Przesunięty przez: Administrator2 Śro Lis 04, 2009 9:02 am |
Polskie tablice rejestracyjne , Podatek za polskie auto wNL |
Autor |
Wiadomość |
dezyderata
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Wrz 26, 2013 10:16 am
|
|
|
Hej. mam pytanko bo już sie pogubiłam. Od roku jesteśmy zameldowani w holandii, mąż pracuje ALE jeździmy autem polskim, na polskich blachach, jesteśmy jego właścicielami (mąż i ja). I w związku z tym nie śpie po nocach bo jak tylko gdzieś jedziemy wypatruje policji. mąż był juz złapany do kontroli w ciągu roku ok 4 razy. z belastingu nic nie przyszło. chcielibyśmy zacząc płacic podatek i w związku z tym moje pytanie brzmi:
-czy wystarczy tylko płacic podatek w belasting raz na kwartał i dalej jeździc na pl tablicach
-czy musimy opłacic podatek wstecz?
-czy trzeba zapłacic BPM? i jak to obliczyc bo na kalkulatorze wychodzą mi kosmiczne sumy
AUTO Ford Mondeo 2.0 diesel, 2001rok, 5drzwi, nie wiem jaka jest emisja Co2 i jak to sprawdzic? Ratujcie bo wpadam powoli w panike
-czy zamiast płacic to wszystko nie lepiej kupic małe autko w hol za jakies 2tys euro?
i jak jest dokładnie z tymi łapankami, czy to policja odnotowuje od kiedy jest auto w NL czy dopiero te busy? Nic nie wiem, blondynka w końcu. Ale błagam o pomoc |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Wrz 26, 2013 4:06 pm
|
|
|
Witam,
Ja ostatniego czasu widze sporo kontroli na drogach A6 , A27 , A28 - schemat jest ten sam stoi auto z Belastindienst , kawałek dalej Panowie Policjanci na motorach , a przy najblizszym zjezdzie Busik + policja
Widać ze sie nie obijają
[ Dodano: Czw Wrz 26, 2013 5:08 pm ]
dezyderata napisał/a: | czy zamiast płacic to wszystko nie lepiej kupic małe autko w hol za jakies 2tys euro? | Za tego forda w Dieslu bedzie jakies 300-330 e na kwartał ( w zaleznosci od prowincji ) podatku drogowego wiec jesli nie robicie kosmicznie duzo km to lepiej kupic jakiegos malego szrocika za 1-2 K euro w benzynie na hol rejst i spac spokojnie ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
mritek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 8:55 pm
|
|
|
A czy jest możliwość opłacania podatku drogowego na białych blachach nie posiadając meldunku |
|
|
|
|
dezyderata
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 01, 2013 9:30 am
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Witam,
Ja ostatniego czasu widze sporo kontroli na drogach A6 , A27 , A28 - schemat jest ten sam stoi auto z Belastindienst , kawałek dalej Panowie Policjanci na motorach , a przy najblizszym zjezdzie Busik + policja
Widać ze sie nie obijają
[ Dodano: Czw Wrz 26, 2013 5:08 pm ]
dezyderata napisał/a: | czy zamiast płacic to wszystko nie lepiej kupic małe autko w hol za jakies 2tys euro? | Za tego forda w Dieslu bedzie jakies 300-330 e na kwartał ( w zaleznosci od prowincji ) podatku drogowego wiec jesli nie robicie kosmicznie duzo km to lepiej kupic jakiegos malego szrocika za 1-2 K euro w benzynie na hol rejst i spac spokojnie ... |
Właśnie też tak myśle, nie boli mnie tyle ten podatek ponad 300 na kwartał ile BPM co w naszym przypadku będzie kosmiczne, z jednej wypłaty nas nie stac. aha, i mam jeszcze jedno pytanko, jeśli zanim kupie to małe autko na hol blachcach i mnie złapią jadąc fordem na pl blachach to najpierw bedą kazac przerejestrowac i wywieźc auto z kraju czy od razu trzeba bedzie płacic kary?
