Witam, mam pytanie bo szukam na forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mój pracodawca obliczył mi chorobowe biorąc średnią z ostatnich 13 tygodni i nie licząc do zarobków godzin wakacyjnych i tzw Festdagen. Tak się składa że w święta miałam 2 tygodnie wolne więc według nich te tygodnie są liczone jako zerowe. W ten oto sposób doliczając 11 tyg po około 40 godzin i 2 tyg po 0 godzin wyszło im 33 godziny tygodniowo. No i właśnie pytanie moje czy to zgodne z prawem gdyż nie mogę znaleźć na ten temat informacji. Bardzo dziękuje z góry za odpowiedź
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
Wysłany: Pon Lut 03, 2014 4:41 pm
Cytat:
Aby obliczyc stawke dzienna chorobowego, nalezy;
dochody z ostatniego roku (przed zachorowaniem), podzielic przez 261 (ilosc dni roboczych w roku) i wynik pomnozyc przez 70%.
Jezeli ktos nie przepracowal calego roku, moze miec niski zasilek chorobowy.
No tego sie doczytałam również ale to jest w momencie jeśli uwv oblicza, a agencje właśnie nie wiem czy są na to jakieś regulacje prawne i czy urlopy i tzw festdagen się wlicza czy nie, bo skoro jest dochodem i płacimy za to podatek to niby czemu ma się nie wliczać.