NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Sob Kwi 12, 2014 4:30 pm
dofinansowanie do mieszkania ETK
Autor Wiadomość
dzelaska 
Nieśmiały użytkownik
dzelaska

Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 4:23 pm   dofinansowanie do mieszkania ETK

witam, ostatni czas w moim biurze pracy (polscy koordynatorzy) wydzwaniaja do ludzi i namawiaja na wypelnienie formularza ktory kwalifikuje nas do pobierania niby dodatku do czynszu jak oni to mowią,,,a tlumacza dokladniej tak:kazdy kto pracuje w Holandii i oplaca cos w Polsce(na swoje nazwisko) i posiada jakies rachunki(na swoje nazwisko) moze dostawac tutaj dofinansowanie etk ,,,nie mam pojecia co to jest,,,faktycznie pare osob ma juz takie dofinansowanie ale moje pytanie:dlaczego tak im zalezy zebysm to mieli i czy potem nie bedzie trzeba tego zwracac do belastingu(przy rocznym rozliczeniu),pewnie biuro ma z tego sporą kase jesli tak nalegaja!!! ostatnio nawet zagrozili zwolnieniem z pracy jesli ktos sie na to nie zgodzi!!! wiecie cos na ten temat??

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 4:27 pm   

dzelaska napisał/a:
namawiaja na wypelnienie formularza ktory kwalifikuje nas do pobierania niby dodatku do czynszu

Jesli to ''niby dodatek'' to radze uwazac ...jaka nazwe nosi ten formularz ? mozesz go tu umiescic ?

( ͡° ͜ʖ ͡°).

madzia58475847 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 16, 2014 7:18 pm   

Witam,
Sama zgodziłam sie już na to jakiś czas temu, ale niestety wydaje mi się ,że nic lub bardzo niewiele się na tym zyskuje.
Chciałam umieścić ten formularz niestety jest po holendersku i szczerze mówiąc nie bardzo mam czas i chęci przepisywać strony A4, natomiast mogę napisać jak to wygląda na moim solarisie (przepraszam jeśli błędnie użyłam nazwy;)
"Vergoeding ET woning prive 80,00"
Ale dalej potym dodatku mam również dwa odciągnięcia:
"ET ruil 2 T -60,10" oraz
"Inhouding et ruil 2 -18,51"
Więc tak to się przedstawia.
Dodatkowo na dole strony jest jeszcze jeden zapis:
"Toelichting
De waarde van de vrije vergoeding voor huisvesting is € 61,49 conform de CAO (€ 5,92 / 0,81 en € 54,18). De inhouding voor huisvesting is € 80,00"

W biurze tłumaczono mi ,że jest to ulga podatkowa, oraz w zamian za dostawanie tego dodatku nie zbierają mi się "pieniądze wakacyjne" czyli vakantiegeld.

Mam nadzieje ,że rozjaśniłam trochę całą sytuacje, oraz ,że może teraz ktoś rozjaśni również mi ten cały 'dodatek';)

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Kwi 16, 2014 9:42 pm   

madzia58475847 napisał/a:
w zamian za dostawanie tego dodatku nie zbierają mi się "pieniądze wakacyjne" czyli vakantiegeld.

Przy zarobkach 2 tys. brutto masz vakantiegeld ok.90-100 e netto mies.

madzia58475847 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 17, 2014 5:26 am   

Zarabiam max 1300e mieisecznie;p
Kiedy przeliczylismy własnie te pienadze wakacyjne kiedy nam je wypłaca zabieraja podatek z tego. Wychodziło ,że bardziej opłaca się brać dofinansowanie te 80e tyg, tylko ,że w praktyce wcale tyle nam nie wypłacają.
A! Oraz warunkiem ,żeby dostawać te 80e jest mieć przepracaowane min. 38h tyg

skasia
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 27, 2014 1:04 pm   

post edytowany

stosuj sie do zasad Regulaminu

jezeli cytujesz tekst /artykul to podaj strone /link do niego, oraz umiesc cytat w TAG [quote] lub [code];
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Kwi 28, 2014 10:07 am, w całości zmieniany 1 raz  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Nie Kwi 27, 2014 1:36 pm   

skasia
Niestety z tego co wiem to nie kazdy zna ten jezyk

i wlasnie dlatego wypadalo by w jednym zdaniu odpowiedzic , co zawiera przytoczona przez ciebie tresc ?? :029:

dzelaska 
Nieśmiały użytkownik
dzelaska

Wysłany: Wto Maj 06, 2014 5:59 pm   

madzia58475847, no u nas znowu pieniadze wakacyjne sa normalnie wyplacane nawet jesli ma sie ten dodatek dzisiaj podpisalam umowe wlasnie dotyczaca tego dodatku o nazwie uzupelniajaca umowa o prace tymczasowa dotyczaca kosztow eksterytorialnych jutro to zeskanuje i tutaj wkleje ale!!!!! po czasie zorientowalam sie ze podpisalam ja z data 1 stycznia 2014r wiec napisalam do koordynatorki czy dostane wyrownanie od wlasnie tej daty a ona odpisala ze nie dostane bo wyrownan nie robia wiec jak myslalam od poczatki to jest jakis przekret

[ Dodano: Wto Maj 06, 2014 7:01 pm ]
Gochna H, ten formularz nie mial nazwy poprostu kartka i wypelnilam dane adres i ile place za miesiac za mieszkanie i tyle,,

Odpowiedz do tematu