NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
potwierdzenie APK a wyjazd do Polski/Niemiec/Belgii
Autor Wiadomość
ignacy007 
Poczatkujacy
Mariusz

Wysłany: Pon Maj 12, 2014 10:30 pm   potwierdzenie APK a wyjazd do Polski/Niemiec/Belgii

Sytuacja przedstawia się następująco: kupiłem i zarejestrowałem auto na holenderskich blachach, otrzymałem już nowy dowód rejestracyjny (w formacie karty kredytowej). Przegląd jest ważny jeszcze wiele miesięcy, ale poprzedni właściciel nie przekazał mi żadnego potwierdzenia takiego przeglądu w formie papierowej.

W RDW dowiedziałem się, że mogą wystawić kopię za 16 euro. Pytanie brzmi: czy w ogóle potrzebuję takiego potwierdzenia wjeżdżając do Polski czy innych krajów UE? Holandia nie jest z tego co wiem stroną konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym.

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Maj 12, 2014 10:59 pm   

ignacy007 napisał/a:
Holandia nie jest z tego co wiem stroną konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym.

Jak najbardziej ...
https://treaties.un.org/pages/ViewDetailsIII.aspx?&src=TREATY&mtdsg_no=XI~B~19&chapter=11&Temp=mtdsg3&lang=en|title=Status

ignacy007 
Poczatkujacy
Mariusz

Wysłany: Pon Maj 12, 2014 11:28 pm   

To dobrze, bo na wszystkich stronach internetowych, które znalazłem Holandia nie była wymieniona. Jak to ma się jednak do potwierdzenia przeglądu w formie papierowej? Czy sam dowód rejestracyjny wystarczy?

krzykxyz 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Maj 12, 2014 11:49 pm   

jezeli ubezpieczenie i APK jest oplacone i wazne i wszystko z autem jest ok, to nie masz sie czym przejmowac. Polska policja ma dostep do europejskiej bazy dany kierowcow ( tak przynajmniej mowil mi brat, ktory pracuje w policji, pytalem go poniewaz jestem w trakcie wymiany prawka na holenderskie i nie wiedzialem jak to bedzie podczas kontroli) wiec beda widziec czy masz APK i ubezpieczenie i czy jest ono wazne. Kontroli jezcze nie mialem, wiec wierze mu na slowo :) Pozdrawiam.

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Wto Maj 13, 2014 2:56 pm   

Taaaa....... Nazywa sie to Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców i nie każdy policjant w Polsce na autostradzie ma do tego dostęp na zawołanie, szczególnie jeżeli chodzi o dane pojazdów z Unii Europejskiej. To są dopiero życzenia, żeby tak było i miejmy nadzieję, że tak będzie. Co do papierowego dokumentu APK to proponuje ignacy007 odżałować te 16 euro i dla świętego spokoju mieć ten papierek w samochodzie. Prawo prawem a policjant policjantowi nierówny...

Odpowiedz do tematu