NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Czw Mar 27, 2014 3:16 pm
wezwanie na badanie UWV
Autor Wiadomość
MU_Fan
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 24, 2014 4:56 pm   wezwanie na badanie UWV

Witam.
Przeczytalem kilka tematow o chorobowym, ale nie udalo mi sie znalesc jednej rzeczy Mianowicie, obecnie jestem na chorobowym, po jakis 2 miesiacach przestalem dostawac pieniadze na konto i dostalem pismo z UWV, w ktorym napisane jest ze musze sie stawic na badania lekarskie w holandii w celu stwierdzenia stanu zdrowia. Chcialem juz z chorobowego zrezygnowac i wrocic do pracy. Wiecie moze czy jesli nie stawie sie na to badanie to po prostu przestana mi placic chorobowe i zostane uznany jako zdrowy, czy beda wyciagniete z tego jakies konsekwencje, lub bede musial zwrocic pieniadze ? Z gory dzieki za odpowiedz.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 5:42 pm   

zacznijmy od tego

MU_Fan napisał/a:
obecnie jestem na chorobowym, po jakis 2 miesiacach przestalem dostawac pieniadze na konto i dostalem pismo z UWV,

na pewno przerwali wyplacac chorobowe z jakiejs przyczyny

MU_Fan napisał/a:
Wiecie moze czy jesli nie stawie sie na to badanie to po prostu przestana mi placic chorobowe
Przeciez w poscie wyzej napisales , ze juz ci chorobowego nie wyplacaja ...? sprawdz daty, kiedy to bylo bo jesli pismo sprzed tygodni ,to moze sie okazac ze nic juz nie zalatwisz

MU_Fan napisał/a:
dostalem pismo z UWV, w ktorym napisane jest ze musze sie stawic na badania lekarskie w holandii w celu stwierdzenia stanu zdrowia.

Jesli rzeczywiscie jeszcze jakims cudem ( po tym co piszesz ) ....jestes na chorobowym
to byc moze jest to pismo , ktore wzywa na komisje lekarska , na ktora obowiazkowo powinienes sie stawic
dziwi mnie , ze dopiero teraz je otrzymales , skoro po dwoch miesiacach przestali wyplacac ci chorobowe

Chorobowe i przebywasz w Polsce? - wczesniej powinienes to ustalic z UWV oni musza wyrazic na to zgode

MU_Fan napisał/a:
czy beda wyciagniete z tego jakies konsekwencje, lub bede musial zwrocic pieniadze

trudno powiedziec naprawde sie zaplatales, moim zdaniem powinienes zaczac od stawienia sie na komisji w UWV

MU_Fan
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 24, 2014 9:03 pm   

add1 Masz racje, sadze ze przestali mi wyplacac w momencie kiedy wyslali pismo, chca sprawdzic czy dalej mi sie nalezy. Jednak juz jestem zdrowy i komisja stwierdzi ze mi sie nie nalezy.

add 2 Nie wyplacaja mi, sadze ze wstrzymali do momentu az stawie sie na komisje a potem nadplaca. Mialem juz tak wczesniej, jednak zalatwili to droga telefoniczna, a potem listowna, wyslalem im ksero mojej kartoteki lekarskiej.

add 3
Pismo dostalem 3 tygodnie po ttym jak przestali mi wyplacac chorobowe.

Ustalilem z UWV telefonicznie ze przebywam w Polsce.

Wiem ze sie powinienem stawic, Chce jednak tego uniknac,ale obawiam sie ze bede mial z tego jakies konsekwencje typu zwrot chorobowego. Dlatego sie chcialem poradzic bo moze ktos z uzytkownikow spotkal sie z podobna sytuacja.

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 10:15 pm   

Powinienes zglosic do UWV, ze juz jestes zdrowy i mozesz podjac prace.
Tylko nie wiem czy Ci nadplaca te 2 m-ce, za ktore nie miales chorobowego.

MU_Fan
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 24, 2014 10:22 pm   

Jagoda ale moge w jakis inny sposob niz osobiscie to zalatwi ? Nie zalezy mi zeby mi nadplacili tylko zebym nie musial nic zwracac.

Jagoda97 

Wysłany: Pon Mar 24, 2014 10:24 pm   

Mozna zglosic telefonicznie.

MU_Fan
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 24, 2014 10:28 pm   

pod tym nr ? +31-888982001

Jest opcja zgloszenia tego w jezyku polskim, czy tylko angielski ?

Jagoda97 

Wysłany: Pon Mar 24, 2014 10:44 pm   

Nie pamieam nr ale dosc prawdopodobne, ze to jest ten nr...pamietam, ze poczatek byl 88...
Napewno nie ma opcji polskiej, po angielsku czasem sie komunikuja, zalezy na kogo sie trafi.
Kto Cie zglaszal na chorobowe? agencja pracy?
Moze moglbys tam kogos poprosic i tel do UWV.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 12:16 am   

MU_Fan,

Cytat:
Nie zalezy mi zeby mi nadplacili tylko zebym nie musial nic zwracac.

istnieje mozliwosc zalogowania sie przez Digid

http://www.uwv.nl/Particulieren/mijnuwv/index.aspx

to ostatecznosc
ale moze masz kogos znajomego komu ufasz i ten ktos zaloguje sie poprzez Mijn UWV i sprawdzi na jakim etapie jest sprawa

czy w miedzyczasie otrzymales list z UWV w ktorym informuja cie ze musisz cos zwracac ?

jesli nie to zglos ze wracasz do pracy, albo ze zostajesz w Polsce i na tym byc moze sprawa sie zakonczy

MU_Fan
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 27, 2014 12:35 pm   

Zadzwonilem tak jak polecila jagoda i wszysto zglosilem telefonicznie, nie musze jechac do holandii na badania. Dzieki za pomoc, pozdrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi