[Pytanie i problem] Prawo jazdy Kat.B a jazda skuterem |
Autor |
Wiadomość |
krzysztofa
Poczatkujacy Krzysztofa!

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2014 1:15 am [Pytanie i problem] Prawo jazdy Kat.B a jazda skuterem
|
|
|
Witam, może zacznę od początku.
Wczoraj spotkała mnie niemiła niespodzianka w postaci kontroli przez policję w czasie mojej jazdy skuterem, noi mój skuter jest trochę szybszy niż powinien, ponieważ max 45 KM/h on może jechać według prawa i dowodu tego skutera a na rolkach pokazało im, 70.
Dostałem mandat 120 euro tylko po długiej rozmowie ponieważ chciał mi pan policjant wlepić jeszcze za to, że miałem rzekomo odpiętą zapinkę od kasku w czasie jazdy co jest nie prawdą i za to chciał mi dać dodatkowo 100 euro, a odpiąłem kask dopiero jak się zatrzymałem, mimo wszystko nigdy nie słyszałem że za to jest mandat.
Następnie musiałem dzwonić po mojego tatę żeby mi dokumenty z domu przywiózł, razem z moim prawem jazdy i papierami ze skutera, a ze było to kawałek od domu to nie było z tym problemu. (Zapomniałem zabrać portfela ponieważ to miała być krótka przejażdżka)
Po rozmowie policjant stwierdził, że "w holandii" nie ma czegoś takiego, że prawo jazdy kat.b uprawnia do jazdy skuterami do poj. 50cc i muszę mieć wpisane "AM" po prostu, bardzo dziwne, taka jest ustawa, że nie wpisują tego do prawka ale jestem uprawniony chyba kierować skuterami z prawkiem B tak?
Czy zmieniło się coś od czasów jak jeszcze byłem w polsce? Bo o ile dobrze pamiętam to w holandii kiedyś żeby dostać tą kartę motorowerową, teraz jest to AM, a w holandii to jeszcze inaczej się nazywa hehe to wystarczyło na poczcie to kupić tak? Teraz się zdaje egzamin praktyczny i teoretyczny tak samo jak na samochody normalne.
Więc proszę mi wytłumaczyć czy policjant po prostu widząc polaka chciał go trochę nastraszyć czy tak jest? Powiem też, że dowodu od skutera nie straciłem i nie będzie żadnych konsekwencji pomimo mandatu 120 euro, aha noi pytał się dlaczego taki szybki ten skuter to powiedziałem że kupiłem go takiego jaki był na markplaats (Bo tak było ) i ogólnie z racji tego, że ja dopiero idę na kursy języka holenderskiego nie potrafię dobrze rozmawiać w tym języku więc zapytałem czy zna angielski, niby tak ale mówił tak nie wyraźnie, źle wypowiadał zdania że ciężko było się dogadać.
Aha noi to było w miejscowości Leunen, mieli taką akcję, że wszystkie skutery łapią.
Proszę o odpowiedź ponieważ trochę się tym przejąłem.
Pozdrawiam Krzysztof. |
_________________ By żyło się lepiej! |
Ostatnio zmieniony przez krzysztofa Pią Kwi 11, 2014 1:25 am, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2014 3:09 pm
|
|
|
krzysztofa napisał/a: | noi mój skuter jest trochę szybszy niż powinien, ponieważ max 45 KM/h on może jechać według prawa i dowodu tego skutera a na rolkach pokazało im, 70. |
i wszystko jasne ...dobrze ze skutera ci nie zabrali
Cytat: | Więc proszę mi wytłumaczyć czy policjant po prostu widząc polaka chciał go trochę nastraszyć czy tak jest? |
powiedz ze zartujesz ....a jak mial sie zachowac policjant , po glowie poglaskac
i powiedziec ze dobrze robisz ?
Wierz mi nie ma na to wplywu to ,ze jest Polakiem .
Niemiec , Rosjanin, Turek ,Holender ....ktokolwiek by to nie byl tak samo bedzie potraktowany za podobne wykroczenie
ps ,tu tematy z forum dotyczace poruszania sie skuterem
http://www.niedziela.nl/f...t=8209&start=60
http://www.niedziela.nl/f...ic.php?p=208522
http://www.niedziela.nl/f...ic.php?p=160261 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Kwi 11, 2014 3:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
krzysztofa
Poczatkujacy Krzysztofa!

