Przesunięty przez: Gochna H Wto Kwi 29, 2014 11:31 am |
Potwierdzenie konta bankowego - Belasting |
Autor |
Wiadomość |
damius
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2014 7:29 pm Potwierdzenie konta bankowego - Belasting
|
|
|
Witam,
2 lata temu rozliczalem sie z podatku od dochodu, oraz dodatek zorgtoeslag. Zwrot z podatku otrzymalem w terminie, lecz do dzis nie dostalem dodatku zorgtoeslag. Kilkukrotnie kontaktowalem sie z biurem, ktore mnie rozliczalo i twierdzili ze po telefonie do Belastingu dowiedzieli sie, ze sprawa jest w toku. Minal ponad rok... W tym roku rozliczalem sie w tym samym biurze z podatku 2013. Upomnialem sie o moja stara sprawe. Pani stwierdzila, ze po sprawdzeniu statusu sprawy w belastingu okazuje sie, ze wypłacenie zorgtoeslag'u zostalo zawieszone z powodu nie odeslania listu z potwierdzeniem numeru konta. Dodam, ze niestety, ale zadnego listu na Polskim adresie nie otrzymalem. Pani w biurze rozliczeniowym powiedziala, ze te pieniadze juz przepadly, poniewaz list nie zostal odeslany i nie da sie z tym nic zrobic. Z rozliczenia wynika, ze nalezalo mi sie okolo 800eur. Nie jest to jakas mala suma, zebym odpuscil ta sprawe. Prosząc o próbe poproszenia belastingu o ponowne wyslanie listu, Pani powiedziala, ze sie nie da, poniewaz minelo zbyt duzo czasu i Belasting listu ponownie nie wysle...
Czy ktos mial podobny przypadek? Rzeczywiscie nie da sie juz tego zalatwic? Pracuje w Holandii tylko sezonowo i nie mialem jeszcze takich problemow.
Prosze o jakies wskazowki/
Z gory dziekuje
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez damius Pon Kwi 28, 2014 7:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2014 11:13 am
|
|
|
damius napisał/a: | Zwrot z podatku otrzymalem w terminie, lecz do dzis nie dostalem dodatku zorgtoeslag. |
damius napisał/a: | okazuje sie, ze wypłacenie zorgtoeslag'u zostalo zawieszone z powodu nie odeslania listu z potwierdzeniem numeru konta |
Niby to zadna nowosc ze Belasting znajac numer twojego konta na ktore juz otrzymywales zwroty prosi cie o ponowne potwierdzenie konta , ale czy nie miales zaleglosci w splatach wspominales na forum, ze kupiles dom w Holandii
damius napisał/a: | Pracuje w Holandii tylko sezonowo i nie mialem jeszcze takich problemow. |
Moze ze wzgledu na to ,ze pracujesz sezonowo dodatek do ubezpieczenia w takiej kwocie ci nie przysluguje?
Cytat: | Dodam, ze niestety, ale zadnego listu na Polskim adresie nie otrzymalem. Pani w biurze rozliczeniowym powiedziala, ze te pieniadze juz przepadly, poniewaz list nie zostal odeslany i nie da sie z tym nic zrobic. |
Skoro biuro, ktore cie rozlicza niczego nie wskoralo, to cos jest na rzeczy
moja rada , zadzwon albo udaj sie osobiscie do BD wyjasnij sprawe we wlasnym zakresie, bo tu na forum to mozemy sobie gdybac . |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Wto Kwi 29, 2014 11:13 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
damius
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2014 12:00 pm
|
|
|
Dzieki za odpowiedz, sytuacja dotyczy konkretnie brata mojej dziewczyny, pisalem w moim imieniu, by uniknac zbednych pytan.
Z tego co wiem, nie ma on zadnych zaleglosci, powodem nie wyplacenia zorgtoeslag jest tylko i wylacznie nie odeslanie listu z potwierdzeniem konta w 2012 roku.
Próbuje sie dowiedziec czy mial ktos podobna sytuacje i czy belasting moze wyslac ten list ponownie. Nie posiada on hipoteki w NL, czyli na rozliczenie ma kilka lat, wiec nie sadze zeby takie cos moglo przepasc.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2014 4:24 pm
|
|
|
Co mozesz zrobic...jesli znasz j. holenderski lub angielski, ktorys z nich na pewno znasz, skoro tu mieszkasz To zadzwonic do BD, podac sie za szwagra (wczesniej zaopatrz sie w dane tego chlopaka, tj. sofi nr, date urodzenia, adres itd.). Powiedz im o co chodzi i spytaj, jak mozna ta sprawe rozwiazac. Powiedza Ci co mozna w tej sytuacji zrobic. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2014 6:35 pm
|
|
|
Napisac list do BD z nr konta , kopia dowodu osobistego i potwierdzeniem ze konto jest na pana nazwisko , napisac np.ze nr konta byl juz podawany wielokrotnie a oni go nadal nie maja i prosisz o wyplate zorgu za 2012 ( jeszcze nic nie przepadlo )
wyslij to na ten adres
Belastingdienst/Centrale administratie
Unit 13 Uitbetalen en registreren 2
Postbus 9055
7300 GT Apeldoorn
zaznacz swoje dane w tym liscie ( imie nazwisko, data urodzenia i sofi nr ) |
|
|
|
|
|
|