Polen overspoelen ons land |
Autor |
Wiadomość |
wawka
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 1:53 pm
|
|
|
masz rację malgosiu. Być może NL to nie nasza ojczyzna, ale skoro tu mieszkamy, pracujemy, płacimy podatki to czemu mamy nonstop czuć się winni i przepraszać...Mamy gospodarkę globalną, która zresztą Holendrzy tak lubią (bo daje im szanse zysków na handlu, bo z samej produkcji to w tym kraju niewiele by zysku było), a z nią związany jest przepływ pracowników z państwa do państwa.
Jakoś nikomu nie przeszkadza, że jak tu pracujemy to odprowadzamy podatki do kasy państwowej. Przeszkadza natomiast, jak idą dwie kobiety Polki do kawiarni to rozmawiają po polsku...bo z pewnością po to mówią po polsku, żeby Holendrzy nie rozumieli jak ich się obgaduje (tak mi raz jedna "Pani" powiedziała). |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 1:57 pm
|
|
|
mnie tez boli jak slysze takie opinie o Polakach, czesto w poniedzialek w pracy juz na dzien dobry holendrzy pytaja mnie ile wypilam przez weekend i pomimo ze za kazdym razem odpowiadam , ze ja nie pije wcale - to w kolejny poniedzialek znow zadaja to samo pytanie. No coz taka mamy opinie- taka sami sobie wyrobilismy- nieraz sama widuje pod sklepami naszych rodakow juz niestety wstawionych z kolejna puszka piwa w rece- zachowanie i odzywki tez zostawiaja do zyczenia. Co do wynajmowania mieszkan Polakom- ja niestety mialam szczescie i zadnych problemow ale to moze dlatego ze jestem tu z mezem i synem a syn chodzi tutaj juz dio MBO wiec moze na pierwszy rzut oka stwarzamy dobre wrazenie- ale wiem ze wielu ma takie problemy- no ale coz to niestety w wielu przyoadkach tez nasza wina- ja sama wynajjelam mieszkanie po Polakach i wierzcie mi nie bylo ciekawie- zreszta wyrzucona ich za awantury i pijackie imprezy.
Poza tym pracujemy z mezem z Holendrami i na szczescie nie spotkalam sie ani ja ani on z jakimis uczuciami niecheci w stosunku do nas, mysle ze to tez zalezy od czlowieka- podejscia i nastawienia- jak to mowia jak cie widza tak cie pisza, a skoro sami nie dajemy powodow do takiego odbierania nas to tez nikt nie bedzie sie czepial- a my jako Polacy czesto dajemy powody by mieli o nas takie zdanie a potem biadolimy nad tym - dlaczego? no coz sami jestesmy tez po czesci winni. |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
kmiecik74
Poczatkujacy
Wiek: 51 Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 47 Skąd: a taki se hamburg
|
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 3:51 pm
|
|
|
a ja nie mam zamiaru im trzymac paluszka w .... prosto . mam na nih wy.... i zyje z tym oni nas my ich jakos sie kreci. a ze czasami nas traktoja jak smieci. bo zdarzylo sie mi tak w pracy. Niech przyjada do polski popracowac to dopiero zgina bo nie dadza sobie rady. pozdrawiam i bez stresu i tak jestesmy lepsi od nich. |
_________________ . Idz albo giń. |
|
|
|
|
Admarco
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 1:43 pm
|
|
|
Kiedy ja pytam znajomych tubylcow o ich zdanie n/t tych "artykulow",
to odpowiadaja: To takie populistyczne gadanie. Doszukiwanie sie sensacji.
Jest, to typ dziennikarstwa na poziomie szkoly podstawowej. Z regoly dziennikarz powinien przedstawic historie obiektywnie i z dwoch stron, a tu wypociny sie koncza po pierwszej polowie i to tej negatywniej. Przypadek? Chyba nie.
Ostatnio czytalem tylko JEDEN artykul, co traktowal o tym jaki wklad w gospodarke NL maja polscy pracownicy sezonowi z wyliczeniem ile kasy dzieki nim przybylo, reszta byla w/wym stylu.
