Wezwanie do rozliczenia mimo braku dochodu |
Autor |
Wiadomość |
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Mar 27, 2014 10:57 pm Wezwanie do rozliczenia mimo braku dochodu
|
|
|
Witam,
Proszę o poradę co zrobić - matka otrzymała wezwanie do rozliczenia się za 2013 rok - nie była w NL i nie miała żadnych dochodów z NL.
Ja w 2013 otrzymałem w styczniu tylko zasiłek z UWV i zjechałem do PL. W poprzednich latach rozliczałem się z matką jako partnerem fiskalnym.
Nie wracam już do NL i chciałbym wszystko pozamykać - do mnie nie przyszło wezwanie tylko do mamy. Czy musi wysłać zerowe rozliczenie? Jak uniknąć takiej sytuacji w przyszłym roku? Nie wiem dlaczego do niej przyszło a ode mnie nie chcą.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Czw Mar 27, 2014 11:20 pm
|
|
|
yabolik,
albo pomylka belastingu ,albo nie powinienes sie z matka rozliczac bo w poprzednich latach nastapily zmiany
z tego tematu http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#259890
Cytat: | W 2011 zmienily sie zasady partnerstwa fiskalnego; wspolnie rozliczyc sie bedzie mozna tylko ze wspolmalzonkiem lub z kims z kim ma sie tzw notarieel samenlevingscontact czyli notarialne potwierdzenie wspolnego prowadzenia gospodarstwa domowego, nie wiem czy cos takiego istnieje w polskim prawodawstwie. Z tego wynika ze samo zarejestrowanie sie w gminie nie wystarczy. Mozna to obejsc w prosty sposob przez wspolne kupno domu lub wspolne dziecko. |
yabolik napisał/a: | Ja w 2013 otrzymałem w styczniu tylko zasiłek z UWV i zjechałem do PL. W poprzednich latach rozliczałem się z matką jako partnerem fiskalnym. |
|
|
|
|
|
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Mar 27, 2014 11:31 pm
|
|
|
Pomyłka nie pomyłka jeśli nie wyślę mogę otrzymać karę. Zacytowałeś mój stary post hehe Zmiany pamiętam nastapiły, konsultowała to księgowa w balastingu i było ok, zresztą balasting nie miał zastrzeżeń co do rozliczenia.
Jednak za każdym razem wysyła powiadomienie że należy zrobić rozliczenie wrrrr i chciałbym to zakończyć. |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 12:20 am
|
|
|
powinienes zgosc do belastingu ze juz cie nie ma w Holandii i nie nie bedziesz miec dochodow w Holandii , i to powinno poskutkowac
Mama juz i tak nie moze byc z toba partnerem fiscalnym
Dla mamy musisc zgolsic ze ona byla tylko partnerem fiscalnym i teraz tez jest to zakonczone
pozdrawiam |
|
|
|
|
yabolik
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 12:25 am
|
|
|
Na jakiej zasadzie mogę to zgłosić - odręcznie napisać pismo i wysłać czy są jakieś formularze które w takiej sytuacji należy wypełnić i odesłać? |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 9:15 am
|
|
|
mozesz napisac pismo , ale mozesz tez poprosic kogos , zeby zadzwonic do Belastingu i zglosic to |
|
|
|
|
|