NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Gochna H
Śro Maj 22, 2013 5:55 pm
Rozliczenie podatku za rok 2012 w Holandii
Autor Wiadomość
Michaleki
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 10, 2013 2:36 pm   

Hej. Mam takie pytanko czy moge podac holenderskie konto kolezanki do zwrotu mojego podatku. Czy moze ja musze byc wlascielem konta na ktore przyjdzie zwrot?

osekjanow20 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 15, 2013 7:36 pm   

Loon SV 7.444
LB/PH 1.855
ZVW 576

Pytanko czy z takimi dochodami i podatkami za rok 2013, bede musial doplacac fiskusowi ?

barman
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Paź 16, 2013 12:02 am   gdzie rozliczyć podatek

Witam, w 2012 roku pracowałem w Holandii ponad miesiąc i chciałbym rozliczyć podatek od dochodów uzyskanych w Holandii.

Na wstępie zaznaczam iż przeszukałem forum niedziala.nl w poszukiwaniu odpowiedzi jak się rozliczyć. Jestem ambitym człowiekiem. Chciałem rozliczyć się sam, lecz nieznajomość języka holenderskiego wykluczyła ten sposób.

Poszukiwałem więc biur podatkowych które mogłyby zrobić to za mnie.

czesc postu edytowana prosze nie mieszac w temacie

informacji na temat biur podatkowych mozna poszukac w serwisie ogloszeniowym
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Paź 16, 2013 12:12 am, w całości zmieniany 1 raz  

james28
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 31, 2013 4:46 pm   

dostałem pismo o treści negatieve aanslag inkomstenbelasting/premie volksverz.2012
O co chodzi. Rozliczyłem się już z podatku (przez firme) i zwrot przyszedł mi na konto. Co tym razem chcą mi przysłać? Czy chodzi o to, że firma przez, którą się rozliczałem zapłaciła jakąś zaliczke i te pieniądze należą się im? Czy może ja mam zwrócić pieniądze do Belastingu?

TomekPytlik
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 11, 2013 10:44 am   

Witam serdecznie. Otrzymałem właśnie pismo z belastingdienst Voorlopige aanslag z dopiskiem teruggaaf. I mam pytanko. Czy jest to jednoznaczne z tym, że pieniądze zostały już przelane jeśli w piśmie nie ma podanego zadnego numeru konta-rozliczałem sie przez biuro i to na ich konto wpłyną najpierw pieniądze.

sorio
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Gru 26, 2013 4:46 pm   Prosze o pomoc

Witam wszystkich.

Moja sytuacja jest trochę skomplikowana.
Jakieś 2 miesiące temu dostałem 2 koperty, jedna z potwierdzeniem numeru konta, a druga to decyzja o zwrocie, standardowa sytuacja. Uzupełniłem druk, zgodnie z wzorem, wysłałem, 2 tygodnie później otrzymałem list że zapomniałem się podpisać i wpisać datę. (przegapiłem to na wzorze) Więc uzupełniłem podpis i date zgodnie z ich wskazówkami i znowu wysłałem. Dziś otrzymałem list, że nie mają mojego numeru konta żeby przelać na niego pieniądze. W liście tym jest niby instrukcja co mam zrobić, pisze żeby wejsc na strone : www.belastingdienst.np/geldzaken i tam uzupełnic druk o numerze konta. Druku tego nie mogę znaleśc na tej stronie, zresztą bariera językowa troche przeszkadza, translatory średnio sobie z tym radzą. Nie wiem wogóle co zrobić, doszedłem do momentu gdzie pisze żeby wysłąć im list z wiadomościami. Moje pytanie brzmi jak to zrobić ? Czy mam napisać poprostu zwykły list z danymi których wymagają ? Czy może jest jakiś druk który moge uzupełnic ?

krolik1981
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 27, 2013 12:47 am   Re: Prosze o pomoc

sorio napisał/a:
Witam wszystkich.

Moja sytuacja jest trochę skomplikowana.
Jakieś 2 miesiące temu dostałem 2 koperty, jedna z potwierdzeniem numeru konta, a druga to decyzja o zwrocie, standardowa sytuacja. Uzupełniłem druk, zgodnie z wzorem, wysłałem, 2 tygodnie później otrzymałem list że zapomniałem się podpisać i wpisać datę. (przegapiłem to na wzorze) Więc uzupełniłem podpis i date zgodnie z ich wskazówkami i znowu wysłałem. Dziś otrzymałem list, że nie mają mojego numeru konta żeby przelać na niego pieniądze. W liście tym jest niby instrukcja co mam zrobić, pisze żeby wejsc na strone : www.belastingdienst.np/geldzaken i tam uzupełnic druk o numerze konta. Druku tego nie mogę znaleśc na tej stronie, zresztą bariera językowa troche przeszkadza, translatory średnio sobie z tym radzą. Nie wiem wogóle co zrobić, doszedłem do momentu gdzie pisze żeby wysłąć im list z wiadomościami. Moje pytanie brzmi jak to zrobić ? Czy mam napisać poprostu zwykły list z danymi których wymagają ? Czy może jest jakiś druk który moge uzupełnic ?
kilka postow wyzej jest link pod ktorym pobierzesz gotowy formularz do druku.mozesz tez zadzwonic do belastingu i poprosic o taki formularz to ci wysla tylko ze z 3tyg poczekasz. Rozmawiaja po hol niemiecku i angielsku