Faktem jest, ze polska sila robocza jest tu potrzebna, inaczej tych ludzi by tu nie bylo; proste. Oczywiste tez jest, ze jak zledzie taka grupa na 2 miesiace do pracy, to zachowuja sie troche jak na wakacjach. Widzial ktos Holendrow na wakacjach? No to wie o czym mowie. |
|
|
|
|
polka
Poczatkujacy roxana
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Sty 2008 Posty: 25 Skąd: polska
|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 6:52 pm
|
|
|
Po przeczytaniu tylu wypowiedzi nasunela mi sie mysl tz. stare powiedzenie cyt. JAK CIE WIDZA TAK CIE PWiekszosc polakow sama wyrabia zla opinie o polakach, co tu duzo mowic sa wsrod nas ci ktorzy uczciwie pracuja ale niestety sa i tacy ktorzy nie maja szacunku do siebie a kto nie szanuje siebie nie uszanuje blizniego no i jest tez spora grupa poszukiwanych kryminalistow alimenciarzy itp. wiec co sie dziwic |
|
|
|
|
balladyna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 1:55 pm
|
|
|
A wszyscy Holendrzy to święci?
Nadużywają narkotyków.
Paradują z gołymi d.... po ulicach.
Organizują maskarady-przebierając się za osobników odmiennej płci.
Są tolerancyjni na pokaz,rzeczywistość jest inna.
Też maja masę kryminalistów (w każdym państwie tak jest).
Można by tu wymieniać bez końca. |
|
|
|
|
baba jaga
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 466 Skąd: Z klanu Nosferatu
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 2:47 pm
|
|
|
Propaganda...a my sami robimy sensacje i wyszukujemy nie wiadomo co. Robimy z malej muszki slonia.
Nic nam innego chyba nie zostalo jak tylko obrazic sie na Holendrow za te wszystkie ich piosenki, artykuly i nie wiem (i nie chcem wiedziec) co jeszcze,wyslac Rudego 102 i zemscic sie na nich. ....
Jesli tak dalej bedziemy doszukiwac sie wszystkiego i z byle piosenki czy artykulu o nas pokazywac jacy my to nie jestesmy do i odczekac troche a zaraz nastepna piosenke napisza....
Zapiszmy sie lepiej do choru na Alternatywy 4 i ulozmy cos na holendrow ...o frikandelkach....frytkach...sledzikach....ziole....pannami za szybkami....rowerach....i moge tak wymieniac. |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 2:55 pm
|
|
|
balladyna napisał/a: | A wszyscy Holendrzy to święci?
Nadużywają narkotyków.
Paradują z gołymi d.... po ulicach.
Organizują maskarady-przebierając się za osobników odmiennej płci.
Są tolerancyjni na pokaz,rzeczywistość jest inna.
Też maja masę kryminalistów (w każdym państwie tak jest).
Można by tu wymieniać bez końca. |
Nie zapomni o jednym bardzo ważnym fakcie; Oni są u siebie, a my jesteśmy u nich. Jak ktoś przyjeżdża do obcego kraju, to moim zdaniem powinien się choć troszkę dopasować, a nie zachowywać jakby miał wszystko w dupie i kłaść na wszystko ch.... Nie mówię oczywiście o tym, że wszyscy maja od razu znać język bla bla. Jasne, że nie. Ale jak jesteś w obcym kraju, to się zachowuj. Tylko oto chodzi w danych artykułach itp. Ludzie mają swoje stereotypy i tak zostanie. A im więcej poszczególnych jednostek będzie zachowywać się nie na miejscu, tym więcej będzie takiego gadania, proste.
