez na siebie. Czy powinnam kupowac zjazdówki czy korzystniej bedzie zjechac na zółtych tablicach i dokonac rejestracji. Dodam iz Apk mam dopiero podbite na nowo zatem przegląd w Pl i tak mnie czeka, czy ono jest równiez wazne u nas? Dodam ze samochód zostaje w Pl ja natomiast wracam do Nl |
_________________ ona |
|
|
|
|
Iras
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 7:57 pm
|
|
|
Moim zdaniem najlepiej spytać w RDW. Co do przeglądu to APK nie jest honorowane w Pl. choć czytałem gdzieś że jest to niezgodne z prawem unijnym i mają się tym zająć
Ostatnio przerabiałem przerejestrowanie z powrotem ten sam samochód z Pl do Nl. Tutaj też był na początku przegląd i dostałem te same numery rej. co kiedyś. Potem odesłałem tablice,które brat potem oddał w wydz. komunikacji gdzie był samochód zarejestrowany |
|
|
|
|
Traken
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 12:05 am
|
|
|
Iras nie opowiadaj takich rzeczy . Apk jest honorowane w Polsce,co do reszty, niemal w każdym warsztacie można załatwić tablice zjazdowe bez wizyty w oddziale RDW z dwutygodniowym ubezpieczeniem koszt okolo 80€ załatwiane od ręki jeśli tylko mają ochotę , powodzenia |
_________________ Bramy mądrości nigdy nie bywają zamknięte. |
|
|
|
|
Iras
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Sie 31, 2013 10:11 pm
|
|
|
[quote="Traken"] Apk jest honorowane w Polsce
widocznie się już coś zmieniło , ja musiałem zrobić przegląd po przywiezieniu auta do Polski |
|
|
|
|
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Nie Wrz 01, 2013 10:42 pm
|
|
|
Iras, musialbys inaczej przetlumaczyc apk .z tego co kojarze cena tlumaczenia jednej strony byla wyzsza niz cena przegladu w PL wiec sie to nie oplaca. |
|
|
|
|
|