Chce byc uczciwą emigrantką w holandii i chce sie pozbyc jak najszybciej forda zeby kupic auto holenderskie i miec czyste sumienie. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Paź 02, 2013 11:28 am
|
|
|
dezyderata, ile ci wyszlo tego bpm, ze piszesz o kosmicznej kwocie? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Paź 02, 2013 10:36 pm
|
|
|
dezyderata, za takie wiekowe auto z 2001 nie placisz tyle BMP , raczej wcale juz mie odprowadzasz BPM za to auto , niech ci ktos rozsadny wyliczy ile to bedzie .
Znajomi w marcu sprowadzili mlodsze ( 2004 ) auto i zaplacili 124€ PM i jakiejs tam oplaty w RDW |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
szczepan358
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 7:16 pm
|
|
|
pytanie do tych co placa juz podatek, jak dlugo czekaliscie na rachunek do zaplaty BPM i podatku drogowego od momentu zlozenia wniosków ? |
|
|
|
|
zoutkeet
Nieśmiały użytkownik zoutkeet
|
Wysłany: Śro Paź 16, 2013 4:43 am
|
|
|
Witaj od momentu złożenia papierów w BPM aangiftepunt ja otrzymałem rachunek na emaila po 4 tygodniach a tydzień póżniej przyszedł pocztą list i instrukcja jak zapłacic podatek na jakie konto od kiedy do kiedy i takie tam. Od momentu jak zapłacisz BPM to jakieś 1,5 tyg belasting wysyła ci fakturę która musisz wozić ze sobą w razie kontroli Doune tak było w moim przypadku pozdrawiam i powodzenia. |
_________________ zoutkeet |
|
|
|
|
szczepan358
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Paź 16, 2013 4:24 pm
|
|
|
ok, dzieki |
|
|
|
|
ekhm88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 22, 2013 7:25 pm polskie tablice
|
|
|
ja na szczęście mam to już za sobą aczkolwiek dobra rada dla tych którzy chcą zatrzymać polskie blachy na dłuższą metę jest to niezbyt opłacalne ponieważ podatek drogowy na auto z pl blachami jest wyższy niż na to samo auto z nl tablicami no ale cóż ale nie w tym problem więc wracając do tematu jeżeli powierzycie formalności jakiejkolwiek osobie typu księgowi/finanse itp miejcie się na baczności ponieważ z wlasnego doświadczenia przekonałem się jak wysoko sięgają kompetencje niektórych osób
pierwsza pani ''prawnik'' pieniążki skasowała a formularzy nawet do belastingu nie wysłała grając przez kolejne 2 miesiące na zwlokę że wszystko ok kiedy skontaktowałem się z kolejną poinformowała mnie o zaistniałej sytuacji oraz na nowo złożyłem wnioski (tym razem wysłałem je osobiście) niestety mimo zapewnień że wszystko jest ok i powinienem cierpliwie czekać zostałem po raz kolejny zbywany ze niby cały czas wisi na tel z balastingiem i jest na bieżąco co okazało się nie prawdą dopiero kiedy sam wziąłem to w swoje ręce doprowadziłem wszystko do końca
łącznie trwało to 6 miesięcy nie mówię o nerwach z tym związanych
na szczęście teraz jest już wszystko ok bpb zapłacony kwartały płace i jeżdżę spokojnie na pl tablicach
szkoda tylko ze wolałem płacić pieniądze obcym naiwnie wierząc w ich kompetencje zamiast uwierzyć w swoje siły i od samego początku zająć się tym na własną rękę
nie wspomnę już o człowieku z hagi który teraz ogłasza się na prawo i lewo że owym podatkiem się zajmuje a kiedy byłem u niego na zwykłą poradę usłyszałem że najlepiej było by wyrzucić tablice i zgłosić ich kradzież dzięki czemu dostane nowe a one już nie będą figurować w holenderskim systemie ponieważ według jego wyliczenia bpm powinno kosztować mnie 5 tys euro nie ma co płacić więcej za podatek niż samochód wart ale to tak tylko na koniec |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Paź 22, 2013 8:45 pm
