NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubezp. zdrow. w NL a leczenie w Polsce
Autor Wiadomość
alain1981
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 17, 2013 8:47 am   Ubezp. zdrow. w NL a leczenie w Polsce

Witam gorąco forumowiczów, mój przypadek jest na pewno dość dobrze znany przez osoby, które mieszkają w Holandii, toteż liczę na duży oddźwięk pomocy :)
Otóż pracuję w Holandii od 2 lat, co się z tym wiążę jestem zobligowany do posiadania prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, które rzecz jasna posiadam. Za dwa miesiące, chciałbym pojechać do Polski na ferie i przy okazji udać się do lekarzy(dermatolog, dentysta etc.)
Osoby, które mają ubezpieczenie zdrowotne w Holandii, a które chcą się leczyć w Polsce muszą wykazać w NFZ'cie druk E106 oraz kartę Ubezpieczenia w NL. Próbowałem zdobyć od mojej firmy ubezpieczeniowej ów druk, niemniej zostałem poinformowany, iż jest to niemożliwe, gdyż posiadam zameldowanie w Holandii. De facto w Polsce również mam meldunek. Nawet gdybym jakimś cudem otrzymał wyżej wymieniony druk, to i tak musiał bym płacić z własnej kieszeni za leczenie w Polsce, a dopiero później starać się o zwrot kosztów leczenia za granicą od ubezpieczyciela z Holandii. Czy nie lepiej dla mnie podczas pobytu w Polsce udać się do PUP'u i zarejestrować się jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku i uzyskać ubezpieczenie za darmo? Czy NFZ może zweryfikować, że pracuję za granicą???
PS. Posiadam ubezpieczenie w CZ.nl...

rybcia13 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto Gru 17, 2013 1:33 pm   

alain1981,
A czy nie prościej jest iść prywatnie do lekarza i dentysty, zamiast tyle kombinować? Dlaczego chcesz iśc w Polsce do lekarza na nl ubezpieczenie, a nie pójdziesz normalnie do lekarza w NL?

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Wto Gru 17, 2013 3:20 pm   

Tak i tak zaplacisz wlasne ryzyko. Czyli 360 euro wiec za darmoche calkowita nie zalatwisz leczenia. Idz do pup zarejestruj sie a pozniej cie za du pe urzad skarbowy wezmie za kombinowanie. Pozdro.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Gru 17, 2013 3:29 pm   

alain1981, pisalismy juz o tym w innym temacie ,

Mozna to zrobic , ale najpierw powinienes ustalalic ze swoja ubezpieczania
czy mozesz sie leczyc za granica,

Jesli UBEZPIECZYCIEL wyraza zgode, to nie beddzie potem robil trudnosci ze zwroceniem ci poniesionych kosztow

Musisz wiedziec ze nie za wszystko otrzymasz zwrot , wszystkie rachunki do do 360 euro pokryjesz z wlasnej kieszeni a dopiero potem zaczna ci zwracac pieniadze za leczenie w Polsce

Od razu pisze za dentyste nie otrzymasz zwrotu ,leczenie tam podejmujesz we wlasnym zakresie
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Gru 17, 2013 6:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Gru 17, 2013 9:21 pm   

Gochna H napisał/a:

Od razu pisze za dentyste nie otrzymasz zwrotu ,leczenie tam podejmujesz we wlasnym zakresie

Jestes pewna, ze majac wykupione ubezpieczenie na dentyste w NL, za leczenie w PL nie otrzyma sie zwrotu?

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Gru 17, 2013 9:31 pm   

bagniaczka,

Jak wiesz wiecej to podziel sie tym na forum a nie pytaj sie mnie ...

ja jestem pewna, bo za leczenie kanalowe zeba w Polsce nie otrzymalam tu ani centa zwrotu

( ͡° ͜ʖ ͡°).

bagniaczka 

Wysłany: Śro Gru 18, 2013 12:12 am   

Gochna H napisał/a:
bagniaczka,

Jak wiesz wiecej to podziel sie tym na forum a nie pytaj sie mnie ...

ja jestem pewna, bo za leczenie kanalowe zeba w Polsce nie otrzymalam tu ani centa zwrotu

No przeciez jakbym wiedziala wiecej, to bym sie nie pytala na forum.... Tak sie sklada, ze temat mnie akurat interesuje, to juz zapytac nie mozna?