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2014 5:58 pm
|
|
|
Witam, niestety nie żartuje, wiele razy spotkałem się z dyskryminacją z powodu kraju pochodzenia rozmówcy, nie wszyscy ponieważ znam wielu holendrów ale zdarzają się, najczęściej Ci starszej daty po prostu mówią bardzo gwarą co ciężko jest zrozumieć (Oczywiście dla kogoś kto jest x lat to nie problem) i angielskiego nie znają albo znają bardzo słabo gdy się zapyta czy można po angielsku.
A i jeszcze raz napiszę oco mi chodziło o tego policjanta, bo ogólnie moim zdaniem łagodnie potraktował mnie ponieważ jak tam napisałem dostałem mały mandat i musiałem tylko zaprowadzić skuter do domu, chodzi mi dlaczego powiedział, że z tym prawkiem nie mogę jeździć skuterem??
Przeczytałem te tematy ale one są stare i chce mieć pewność w 100% czy moje prawo jazdy kat.B uprawnia mnie do kierowania skuterkami, czyli bromfiets. Mogę otrzymać od pani odpowiedź Tak lub nie z małym uzasadnieniem? Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam.
@@@
Zapomniałem jeszcze dopisać, że ten skuter jest na żółtych blachach, według dowodu rejestracyjnego do 45KM/H. |
Ostatnio zmieniony przez krzysztofa Pią Kwi 11, 2014 6:08 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 10:28 pm
|
|
|
Zalezy ile masz prawko. I od kiedy weszly przepisy ze na skuter trzeba miec AM wpisane. Nie wiem czy to nie chodzi o przepisy z 19 stycznia 2013 gdzie weszly duze zmiany w calej unii. Jezeli masz prawko po tej dacie to trzeba miec AM jezeli przed to nie. Zaznaczam ze nie wiem czy to akurat chodzi o ten 19 styczen. Moze byc ze wczesniej to wprowadzili. Np dla mnie zasady sa stare i nie musze miec AM w prawku aby jezdzic skuterem. Egzamin zdawalem w 98 roku. Ciekaw jestem czy gdybym teraz wymienil prawko na nowe to automatycznie wklepuja AM. Moze jest ktos kto wymienial dokument niedawno na nowy i dopisali mu AM? |
|
|
|
|
krzysztofa
Poczatkujacy Krzysztofa!