|
|
|
ekhm88 napisał/a: | mam to już za sobą aczkolwiek dobra rada dla tych którzy chcą zatrzymać polskie blachy na dłuższą metę jest to niezbyt opłacalne ponieważ podatek drogowy na auto z pl blachami jest wyższy niż na to samo auto z nl tablicami |
Ale o co chodzi ....zatrzymales polska rejestracje , mimo, ze drozej jak czytam w twojej wypowiedzi , by potem napisac
ekhm88 napisał/a: | płace i jeżdżę spokojnie na pl tablicach |
Wiec DLA KOGO ten'' poradnik'' ? Przeciez o to w tym temacie chodzi. |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Paź 22, 2013 8:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zoutkeet
|
Wysłany: Śro Paź 23, 2013 6:11 am
|
|
|
kolego co ty za ciekawostki wypisujesz że ten sam samochód na pl wychodzi w kwestii podatkowej drożej niż auto na tablicach nl najpierw zainteresuj się na czym polega ten podatek i nie słuchaj za dużo głupio mądrych a tak dla twojej informacji zapraszam na tą stronę http://www.belastingdiens...uigenbelasting/ tutaj możesz sprawidzić wysokość podatku drogowego bez znaczenia czy to są tablice pl czy nl powodzenia. |
|
|
|
|
ekhm88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 23, 2013 11:13 am podatek
|
|
|
Uwielbiam odpowiedz Pani Gosi ktore w glownej mierze nie maja nic wspolnego z danym postem
Tak wiec to ze zatrzymalem pl tablice to tylko i wylacznie moj wybor a podkreslilem tylko ze owy podatek jest nieco drozszy bo moze nue kazdy zdaje sobie z tego sprawe a to ze ja sobie owa sprawe zdaje to chyba juz moj wybor i nie ubolewam nad tym faktem.
Przypominam ze glownym tematem w moim poscie bylo aby osoby ktore chca zlecic komus sprawy papierkowe mialy cala sytuacje pod czujnym okiem poniewaz jest duzo osob ktore tylko udaja ze w tej sprawie sie znaja poczym nie wywiazuja sie z obowiazkow. O tym wlasnie byl moj "poradnik"
Kolega wyzej klucic sie nie bede aczkolwiek wedlug linku ktory mi podales wynika ze placic powinienem 342 euro na kwartal i podejzewam ze to wyliczenie jest dla samochodow na nl tablicach wiec z przykroscia informuje ze place 370 euro wiec chyba troche racji mam.
Nie jest to o wiele wieksza suma aczkolwiek jest
Pozdrawiam |
|
|
|
|
zoutkeet
|
Wysłany: Śro Paź 23, 2013 11:58 am
|
|
|
nie wiem jak jest w twoim przypadku ale w moim jest takie jak dla aut na nl tablicach holender ma taki sam samochód co ja i placimy ten sam podatek na kwartał 192 euro.
Model auta plus jego masa i rodzaj paliwa na jakim sie porusza.
[ Dodano: Śro Paź 23, 2013 1:02 pm ]
możliwe że wypełniłeś błędnie podanie o podatek drogowy i naliczyli ci więcej. |
|
|
|
|
ekhm88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 23, 2013 12:05 pm ekhmmm
|
|
|
Wlasna opinia na ten temat uzasadniona swoimi doswiadczeniami na szczescie karalna nie jest heh nie no luzik wierze na slowo i rowniez nie wiem dlaczego w moim wypadku jest tak a nie inaczej aczkolwiek w belastingu rowniez informowali mnie ze oplata bedzie nieco wieksza jezeli zdecyduje sie zachowac pl tablice wiec od samego poczatku zdawalem sobie z tego sprawe
[ Dodano: Śro Paź 23, 2013 2:31 pm ]
P.s. mam wszystkie kopie podan co im wyslalem i uwierz mi sprawdzane byly wielokrotnie od a do z wiec nie mozliwe bylo ich bledne wypelnienie no ale tak jak pisalem na szczescie problem juz z glowy i nie ma strachu przed policja |
|
|
|
|
|