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Śro Gru 18, 2013 5:36 pm   

bagniaczka napisał/a:
Gochna H napisał/a:

Jestes pewna, ze majac wykupione ubezpieczenie na dentyste w NL, za leczenie w PL nie otrzyma sie zwrotu?

Na 99% nie otrzymasz żadnego zwrotu. Dziś zmieniłem ubezpieczyciela i specjalnie się spytałem o leczenie kanałowe - gdyż wykupiłem pakiet dodatkowy.
Powiedziała mi, że pokrywają 80% kosztów na terenie NL - w przypadku leczenia poza granicami, np. w Polsce - ubezpieczalnia nie zwraca żadnych kosztów. Tak więc pozostało leczyć się na własny koszt.
Sam kalkulowałem ceny - w PL za kanałówkę zapłacę ok. 500 zł, tutaj ze zdjęciem przykładowa cena to ok. 220 EUR. Ty płacisz 20% z tej ceny czyli 44 EUR co daje kwotę ok. 180 zł. Chyba się opłaca :)
Gorzej jak w PL masz swojego dentystę, sprawdzonego. Tutaj w NL to loteria....
Ostatnio zmieniony przez Fegelein Śro Gru 18, 2013 5:37 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bagniaczka 

Wysłany: Śro Gru 18, 2013 6:53 pm   

Fegelein dzieki wielkie :038: Teraz mi pojasnialo :) Pewnie, ze wolalabym sie leczyc u sprawdzonego dentysty w PL, dlatego zapytalam o szanse na zwrot. Ale w tej sytuacji musze znalezc jakiegos tutaj. :039:

fornal 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Lut 17, 2014 7:49 am   

Zona byla juz 2 lub 3 razy w Polsce u ginekologa z Europejska Karta Ubezpieczeniowa (otrzymywana za free w NL) i nie bylo zadanego problemu z przyjeciem.

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lut 17, 2014 8:15 am   

Zgadzam sie z fornal,

Mozna w PL isc do lekarza/dentysty, tylko trzeba udowodnic ze to byl zabieg w danej chwili potrzebny/nagly (podczas np. wakacji), wystarczy europejska faktura i list od lekarza (po angielsku), wtedy ubezpieczenie zwraca koszty (minus eigen risico oczywiscie).

Kilka razy sprawdzone, za kazdy razem zwracali koszty.

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Pon Lut 17, 2014 11:37 am   

fornal napisał/a:
Zona byla juz 2 lub 3 razy w Polsce u ginekologa z Europejska Karta Ubezpieczeniowa (otrzymywana za free w NL) i nie bylo zadanego problemu z przyjeciem.

W Polsce mozna pojsc do kazdego lekarza nie ma problemu z PRZYJECIEM (ale nie o tym tu mowa ) problem pojawia sie dopiero , kiedy tu w Holandii musisz udowodnic ,ze byla to wizyta konieczna tak by ubezpieczalnia to zaakceptowala
Ja rowniez bylam w Polsce u lekarza jednak moja ubezpieczalnia odmowila zaplacenia rachunku za konsultacje u polskiego specjalisty W odpowiedzi otrzymalam pismo w ktorym twierdza ,ze moglam rownie dobrze po powrocie, udac sie z tym do lekarza domowego .

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lut 21, 2014 6:46 pm   

kawa333 napisał/a:
Witam serdecznie!
Moje pytanie brzmi - Czy pracując w Holanndii, posiadając holenderskie ubezpieczenie, mogę leczyć się u polskiego lekarza i czy dostanę zwrot kosztów leczenia
Czy muszę obowiązkowo leczyć się u lekarza holenderskiego i jaki jest zwrot kosztów leczenia. (CHodzi mi o ginekologa)
Dzięki
Kornelia

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Odpowiedz do tematu