|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 11:46 pm
|
|
|
Ja prawko zdawałem pod koniec 2013 roku (listopad - grudzień jakoś tak) ale coś chyba Ci się pomotało z tym ponieważ o ile dobrze pamiętam ty piszesz o tych którzy nie mieli karty motorowerowej i chcieli jeździć skuterem na dowód i wtedy jak mieli 18 lat przed wprowadzeniem tego to mogli jeździć na dowodzie a Ci którzy skończyli 18 lat po wprowadzeniu tej ustawy to musieli mieć AM, nie sądzę żeby prawo jazdy B nie zmieniało sytuacji, proszę o potwierdzoną w 100% odpowiedź a nie domysły. Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez krzysztofa Sob Kwi 12, 2014 11:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 7:48 am
|
|
|
feel_x napisał/a: | Zalezy ile masz prawko. I od kiedy weszly przepisy ze na skuter trzeba miec AM wpisane. Nie wiem czy to nie chodzi o przepisy z 19 stycznia 2013 gdzie weszly duze zmiany w calej unii |
Wyglada na to,ze akurat w Holandii nie zmienilo sie nic(jesli chodzi o kat. AM),poniewaz tutejsze prawodawstwo odnosnie prawa jazdy wyprzedzilo europejskie i przepisy te obowiazuja juz od 1.10.2006.
Voor bestuurders van een bromfiets, scooter, snorfiets of brommobiel
Regels voor het rijbewijs AM veranderen niet
Vanaf 19 januari 2013 gelden nieuwe regels voor alle rijbewijzen. Behalve voor het rijbewijs AM. In
Nederland is het type rijbewijs AM al per 1 oktober 2006 ingevoerd. Nederland loopt hiermee vooruit
op de Europese regelgeving. In deze folder zetten we de regels voor het rijbewijs AM nog eens kort op
een rij.
http://www.rijksoverheid....jbewijs-am.html
• Sinds 1 maart 2010 moeten bestuurders naast een theorie-examen ook een praktijkexamen afleggen.
• Het rijbewijs AM blijft 10 jaar geldig.
• Beschik je al over een rijbewijs A of B? Dan heb je automatisch recht op een rijbewijs AM.
• Vanaf 16 jaar mag je hiervoor examen doen. Het theorie-examen mag je al afleggen als je 15,5 jaar bent.
• Het praktijkexamen moet je binnen 1,5 jaar na het theorie-examen afleggen. Anders moet je het
theorie-examen opnieuw doen.
[ Dodano: Nie Kwi 13, 2014 7:59 am ]
krzysztofa,
Aby jezdzic skuterem z maksymalna predkoscia pow.45 km/h ,potrzebujesz prawa jazdy kategorii A ,A1 lub A2 ,niezaleznie od posiadania kategorii B lub innych.
http://www.rijksoverheid....ijbewijs-a.html |
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Nie Kwi 13, 2014 8:06 am, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 8:06 am
|
|
|
Domysly nie domysly ale temat ci podbiłem wychodzi na to ze AM nalezy sie automatycznie majac A lub B. |
Ostatnio zmieniony przez feel_x Nie Kwi 13, 2014 8:09 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
krzysztofa
Poczatkujacy Krzysztofa!

|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 11:15 am
|
|
|
Aha czyli skuterem mogę jeździć normalnie na kat.B to, że skuter da radę pojechać więcej niż 45 KM/h to już inna bajka, zrobię go do 45-50 max elektronicznie (Bo tak blokują producenci skutery do 45) i nie powinno być problemów, oczywiście nie będzie to elektroniczna blokada z wielkim pstryczkiem tylko ukryje się to bo wiem, że oni tego zawsze szukają hehe |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 12:45 pm
|
|
|
krzysztofa napisał/a: | Aha czyli skuterem mogę jeździć normalnie na kat.B to, że skuter da radę pojechać więcej niż 45 KM/h |
i
toegestane maximum
massa van ten hoogste 350 kg, |
|
|
|
|
krzysztofa
Poczatkujacy Krzysztofa!

|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 6:09 pm
|
|
|
Ok dziękuje wszystkim za odpowiedź i zainteresowanie, niestety pani moderator najmniej z wszystkich mi tutaj pomogła, teraz już wszystko jasne, pozdrawiam |
|
|
|
|
dev
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 19, 2014 4:43 pm
|
|
|
a ja mam pytanie takie : posiadam skuterek na niebieskich blachach zarejestrowanego na siebie i mam tu meldunek w nl ale nie posiadam uprawnien na skuterka w jakiej wysokosci jest mandat ? |
|
|
|
|
krzysztofa
Poczatkujacy Krzysztofa!

|
Wysłany: Nie Kwi 20, 2014 10:02 am
|
|
|
Chyba 120 euro a jak będziesz miał szczęście to dostaniesz tylko upomnienie i będziesz musiał skuter prowadzić do domu, ogólnie np straż miejska nie sprawdza tego raczej bo wiele razy łapali mnie i znajomych, jedynie policja a oni nie łapią bez powodu, tylko np jak mają jakąś akcję taką, że stoi ich z 5 i zbierają wszystkie skutery z okolicy sprawdzając ich na rolkach itp. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2014 5:17 pm
|
|
|
przeniesione
shedy napisał/a: | Witam
Mam pytanko co do skuterow
Przymiezam sie do zakupu bo do pracy mam 35 km a dziennie z godzine autem stoje na autostradzie w korku
Wiec pomyslalem o skuterku
W Polsce majac B mozna jezdzic do 125 cc ale probowalem cos znalesc o holandii i chyba ta nowelizacja nie weszla w NL ( choc dziwne bo to jedna EU ) |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
|