Brak Meldunku w NL - konsekwencje |
Autor |
Wiadomość |
Joasia1994
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 10, 2014 8:58 pm Brak Meldunku w NL - konsekwencje
|
|
|
Witam forumowiczów.
Mam takie pytanie, jakie mogą być konsekwencje braku posiadania meldunku w Holandii?
Jestem tu od Sierpnia 2013 , z 2 tyg przestojem w Listopadzie i powrotem na ten czas do Polski.
Nigdy sie nie meldowałam w NL, ponieważ nie chce tu zostać, a zwolnić mnie mogą z dnia na dzień więc nie przywiązywałąm wagi do meldunku. Mieszkałam i mieszkam od poczatku mojej przygody w Holandii na prywatnych pokojach , bez wynajmowania od mojego biura pracy.
Co mi grozi w razie kontroli (Policji czy innych sluzb) tego mieszkania gdzie wynajmuje pokoj. Umowa wynajmu jest ale co grozi mi za brak meldunku (przypuszczam ze moga sprawdzic ze pracuje tyle i tyle w NL)
Bardzo prosze o normalne odpowiedzi bez zadnych uszczypliwosci.
|
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Joasia1994
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 11, 2014 5:40 am
|
|
|
Dzięki za odpowiedź ale przegladając te tematy nie znalazłam odpowiedzi tzn konsekwencji braku meldunku. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2014 12:57 pm
|
|
|
Joasia1994,
Moze nie wiesz ale przepisy mowia, ze masz OBOWIAZEK sie zameldowac jesli przebywasz tutaj dluzej niz 3 miesiace,
Cytat: | Inschrijving gemeente
Bent u van plan om langer dan 4 maanden in Nederland te blijven, dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Ga hiervoor naar het gemeentehuis van de gemeente waar u woont. U krijgt dan een burgerservicenummer (BSN). Met dit nummer kan een werkgever een aantal zaken regelen met bijvoorbeeld de Belastingdienst. Ook huisartsen, ziekenhuizen en apotheken kunnen u om een BSN vragen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente waar u woont of op [externe link] www.burgerservicenummer.nl. |
https://kdw.ind.nl/ |
|
|
|
|
|