sorio
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 27, 2013 10:24 am   

Dziękuje za pomoc, ale nie mogę znaleźć tego formularza tutaj, przejrzałem ten temat i nie wiem gdzie go przeoczyłem ? Mogę prosić o wklejenie tego linku tutaj ?

dezyderata 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 03, 2014 7:12 pm   

Hej.
Mam pytanie, holenderski księgowy rozliczał nas (mnie+plus moj narzeczony+córka) z podatku za 2012 (ja nie pracowałam, tylko narzeczony) ale mowił że lepiej wspólnie bo jakąś ulge rodzinną dostaniemy itd. więc rozliczył nas na przełomie sierpnia i lipca 2013 i poki co nie ma ze strony belastidngo zadnej odpowiedzi...czy to nie za długo? mi tylko belasting napisał ze nie mam partnera fiskalnego i ze nie mam zwrotu za 2012 (bo nie pracowałąm) ile sie czeka na zwrot? z gory dzieki za odp

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Sty 03, 2014 8:06 pm   

dezyderata napisał/a:
rozliczył nas na przełomie sierpnia i lipca 2013 i poki co nie ma ze strony belastidngo zadnej odpowiedzi...czy to nie za długo?

Nie,nie za dlugo.Rozliczaliscie sie po terminie,wiec pewnie troche poczekacie.
dezyderata napisał/a:
mi tylko belasting napisał ze nie mam partnera fiskalnego i ze nie mam zwrotu za 2012 (bo nie pracowałąm)

A zglosilas to do ksiegowego? On pewnie zlozyl wniosek o heffingskorting i jesli belastingdienst twierdzi,ze nie jestescie partnerami fiskalnymi to ta ulga wam sie nie nalezy.Czesto bywa tak,ze trzeba doslac jakies dodatkowe dokumenty.2 tys. e piechota nie chodzi.

Pablo Escobar 
Poczatkujacy
Puta Madre!!!

Wysłany: Wto Sty 07, 2014 12:10 pm   

Witam,

rozliczając się 22 lutego ubiegłego roku i nie dostając żadnej informacji ( o zwrocie nie wspominam ;) ) do tego czasu chyba coś jednak jest nie tak. Czy może się mylę? Ktoś podpowie...? :)

pozdrawiam

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Wto Sty 07, 2014 4:44 pm   

mozna zwsze zadzwonic do belastingu i sie zapytac

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Mar 05, 2014 11:20 am   

SoiwaVanGrasson napisał/a:
Witam wszystkich Polaków mieszkających w tej Nibylandii,
Problem: Moje rozliczenie poszło, wszystko gra, kwota w zasadzie nie wielka, list z info od Belastingu, i zaczeło się : drugi list (od Belastingdinst) z prośba o weryfikacje konta.Numer konta,podpis, data droższy list z opcją śledzenia i list wysłany.Dostali go.w miedzy czasie przyszedł drugi list o podobnej treści.I powtórka : numer konta,...śledzenie przesyłki.Poszło.Dostali go.
Dzwonię na linie Belastingdienstbuiteland: '' jest oki, jeden list dotarł , do 20 dni roboczych otrzyma Pan pieniądze.'mówi urzedaska z Belasting Dienst" .Mija 30 dni roboczych, lipa nie ma euro, dzwonię kolejny raz ,'' list jest ale weryfikacja nie została zrobiona, może Pan podać numer konta przez telefon , a my go zweryfikujemy, potrwa to do 2 tyg.'' takie rozmowy były jeszcze 2, a teraz podobno znów wysłali mi pismo z prośbą o weryfikację.Inna sprawa to , że ciężko się dodzwonić na linie Belastingdienst. Spotkałem się już z 3 osobami o podobnym problemie, może to dyskryminacja? Może nie maja funduszy i leca w kulki, ale czemu po prostu nie powiedzą, że maja do 3 lat za zwrot.Czekam na Waszą opinie, może macie podobnie?Pozdrawiam.

( ͡° ͜ʖ ͡°).

margo300
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 11, 2016 3:37 pm   

hej, podbijam watek, czy może ktos korzystal z usług firmy http://www.rttax.com/pl/netherlands ?
ja właśnie mam podpisac umowę i chciałam podpytać, czy ktoś ma z nimi jakieś doswiadczenia?

Odpowiedz do tematu