Przesunięty przez: Gochna H Wto Kwi 15, 2014 2:04 pm |
Jakodzyskać pieniądze od użytkownika Marktplaats |
Autor |
Wiadomość |
federalni
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2014 9:16 am Jakodzyskać pieniądze od użytkownika Marktplaats
|
|
|
Witam.
Czy ktoś może mnie oświecić i powiedzieć jak odzyskać pieniądze od uzytkownika marktplaats?
W czerwcu zeszłego roku byłam w ciąży i zakupiłam śpiwór niemowlęcy. Zapłaciłam nie dużo, bo za śpiwór dałam 25 euro a za wysyłkę 6,75. kobieta napisała mi, że jak tylko otrzyma pieniądze wyśle zamówienie. Pisałam do niej tydzień po przelewie to oczywiście napisała, że już wysyła. Kolejne smsy były już tylko prośbą o zwrot pieniędzy - bezskuteczne.
Troche już czasu minęło - dziecko się urodziło, człowiek nie ma głowy do wszystkiego.
teraz mi się przypomniało i muszę się za to zabrać.
Ktoś miał może podobny przypadek i pomoże mi zadziałać?
Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
Niunia27
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lip 2010 Posty: 113
|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2014 10:30 am
|
|
|
Ja miałam taki przypadek 2 lata temu. I straciłam dużo więcej,bo ok €150. Historia była ta sama. Zrobiłam przelew,sprzedający napisał,ze otrzymał pieniądze i ze dziś wyśle przesyłkę. Mijały kolejne dni a paczki jak nie było tak nie było. Wysyłałam wiadomości. Początkowo dopisywał,ze wyślę i td. Pózniej już wogule nie odpowiadał na telefony czy maile. Po jakimś tygodniu,moze 2 napisałam do marktplaats. Opisałam cała historie. Przysłali mi linka policji z formularzem do wypełnienia. Wypełniłam i czekałam na odpowiedz. Na drugi dzien otrzymałam wiadomość o otrzymaniu zgłoszenia i kazali czekać. Ale niestety nic nie zdziałali. Do dzisiejszego dnia nic nie znaleźli. Często kupowałam z marktplaats i nigdy wcześniej nikt mnie nie oszukał. Tym razem trafiłam na oszusta. Od tamtej pory już nie robię przelewu. Wole jechać po towar bądź płacić przy odbiorze.
Moze w twojej sprawie cos zadziałają,ale minęło już trochę czasu. Moze ta osoba zniknęła z Holandii,bądź sprawa sie przedawniła. Zawsze można spróbować.
Dodano: Wto Kwi 15, 2014 12:01 pm
https://www.mijnpolitie.nl/b/miocheck2.html#
Tutaj mozna sprawdzic sprzedajacego,czy jest wiarygodny. Jezeli jeszcze masz numer konta tej osoby to mozesz sie dowiedziec czy to oszust czy nie.
Radze wszystkim sprawdzac sprzedawce zanim sie zrobi przelew.
pozdrawiam:) |
|
|
|
|
pandzia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 12, 2014 9:24 pm
|
|
|
W banku można wycofać przelew,np. w ING do dwóch tygodni od przelewu |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pon Maj 12, 2014 9:28 pm
|
|
|
pandzia napisał/a: | W banku można wycofać przelew,np. w ING do dwóch tygodni od przelewu |
Czy zauwazylas, ze osoby piszace powyzsze posty mowia o sprawach sprzed roku czy dwoch? Wiec takiego przelewu juz raczej nieda sie wycofac. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
krzykxyz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 12, 2014 9:43 pm
|
|
|
mialem dokladnie podobne do waszych sytuacje...pisanie, proszenie sie,ciagle slyszalem... tak tak tak juz wyslalem, pozniej kompletna cisza. Do dzisiaj nic. Ehh. Chcialem pisac do Markplaatz, ale z tego co czytam w postach wyzej nie jest to gra warta swieczki. Stracilem 30 euro, no coz. Uwazajmy na takich gnojków. |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Wto Maj 13, 2014 8:09 am
|
|
|
Radzę założyć konto na paypal. łacąc poprzez paypal każda transkacja jest ubezpioczona. W razie problemów paypal oddaje pieniądze i sam dochodzi reszty. Polecam paypal. |
|
|
|
|
|