Brak dokumentu Polisy Ubezpieczenia a wyjazd do Polski |
Autor |
Wiadomość |
Warun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 01, 2014 1:23 pm Brak dokumentu Polisy Ubezpieczenia a wyjazd do Polski
|
|
|
Witam
4 dni temu kupiłem drugie auto w Holandii i wczoraj powinienem wyjechać na urlop do Polski.
Niestety nie otrzymałem do tej pory takiej ziolonej kartki z ubezpieczalni potwierdzającej moje ubezpieczenie. Kontaktowałem się przez e-mail i został wysłany mi numer polisy, aby w razie zdarzenia użyć go do otrzymania wypłaty z ubezpieczalni.
W poniedziałki poczta nie działa w Holandii więc straciłbym 4 dni urlopu czekajac na ten dokument do wtorku, srody.
Jakie konsekwencje mogę ponieść za brak dowodu ubezpieczenia w Niemczech i w Polsce w razie kontorli? - przypominam że auto mam ubezpieczone. |
|
|
|
|
vanrafell
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Sob Mar 01, 2014 3:04 pm
|
|
|
Nie wiem jak jest w Twojej ubezpieczalni ale ja u siebie pobieram groenekart ze swojego profile na ich stronie. Dokładniej Hema.
Co do konsekwencjii to nie mam pojęcia... |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Sob Mar 01, 2014 5:31 pm
|
|
|
Z tego co wiem to zielona karta nie jest obowiązkowa w Niemczech, Polsce czy Holandii (teren UE nie jest wymagana) |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Sob Mar 01, 2014 5:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Mar 01, 2014 9:28 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Z tego co wiem to zielona karta nie jest obowiązkowa w Niemczech |
To cos nie tak , bo bedac w zeszlym tygodniu w Niemczech podczas rutynowej kontroli policjant niemiecki zazadal o demnie miedzy innymi zielonej karty ,
skoro jak piszesz nie jest ona obowiazkowa , to w jakim celu moja holenderska ubezpieczalnia z koncem kazdego roku nadal mi ja przysyla wraz z nowa polisa ?
Mozesz to poprzec jakas informacja, podaj link do tego, ze zielona karta nie jest juz obowiazkowa ,kammien z serca ... to przy nastepnej kontroli postawie sie szwabowi |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
vanrafell
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Sob Mar 01, 2014 9:42 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: |
to przy nastepnej kontroli postawie sie szwabowi |
Mamy Cię za szerzenie nienawiści W końcu się udało |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 02, 2014 10:14 am
|
|
|
Gochna podaję trochę danych na ten temat:
"OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w Unii Europejskiej :
Od 01.05.2004 na podstawie Art. 25 ust. 2 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych terytoria za które odpowiadają Biura – Sygnatariusze Porozumienia Wielostronnego objęte będą na zasadzie wzajemności pokryciem ubezpieczeniowym wynikającym z krajowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych.
Oznacza to, że posiadacze pojazdów zaopatrzonych w polskie tablice rejestracyjne nie muszą legitymować się Zieloną Kartą na terenie poniżej wyszczególnionych krajów :
Austria
Dania
Luksemburg
Węgry
Estonia
Łotwa
Wielka Brytania
Finlandia
Malta
Włochy
Francja
Niemcy
Grecja
Norwegi
Hiszpania
Polska
Belgia
Holandia
Słowacja
Chorwacja
Irlandia
Słowenia
Cypr
Islandia
Szwajcaria
Czechy
Litwa
Szwecja
Dania
Luksemburg
Węgry
Estonia
Łotwa
Wielka Brytania
Finlandia
Malta
Włochy
Francja
Niemcy
Grecja
Norwegi
Oraz link http://www.ecpp.pl/20,-b-oc-zielona-karta-b-.html
Jest tu mowa o polskich autach, ale to samo dotyczy każdego innego kraju z tej listy. Natomiast w niektórych z tych krajów trzeba mieć zieloną karte na przyczepy kampingowe. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Mar 02, 2014 10:17 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Nie Mar 02, 2014 11:09 am
|
|
|
