NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Aangifte 2011 zwrot pieniędzy do Belastingdienst.
Autor Wiadomość
Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Gru 12, 2013 6:46 pm   Aangifte 2011 zwrot pieniędzy do Belastingdienst.

Witam,
Mam takie pytanie.

W 2012 rozliczyła mnie pewna osoba za rok 2011. Wg jej "wyliczeń" przysługiwało mi około 2800 euro zwrotu. Na taką kwotę poszły też dokumenty poszły do Belastingdienst. Aby się upewnić co do zwrotu skorzystałem ze znajomej księgowej, która mi wyliczyła 144 euro.
5 czerwca 2012 roku otrzymałem z Belstingdienst przelew na kwotę 2850 euro. Pieniądze sobie leżą do dziś i czekają aby je oddać.

Dostałem wczoraj list, od razu z acceptgiro aby oddać nie 2850 a 2996 czyli 146 euro więcej na poczet odsetek podatkowych. Naturalnie mogę zlożyć bezwaar od tej decyzji sąd moje pytania:

- jeśli złoże odwołanie tonie muszę póki co oddawać pieniędzy? Mam oddać do 10go stycznia.

- co takiego muszę zawrzeć w odwołaniu aby nie kazali placić odsetek czy w ogole jest szansa, że mi je umorzą?

- czy ewebntualnie mogę zapropoować Belastingdienst jakieś raty nie wiem teraz 1500 a potem 2 razy po 750? Czytałem, gdzieś że ktoś tu chyba na niedzieli spłacał ratalnie. Wiem pisałem, że pieniądze leżą sobie ale jednak jeśli można by wolałbym je po trochę oddawać...

Damianos 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Gru 12, 2013 7:30 pm   

Estamos napisał/a:
- jeśli złoże odwołanie tonie muszę póki co oddawać pieniędzy? Mam oddać do 10go stycznia.

Tak, póki się odwołujesz nie wpłacaj żadnych pieniędzy (sprawa w toku)

Estamos napisał/a:
- co takiego muszę zawrzeć w odwołaniu aby nie kazali placić odsetek czy w ogole jest szansa, że mi je umorzą?

Poproś o umorzenie ich

Estamos napisał/a:
- czy ewebntualnie mogę zapropoować Belastingdienst jakieś raty nie wiem teraz 1500 a potem 2 razy po 750? Czytałem, gdzieś że ktoś tu chyba na niedzieli spłacał ratalnie.

Tak, możesz zwracać w ratach. W liście, który dostałeś powinna być nawet informacja o tym.

Moja rada: Idź do jeszcze jednego księgowego, żeby dokładnie jeszcze raz obliczył ile ewentualnie należało Ci się zwrotu. Miałam sytuacje, gdy dostałam zwrot podatku ok. 1600 € i po paru miesiącach BD doszedł do wniosku, że mam im to wszystko oddać. Odwoływałam się prawie rok. W między czasie mój księgowy doszedł do tego, iż faktycznie powinnam im oddać 100 €. Po roku BD przyznał mi rację, że pieniądze jednak mi się należały jednak dostałam za dużo o 20 €.

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Gru 15, 2013 4:37 pm   

A mógłby mi ktoś podać linki do strony Belastingdienst dzięki, którym pobiorę
- formularz odwołania od decyzji Belastingdienst
- formularz o mozliwość spłaty nalezności w ratach?

Porozumiewam się po holenderski lepiej niż gorzej ale nie mogę się dobrać do tych załączników, Kręcę się w kółko na stronie. Pomoże ktoś??

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Gru 15, 2013 4:46 pm   

http://www.belastingdiens...en_formulieren/

tam gdzie pisze

Doelgroep: wyszukaj w okienku Particulier

potem Onderwerp: nacisnij ALLE wyskoczy lista i wtedy wybierz, to co potrzebujesz
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Gru 15, 2013 4:52 pm, w całości zmieniany 1 raz  

biedrek
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lut 02, 2014 11:40 am   przelew z ing nl do belastingdienst

Witam. Od prawie roku jestem w Pl ale nadal korzystam z konta ING NL- tyle ze dawno nie robiłem przelewu. Proszę o podpowiedz bo muszę zrobic przelew do belastingu- zwrot za dużo naliczonego kinderbijslag- a konto mi "się buntuje".
Pamiętam ze jak robiłem przelewy będąc w NL to wpisywałem tylko 9 cyfr nr konta i było ok- a teraz w formularzu przelewu mam dodatkowe pole do wypełnia: betalingskenmerk- i nie mam pojęcia co tam wpisać. Pole to jest podzielone na 7 części- i jest możliwe jego wypełnienie TYLKO do chwili gdy wpisze poniżej tytuł płatności- bo jak go wpisze to pole staje się nieaktywne. Pozostawienie tego pola pustego nie pozwala wykonać przelewu. O co tu chodzi?

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Nie Lut 02, 2014 3:43 pm   

betalingskenmerk to numer, który widnieje na acceptgiro, to jest wlasnie tytul platnosci. Jest to 16-cyfrowy nr, który wpisujesz w ING betalingskenmerk.

Odpowiedz do tematu