Agencja nie płacila ubezpieczenia |
Autor |
Wiadomość |
FuRiOn
Poczatkujacy Mr.
|
Wysłany: Śro Maj 21, 2014 8:11 am Agencja nie płacila ubezpieczenia
|
|
|
Przyszło mi parę dni temu pismo o kwocie jaką powinienem dostać za dofinansowanie do ubezpieczenia. Pieniązki ładnie spłyneły wczoraj na konto, ale nie w całości.
Rozliczałem się za 2013 rok + 2014 z zachowaniem ciągłości. No i co się okazało... Agencja ........ wg belastingu nie płaciła mojego ubezpieczenia Zorg en Zekerheid w 2013. Teraz pracuję już gdzie indziej i jest wszystko OK.
Kartę z ubezpieczalni dostałem, nawet przysłali mi dowód że jest zawarta polisa, bo potrzebowałem tego do ubezpieczenia.
Dowiedziałem się to od razu telefon i atak na Opole :] Usłyszałem tylko yyyyy.... yyyyy... yyyyy, że na pewno było płacone bo i kartę pan ma itd. No to się uśmiecham i mówię: "Myśli Pani że belasting sobie jaja robi :] ?"... Przekierowano mnie do mojej koordynatorki z Holandi, do której jeszcze nie dzwoniłem ale na pewno zadzwonie z tymi wieściami.
Króciutko.... Tematu nie oleje bo chodzi o prawie 300 euro. Nie mam pojęcia czy będę miał problemy z belastingiem, bo nie dostałem zwrotu z tamtego okresu... wiec chyba nie?
W każdym razie chcę sprawę załatwić na pewno z nieuczciwą wspaniałą agencją, której nazwę być może przytoczę pózniej. Kto może mi polecić jakiegoś kata na tą agencję, który się tym zajmie. Jakąś instytucję.. czy coś... No musi być jakiś bat na nich.
Kartę mam, dowód zawarcia polisy jest. Solarisy z tamtego okresu oczywiście też są. Także niby sprawa prosta do wygrania. Tylko komu to przekazać żeby to ugrał dla mnie.... już nawet nie rozkminiam sobie sytuacji że coś mi by się stało w pracy a tu nagle się okazuje że nie mam ubezpieczenia :/ Może mój były pracodawca też powinien się o tym dowiedzieć, bo raczej nie byłby zadowolony z tego że po firmie chodzą ludzie bez ubezpieczenia.
Do agencji raczej nie wracam, bo to jedna wielka lipa. Chce ich załatwić na cacy i wziąźć co moje, albo i więcej. Trzeba tępić takie kure..... |
Ostatnio zmieniony przez FuRiOn Śro Maj 21, 2014 8:11 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Śro Maj 21, 2014 8:56 am
|
|
|
Zacznijmy od tego, ze zalatwienie ubezpieczpieczenia zdrowotnego nie lezy w gestii agencji a samej osoby zainteresowanej.
Jesli jednak masz karte ubezpieczeniowa i polise z tej ubezpieczalni, a takze wykaz na loonstrokach, ze ubezpieczenie bylo oplacane to odeslij do BD odwolanie wraz z tymi dokumentami. Ew. wystosuj jeszcze zapytanie do ubezpieczalni, zeby przyslali Ci potwierdzenie, w jakim okresie byles ubezpieczony. Wiele osob tak mialo w zeszlym roku, ze BD przyslal info, ze nie maja prawa do dodatku do ubezp. bo niby nie byli ubezpieczeni. Poodsylali odwolania i okazalo sie, ze jednak dostali. Uwierz, wspalanialy BD w Holandii nie jest idealny i tez popelniaja bledy.
Czemu mialbys miec problemy z BD? |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Śro Maj 21, 2014 8:58 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
FuRiOn
Poczatkujacy Mr.
|
Wysłany: Śro Maj 21, 2014 9:18 am
|
|
|
Czemu miałbym mieć problemy z BD.. Nie wiem.. Mogliby pomyśleć że coś chciałem oszukać. Nie ważne.
Jestem w dobrej sytuacji, bo akurat na urlopie i mogę sobie w miarę sprawnie ogarnąć wysyłkę wydruki itd.
Kartę zeskanuje, polisa jest w pdf, solarisy także. Tylko że ja nie mam zielonego pojęcia jak napisać to odwołanie. List dostałem w poniedziałek z decyzją z BD, fajnie by było dzisiaj, maks jutro to wysłać.
Zapytanie do ubezpieczalni łamanym angielskim wysyłam własnie w tej chwili. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Śro Maj 21, 2014 9:48 am
|
|
|
To jak dostaniesz potwierdzenie z ubezpieczalni, ze byles ubezpieczony i w jakim okresie, to ten dokument tez dolacz.
BD przyslal Ci decyzje, ze Ci sie dodatek nienalezy, wiec nic Ci nie wyplaca. Dlatego teraz w Twojej gestii lezy, zeby im udowodnic, ze jednak byles ubezpieczony. O zadnym oszustwie niemoze byc mowy. |
|
|
|
|
FuRiOn
Poczatkujacy Mr.
|
Wysłany: Śro Maj 21, 2014 12:59 pm
|
|
|
agastepa13 napisał/a: | To jak dostaniesz potwierdzenie z ubezpieczalni, ze byles ubezpieczony i w jakim okresie, to ten dokument tez dolacz.
BD przyslal Ci decyzje, ze Ci sie dodatek nienalezy, wiec nic Ci nie wyplaca. Dlatego teraz w Twojej gestii lezy, zeby im udowodnic, ze jednak byles ubezpieczony. O zadnym oszustwie niemoze byc mowy. |
O dziwo dostałem już tak błyskawicznie odpowiedź.
Więc tak. W 2013 pracowałem od 6-8-2013 t/m 11-11-2013 w jednym ciągu w jednej firmie i w 1 zaje... agencji...
Odpisali mi tak:
Cytat: | We did receive your payments for the period of 06-08-2013 until 11-11-2013 as follows:
70,85 Euro on 11-09-2013 for the premium of August 2013
81,75 Euro on 11-09-2013 for the premium of September 2013
81,75 Euro on 10-10-2013 for the premium of October 2013
81,75 Euro on 13-11-2013 for the premium of November 2013 |
Kwota pobrana z solarisów i zsumowana z tym co oni dostali się zgadza. Co teraz ? Jaką najlepiej to wysłać BD żeby było skuteczne? Wyszło na to że agencja płaciła...
To chyba sprawa jest do wygrania ? |
Ostatnio zmieniony przez FuRiOn Śro Maj 21, 2014 1:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Czw Maj 22, 2014 10:01 am
|
|
|
Czyli wychodzi na to, ze owa agencja nie jest zaje.... i az taka zla?
Najlepiej jakbys mial z ubezpieczalni papier, ze w takim i takim okresie byles tam ubezpieczony. Niby przyslali Ci potwierdzenie oplacenia skladek, co jest jednoznaczne z potwierdzenie ubezpieczenia, ale...
Jesli nic wiecej nie dostaniesz to wyslij te wszystkie papiery, o ktorych pisalam wyzej i to z ubezpieczalni wraz z odwolaniem (ew. dolacz kopie pisma, ktore dostales z BD o tym, ze nie nalezy Ci sie dodatek) i wyslij to wszystko na podany w pismie adres. |
|
|
|
|
|
|