Po drugie, nie patrz na innych a na samego siebie. Co Cię to obchodzi co oni robią? Skup się na swojej osobie, a to co mówią Holendrzy...miej to w d... Oni często nie znają umiaru, żartów i ich poczucie humoru jest często nie na miejscu, ale jakbyśmy mieli się tym przejmować... to każdy by chyba osiwiał. |
|
|
|
|
ikke
Gaduła
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 31 Sty 2008 Posty: 116
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 3:03 pm
|
|
|
Pop"#$" sa jacys no, ale coz niech im bedzie, ze tacy jestesmy, szkoda slow na to |
|
|
|
|
balladyna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 6:17 pm
|
|
|
Masz rację ajax4ever , że są u siebie. Ale nie możemy dać się zgnoić. Jak pracowałam u pewnych Holendrów- wydawało mi się na początku , że są bardzo w porządku- po jakimś czasie zaczęli sobie brzydko żartować. I chociaż lubię żarty, przestało mnie to bawić. Potem było już "oko za oko". W końcu przestali się z nas nabijać. Więc należy bronić swego honoru. Nie możemy ciągle podkulać ogona. |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 7:32 pm
|
|
|
Jasne,że tak... ale to jest ten ich 'holenderski humor', dla nas w ogóle nie zrozumiały... |
|
|
|
|
polka
Poczatkujacy roxana
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Sty 2008 Posty: 25 Skąd: polska
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 9:31 pm
|
|
|
nie zapominaj Balladyna ze to My jestesmy u Nich .To jest ich kraj i ich obyczje ich tz. kultura sa moze troche inni , ale maja tez duzo dobrego w swoich tradycjach i obyczajach owszem mlodzi sa bardzo wyluzowani ale pokolenie 50-latkow zna swoje miejce i potrafi uszanowac obcokrajowca a nas traktuja jako dodatek do swojego zycia (interesow) zeby ich poznac trzeba tu troche pomieszkac nie rok czy dwa ale cale lata a i tak nie zdobedziesz zaufania jestesmy dla nich ze Wschodu to to samo jak ruscy u nas.Po prostu jestes u nich , to ich kraj a jak ci zle to wracaj do kraju . |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 9:56 pm
|
|
|
Pospisuje się pod tym obiema rękami i nogami... |
|
|
|
|
Casiush
Poczatkujacy Casiush

Wiek: 36 Dołączyła: 03 Lis 2007 Posty: 14 Skąd: Leutigenwolde
|
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 10:42 pm
|
|
|
oj nowa fala terroru na forum...apokalipsa panie, tego
Polacy, miejcie jakieś srupuły wobec siebie i innych nacji... popatrzcie tylko, kto w większości wyjeżdża z Polszczy nielegalnie? osoby nieznające słowa po angielsku nie mówiąc już o niderlandzkim, czasem bez oparcia finansowego w kraju, z samracką megalomanią w głowie, która szepce głuchemu na wszytsko inne człowiekowi "Patrz, bierz, rób co chesz" no i potem następuje lawina bulwersacji jaki to "Świat dla Polaków niedobry", fakt, Holendrzy nie mają wyczucia w swoich żartach (a i to też nie jest o wszytskich z tej nacji) ale kuurczę, po części mają rację... a my chodzimy odęci jak purchawki jakby było czym sie tu przejmować. Taką postawą dajemy okazję aby rzeczywiście uznano,że ubodła nas jakas odkryta wstydliwa tajemnica, a tak nie jest.
W sumie, faktycznie, czemu mamy brać cięgi za tych robolków, którzy większość zarobionych pieniędzy wyleją "z procentem", urządzaja burdy, kradna etc.? mi się już nie chce po prostu przejmować... wystaczy mi wybuch na forum (kilku forach) po piosence "een bussie vol met Polen", po której to usłyszałam kilka żartobliwych uwag od znajomej Holenderki z Hagi,ale na Boga, Allaha (czy na to w co kto wierzy)nie widziałam w tym powodu do obrazy.
Dla porównania, niedawno w poczekalni do gabinetu lekarsiego siedzialam obok młodej mamusi z małym, może 2letnim chłopczykiem, który w zakosach zapierniczał to tu, to tam, w końcu chciał odkryć co jest za drzwiami, prowadzącymi (chyba) do shcowka jakowegoś, i w tym momencie młoda mamusia woła do synka "Michałku(powiedzmy,że to Michałek był) nie wchodź tam, bo tam jest Cyganka i Cię zje". padłam nieomalże trupem... i my jeszcze mamy czelność narzekac na Holendrów, popatrzmy na siebie Słonka Kochane. Większośc naszych patriotów jest uznawana za ludzi po poglądach szowinistycznych, a w USA znani jestesmy z anysemityzmu...nieźle...
Polka dobrze to ujęła, NIE JESTESMY U NICH, JESTESMY GOŚCINNIE, więc co? ano to,że zachowuj się jak gość, wytrzyj buciory i nie paskudź cudzego domu i nie obrażaj się na gospodarzy za to,że nie mają do Ciebie zastrzeżenia,bo być może nie jestes ideałem...
od razu przepraszam urażonych,ale taka jest moja opinia, słuszna niesłuszna
peace! |
_________________ "HEY, WE CAN'T REALLY BE DUMB IF WE'RE JUST FOLLOWING GOD'S ORDERS
LET'S GET SERIOUS! HE KNOWS WHAT HE'S DOIN'! HE WROTE THIS BOOK HERE,
'N THE BOOK SAYS: "HE MADE US ALL TO BE JUST LIKE HIM," SO...
IF WE'RE DUMB, THEN GOD IS DUMB" |
Ostatnio zmieniony przez Casiush Sob Lut 09, 2008 10:46 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
balladyna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 5:53 am
|
|
|
Wszyscy macie po części rację. Ale warto zawsze podyskutować. |