NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wezwanie do rozliczenia mimo braku dochodu
Autor Wiadomość
yabolik 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Mar 27, 2014 10:57 pm   Wezwanie do rozliczenia mimo braku dochodu

Witam,

Proszę o poradę co zrobić - matka otrzymała wezwanie do rozliczenia się za 2013 rok - nie była w NL i nie miała żadnych dochodów z NL.
Ja w 2013 otrzymałem w styczniu tylko zasiłek z UWV i zjechałem do PL. W poprzednich latach rozliczałem się z matką jako partnerem fiskalnym.
Nie wracam już do NL i chciałbym wszystko pozamykać - do mnie nie przyszło wezwanie tylko do mamy. Czy musi wysłać zerowe rozliczenie? Jak uniknąć takiej sytuacji w przyszłym roku? Nie wiem dlaczego do niej przyszło a ode mnie nie chcą.

Pozdrawiam

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Czw Mar 27, 2014 11:20 pm   

yabolik,
albo pomylka belastingu ,albo nie powinienes sie z matka rozliczac bo w poprzednich latach nastapily zmiany

z tego tematu http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#259890

Cytat:
W 2011 zmienily sie zasady partnerstwa fiskalnego; wspolnie rozliczyc sie bedzie mozna tylko ze wspolmalzonkiem lub z kims z kim ma sie tzw notarieel samenlevingscontact czyli notarialne potwierdzenie wspolnego prowadzenia gospodarstwa domowego, nie wiem czy cos takiego istnieje w polskim prawodawstwie. Z tego wynika ze samo zarejestrowanie sie w gminie nie wystarczy. Mozna to obejsc w prosty sposob przez wspolne kupno domu lub wspolne dziecko.

yabolik napisał/a:
Ja w 2013 otrzymałem w styczniu tylko zasiłek z UWV i zjechałem do PL. W poprzednich latach rozliczałem się z matką jako partnerem fiskalnym.

yabolik 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Mar 27, 2014 11:31 pm   

Pomyłka nie pomyłka jeśli nie wyślę mogę otrzymać karę. Zacytowałeś mój stary post hehe Zmiany pamiętam nastapiły, konsultowała to księgowa w balastingu i było ok, zresztą balasting nie miał zastrzeżeń co do rozliczenia.
Jednak za każdym razem wysyła powiadomienie że należy zrobić rozliczenie wrrrr i chciałbym to zakończyć.

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 12:20 am   

powinienes zgosc do belastingu ze juz cie nie ma w Holandii i nie nie bedziesz miec dochodow w Holandii , i to powinno poskutkowac

Mama juz i tak nie moze byc z toba partnerem fiscalnym
Dla mamy musisc zgolsic ze ona byla tylko partnerem fiscalnym i teraz tez jest to zakonczone

pozdrawiam

yabolik 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Mar 28, 2014 12:25 am   

Na jakiej zasadzie mogę to zgłosić - odręcznie napisać pismo i wysłać czy są jakieś formularze które w takiej sytuacji należy wypełnić i odesłać?

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 9:15 am   

mozesz napisac pismo , ale mozesz tez poprosic kogos , zeby zadzwonic do Belastingu i zglosic to

Odpowiedz do tematu