Przesunięty przez: Gochna H Nie Lut 23, 2014 11:33 am |
Hipoteka w holandii a BIK |
Autor |
Wiadomość |
monekx
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 21, 2014 6:53 pm Hipoteka w holandii a BIK
|
|
|
Witam
Szukałem lecz nie znalazłem świeżych postów na ten temat.
Planuję z dziewczyną wziąć kredyt hipoteczny w Holandii. Spółdzielnia mieszkaniowa od której wynajmujemy dom dała nam dobrą ofertę na jego wykup. Jest jednak problem, mam stare zadłużenie w Polsce. Zacząłem je spłacać teraz bo wcześniej nie było mnie na to stać. Jestem wpisany w BIK i mam komornika. Ponad to byliśmy w banku i Pani powiedziała nam niepewnie w toku rozmowy, że będzie musiała nas sprawdzić w Polsce. To dziwne bo w internecie i u 2 maklerów polskich dowiedziałem się że nie będzie problemu.
Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie ?
Z góry dziękuję. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Lut 21, 2014 7:07 pm
|
|
|
monekx napisał/a: | Szukałem lecz nie znalazłem świeżych postów na ten temat. |
Do czego Ci te swieze posty chyba nie na pocieszenie ? jak i tak w kwestii splacania zadluzenia w sytuacji kiedy na plecach siedzi komornik to nic sie nie zmienilo na lepsze , ani w Holandii
ani tym bardziej w Polsce
monekx napisał/a: | Jestem wpisany w BIK i mam komornika. Ponad to byliśmy w banku i Pani powiedziała nam niepewnie w toku rozmowy, że będzie musiała nas sprawdzić w Polsce. |
No i prawidlowo .... cale szczescie ze juz i tu zaczynaja na zimne dmuchac |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lut 21, 2014 7:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
monekx
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 21, 2014 7:59 pm
|
|
|
Czy oprócz Pani opinii ten post wnosi coś do tematu?
Gdybym prosił o opinie zrobił bym ankietę.
Stare posty przeczytałem, lecz prawo się zmienia i np. od tego roku urzędy skarbowe UE maja łatwiej wymieniać się informacjami o zaległościach. Spowodowane to jest tym że emigranci zjeżdżają do polski nie rozliczając się z podatków.
Przeczytałem kilka artykułów na ten temat lecz nie dowiedziałem się czy dotyczy to tylko urzędów skarbowych.
To nie mój wybór że straciłem pracę w Polsce, a bezrobocie(30%) w moim mieście jest największe w województwie. Przy kredycie hipotecznym w pierwszym roku płacił bym mniej o 300 euro za wynajem mieszkania co na pewno pomogło by mi spłacić zaległości. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Lut 21, 2014 9:45 pm
|
|
|
monekx,
Tylko jak tutaj stracisz prace to zostajesz z kredytem hipotecznym na np 100.000e. A dom teraz bardzo trudno sprzedac w NL, do tego tez koszty za notariusza, odsetki itd.
Patrzysz na krotki termin ze oszczedzisz pare stowek, ale nie na to ze na kilkanascie tysiecy euro sie mozesz wkopac.
Wiec chyba logiczne ze ktos cie przed tym ostrzega. |
|
|
|
|
monekx
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 21, 2014 10:21 pm
|
|
|
Mam pewność ze będę miał pracę na długi okres czasu. Pracuje w firmie z tradycjami o ugruntowanej pozycji na rynku. Nasza firma sprzedaje produkty na cały świat. Szef co roku w grudniu robi zebranie i mówi jak stoi firma, a stoi bardzo dobrze. Do tego są z nas zadowoleni.
Dwa razy do tej samej rzeki się nie wchodzi.
Kredyt będzie też zabezpieczony w NHG - Nationale Hypotheek Garantie + ubezpieczenie kredytu na wypadek śmierci, kalectwa itp.
Co do problemów ze sprzedaniem domu to by nas nie dotyczyło bo zakup jest z opcja gwarancji kupna tzn. jeśli będziemy chcieli sprzedać dom spółdzielnia ma 3 miesiące na jego kupno. Haczyk jest taki że dopiero po pięciu latach od kupna domu.
Dodatkowe koszty jakie musimy pokryć - 1450euro to jest różnica pomiędzy 4% kredytu na koszty kupującego a tym ile one wyniosą.
Logiczne to jest to że płacąc pieniądze za wynajem nic z tego nie mam, a płacąc na kredyt (mimo dużych odsetek) płace na swoja przyszłość. Do tego mogę spłacić to co zalegam.
Proszę o pisanie tylko na temat. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co do mojego postępowania proszę o PW bo wątpię żeby to kogoś interesowało, przecież dużo już tego w sieci.
post czesciowo edytowany ogloszenie o prace tylko w serwisie ogloszeniowym |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lut 21, 2014 10:35 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|