Samochód sprowadzony z Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Shiro
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 11, 2014 8:32 pm Samochód sprowadzony z Holandii
|
|
|
Cześć, kupiłem samochód sprowadzony z Holandii w Polsce. Niestety WK w Poznaniu jest co najmniej mało elastyczny i za nic nie chce mi zarejestrować pojazdu mimo posiadania Deel IA, Deel II i wykazu z VWE (to według osoby która ten samochód sprowadzała jakieś biuro do wyrejestrowania pojazdu, że ten pojazd już nie jest zarejestrowany).
Panie w WK usilnie mówią, że bez Deel IB nie zarejestruje auta, mimo, że mam już wszystkie przeglądy, akcyzy, jest potwierdzenie o legalności auta (tj. nie było kradzione), mam jak wspomniałem Deel IA, Deel II, do tego jeszcze przegląd do 2015 roku. No i oczywiście tłumaczenia tych pism z holenderskiego.
Da się jakoś otrzymać z Holandii Deel IB?
I bardzo przepraszam, jeśli taki temat się pojawiał (a zapewne tak było) ale jestem tutaj użytkownikiem całkowice przypadkowym (mieszkam w Polsce, a moja jedyna styczność z Holandią to wiatraki, które mam 50km od domu).
Pozdrawiam |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Wto Mar 11, 2014 10:04 pm
|
|
|
I dobrze, ze nie zarejestruja bez ostatniej najwazniejszej czesci dowodu. Ostatnia czesc posiada ostatni wlasciciel pojazdu. Musisz sie z nim skontaktowac. Kupowales sam czy od handlarza? Niestety ale ta czesc dowodu jest bardzo wazna. W holandii nie powinno sie jej wozic w aucie tylko chowac w domu. |
|
|
|
|
Shiro
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 12, 2014 9:00 am
|
|
|
feel_x napisał/a: | I dobrze, ze nie zarejestruja bez ostatniej najwazniejszej czesci dowodu. Ostatnia czesc posiada ostatni wlasciciel pojazdu. Musisz sie z nim skontaktowac. Kupowales sam czy od handlarza? Niestety ale ta czesc dowodu jest bardzo wazna. W holandii nie powinno sie jej wozic w aucie tylko chowac w domu. |
A istnieje możliwość taka, że VWE zabrało ten dokument, bowiem jest ot firma skupująca te auta i wyrejestrowująca, i wystawiło własny dokument o takich samych danych?
I czy ten dokument można jakoś uzyskać w inny sposób? Kopię od urzędu czy coś?
Bowiem samochód za 60000 zł, którym mogę pojeździć dookoła podwórka nie bardzo mnie zadowala
A z drugiej strony, jest w taki wyposażeniu i w takim stanie, że nie bardzo chciałbym go oddawać temu co sprzedawał. |
Ostatnio zmieniony przez Shiro Śro Mar 12, 2014 9:02 am, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Shiro
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 12, 2014 12:18 pm
|
|
|
Ok to muszę teraz tylko powalczyć z Holenderskim, którego kompletnie nie znam jak sobie nie poradzę to odezwę się (pewnie jeszcze dzisiaj jak wyjdę z pracy).
Dziękuję bardzo za pomoc! |
|
|
|
|
dadus_88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 14, 2014 5:42 pm
|
|
|
Witam ja miałem tak samo ,i zwróciłem sie do własciciela(Holendra) i odesłał mi to do pl ,niewiem czy tobie wydadza ten dokument jak juz to posrednikowi od którego kupiłes auto. |
|
|
|
|
|