Mandaty - zatrzymania |
Autor |
Wiadomość |
janekrotterdam
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 11:43 am Mandaty - zatrzymania
|
|
|
witam,
przyjechałem do Holandii do pracy na okres 2,5 msc.
Posiadam auto na PL tablicach. Oczywiście nie jestem tutaj zameldowany.
Mam problem. 2 razy zostałem zatrzymany w tzw lapankach.
Pierwszy raz - rozmowa z policja i belanstingiem.
Drugi raz zatrzymany - policjant przynosi karte, na której napisał długopisem, ze 2 miesiące temu jechałem o 18 km za szybko i mam mandat do zaplacenia od razu 131 euro.
Tych mandatow powinno być więcej w tym czasie. Moje pytanie: dlaczego chciał pieniądze tylko za 1 ? i drugie pytanie - czy nie musi miprzestawic jakiegoś dowodu ? zdjecie ? video ?
wystarczy jego bazgranina na kartce papieru ?
tytul edytowany
(prosze unikać nazw tematów: prosze o pomoc, pomocy itp. )
|
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Gru 14, 2013 12:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 12:38 pm
|
|
|
Skoro skasował to chyba miał prawo do tego, a jeśli chcesz wyjaśnić to jedz z tą kartka na komendę i się zapytaj. Skasował ciebie za jeden mandat, bo pewno był to pierwszy jaki dostałeś i póki co policja tylko o tym wiedziała. Trwa to trochę czasu zanim mandaty znajdą się w ich systemie.
Ps. swoja drogą dobrze że kasują bo drażni mnie jak Polacy olewają tutejsze przepisy myśląc że łamanie przepisów na polskich tablicach jest bezkarne. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Sob Gru 14, 2013 12:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
vanrafell
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 5:52 pm
|
|
|
Zuważyłem także, że 75% polskich kierowców, na PL tablicach to królowie szos. Notoryczne wymuszenia na rondach, mruganie długimi żeby jechać szybciej itd.
Powiem szczerze że gdyby nie było szkoda mi samochodu to spokojnie mógłbym żyć na odszkodowaniach za wypadki.
Tak jak kolega wyżej napisał: Najlepiej jakbyś udał się na komendę I tam wyjaśnił sprawę.
A jak poszła rozmowa z Belastingiem? |
|
|
|
|
janekrotterdam
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 15, 2013 6:32 pm
|
|
|
A auta na holenderskich blachach to niby zawsze przepisowo jezdza ? nigdy nie przekraczają predkosci ?
Czlowieku podaj region w jakim zyjesz ?
Rozmowa z belastingiem ? normalnie , powiedziałem prawde i poszedł.
Ogolnie pracuje w Polsce, tutaj jestem w delegacji tylko 2,5 msc. W Polsce zarabiam 3 razy więcej niż najnizsza holenderskie minimum. Dlaczego miał nie wierzyc. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Gru 15, 2013 8:44 pm
|
|
|
Wszystkie dane policjant ma w komputerze w samochodzie, zaplaciles za 1 tylko mandat ktory juz zostal przekazany do policji. Inne mandaty sa jeszcze u CJIB (taki rodzaj panstwowego komornika) i powinny ci przychodzic na adres w Polsce.
Belastingdienst jest przy tych kontrolach zeby zbierac kary np. za podatek drogowy czy ogolnie kary podatkowe, do ktorych nie jest uprawniona policja.
Najlepszy sposob to skontaktowac sie CJIB zeby zobaczyc jakie masz jeszcze mandaty do zaplacenia i je zaplacic zeby np. nie zgarneli ci samochodu.
Co do stylu kierowcow nie bede sie wypowiadal bo kazdy mowi troche prawdy, Holendrzy tez potrafia, ale wysokie kary ich troche "hamują", Polacy ogolnie w kraju i poza krajem jezdza bardzo chamsko i niebezpiecznie. |
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Nie Gru 15, 2013 8:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
janekrotterdam
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 9:57 am
|
|
|
GeraltRivia kto ci powiedział, ze mandaty za wykroczenie drogowe przychodzą do Polski ? Oczywiscie jestto nieprawda. Za nieopłacenie parkingu to owszem, ale nie za predkosc. Te musza sciagnac w NL. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 1:14 pm
|
|
|
janekrotterdam,
To w takim razie na adres w Holandii ktory jest znany Policji. Nie martw sie, Holendrzy wczesniej czy pozniej postaraja sie sciagnac.
Nie wiem zbytnio co chcesz udowodnic Janek, bo tutaj z kary 50 euro w ciagu 2-3 miesiecy robi sie kara 300-500 euro. Skontaktuj sie z CJIB, dowiedz sie jakie masz mandaty i je zaplacic zanim sie zrobi pare tysiecy, tak jak innym rodakom ktorzy chcieli walczyc z policja i Belastingdienst. |
|
|
|
|
janekrotterdam
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 2:58 pm
|
|
|
nie kolego.
Obcokrajowcom nc nie wysylaja. Ale w systemie jest. Jeśli pojawisz się kiedykolwiek w Holandii, natrafisz na kontrole to wtedy egzekwują i nie opowiadaj głupot o wysłaniu mandatow o wykroczenie do Polski. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 3:50 pm
|
|
|
janekrotterdam,
Przeciez przyznalem sie do bledu i napisalem ze mandaty przyjda na twoj adres w Holandii (o ile taki masz). Jesli takiego nie masz, lub jest nieznany to nie oczywiscie nie moga dostarczyc mandatow. Ale jesli jako Polak jestes zameldowany w Holandii to juz normalnie placisz.
A glupoty to sa do czasu. W ciagu kilku lat systemy CJIB i polskie zostana polaczone, tak jak z podatkiem drogowym (wegenbelasting) juz pomalu robia. |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum

Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 4:16 pm
|
|
|
janekrotterdam napisał/a: | nie kolego.
Obcokrajowcom nc nie wysylaja. Ale w systemie jest. Jeśli pojawisz się kiedykolwiek w Holandii, natrafisz na kontrole to wtedy egzekwują i nie opowiadaj głupot o wysłaniu mandatow o wykroczenie do Polski. |
Oj janek, janek... Twoja naiwnosc graniczy z głupotą.
LINK
LINK2
LINK3 |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
|