To co pokazesz policji przy kontroli jak zapytaja sie o dowod ubezpieczenia pojazdu? Wlasnie ta zielona karta wydawana do całej masy papierkow z ubezpieczalni jest dowodem na to ze mamy ubezpieczenie. Sa tam nasze dane i dane pojazdu oraz data od kiedy do kiedy mamy ubezpieczenie. No chyba ze masz zamiar wozic ze soba 5 kartek a4 od ubezpieczyciela z wyliczeniami dotyczacyki ubezpieczenia pojazdu. Tak samo wozisz ze soba dowod rejestracyjny i prawko. |
Ostatnio zmieniony przez feel_x Nie Mar 02, 2014 11:10 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 02, 2014 11:22 am
|
|
|
feel x ty masz typowo polskie myslenie, tzn jak nie masz papierka przy sobie to kombinujesz, kłamiesz itp. Istnieje zasada, że wszystie auta poruszające się po drogach w tych krajach są ubezpieczone. Jakos w Holandii nikt nie wozi polisy ubezpieczeniowej przy sobie. A temat dotyczy czy musisz mieć, więc odpowiedż jest wg przepisów unijnych a nie mojego widzimisie. Masz link na strone holenderską http://nl.wikipedia.org/w...eringsbewijs%29
Ps ja zawsze mam w samochodzie dokumenty samochodu wraz z zielona karta ale jest to przyzwyczajenie z PL, chociaż tutaj trzymam wszystko w aucie dzień i noc. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Mar 02, 2014 11:26 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Nie Mar 02, 2014 11:28 am
|
|
|
Gdzie niby polskie myslenie i w ktorym slowie niby kombinuje?? Skoro koles w pierwszym poscie napisal ze jedzie na urlop do polski inie ma zielonej karty, wiec odpisalem ze powinien miec przy sobie w razie kontroli policji. Co innego jazda po hol drogach gdzie policja moze jadac za toba sprawdzic w systemie czy auto ma apk i ubezpieczenie a co innego polska. Ciekawe czy jak zatrzymacie policja do kontroli na jakims zadupiu i spyta o dowod i ubezpieczenie pojazdu to co im wtedy powiesz? Pamietaj ze lepiej nosic jak sie prosic. Bo jak to niby przepisy swoje ale zycie swoje. Nie raz mialem kontrole w polsce i pytali o dowod ubezpieczenia. Pewnie i tak przeczytać nie umieli ale sam fakt ze chcieli zobaczyc. Takze daruj sobie teksty typu typowo polskie myślenie. |
Ostatnio zmieniony przez feel_x Nie Mar 02, 2014 11:41 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Mar 02, 2014 11:49 am
|
|
|
Znalazlam i potwierdzam to co pisze jedrzej2225, groene kaart nie jest obowiazkowa, ale okazuje sie przydatna kiedy jedzie sie za granice
Cytat: | Groene kaart over de grens
Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit. Hij is dus voor iedereen herkenbaar en te ‘lezen’. Daarom is het handig om toch een groene kaart bij je te hebben, ook al is het niet verplicht.
http://www.directverzeker...ne-kaart-nodig/
|
http://blog.allsecur.nl/a...het-buitenland/ |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 02, 2014 12:01 pm
|
|
|
Gochna masz rację, tylko nasz kolega pytał/a co mu grozi jak nie będzie miał karty przy sobie. I dostał odpowiedż na pytanie. Wiadomo, ze kazdy jeśli ma taki dokument to wezmie go ze sobą, ale jeśli nie ma lub zapomniał to nie powinien z tego tytyłu ponięść żadnyj kary.
Feel..x nie irytuj się ale podobnie było kilka lat temu z polskim prawem jazdy. Niektórzy policjanci holenderscy czepiali się że trzeba wymienić polskie prawo jazdy na holenderskie jak się tutaj mieszka. Długi okres woziłem ze sobą przepisy po holendersku,ze NL prawko nie jest obowiązkowe. A co do polskiego myśleniaq. Tak mysli w Polsce policja, jak nie masz dowodu swojej niewinności to jesteś winny. A powinno być odwrotnie. Ja przejechałem pare milionów kilometrów i na szczęście z zielonej karty jeszcze nie korzystałem, ani w czasie kontroli nikt nie żądał jej ode mnie. Ale masz racje przepisy praepisami a życie zyciem. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Mar 02, 2014 12:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|