NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilek dla bezrobotnych /transfer zasilku do Polski
Autor Wiadomość
fan87
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 02, 2014 6:24 pm   Sollicitatie

Witam, byłem w UWV osobiście bo nie mam meldunku w NL. Zarejestrowałem się jako osoba bezrobotna po kilku dniach przysłali mi formularze, które odesłałem do UWV później przyszło mi pismo gdzie miałem podać swój oficjalny adres bądź miejsce chwilowego pobytu. Czy to wszystko jeżeli chodzi o formalności i mam czekać na pieniądze? Czy muszę spodziewać się kolejnych pism?
Kolejna sprawa to, że dostałem w UWV tabelkę (w formie papierowej), w której muszę wpisywać (miejsce/datę/stanowisko/telefon/rezultat) dokumentować gdzie poszukiwałem aktywnie pracy. Teraz moje pytanie czy później muszę tę tabelkę wysłać do UWV? Jeżeli tak to co jaki czas muszę ja odsyłać? Czy ktoś to w ogolę sprawdza?

Za odpowiedź z góry dzięki oraz pozdrawiam wszystkich użytkowników tego forum:)
Ostatnio zmieniony przez fan87 Śro Lip 02, 2014 6:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Lip 02, 2014 6:54 pm   

fan87,

A w tym temacie to jak myslisz rozmawiamy o czterech literach Maryni ?

Czy przeczytales chocby kilka ostatnich stron z tego watku ,watpie ... skoro zadajesz pytanie ktore ,przewinelo sie niejednokrotnie w tym temacie :119:

fan87
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 02, 2014 8:13 pm   

Skłamałbym jakbym napisał, że przeczytałem cały ten post bo jak sama pewnie zauważyłaś, że jest sporo tego i dnia mi nie starczyło, żeby to przeczytać:) Przeczytałem kilka stron próbowałem też "wygooglować" jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania dlatego też napisałem ten post.
Zdanie sobie jednak sprawę, że pewnie odpowiedzi na moje pytanie znajdują się gdzieś w tych 91 stronach jednak to szukanie igły w stogu siana:)
Jeżeli ktoś ma informacje i chciałby się nimi podzielić, a zarazem mi pomóc to bym był rad:)

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lip 02, 2014 9:23 pm   

fan87,

Slabo googlowales, jest nawet strona UWV po polsku:

http://www.uwv.nl/Particu...ndii/index.aspx

O zasilku i meldunku:

http://www.uwv.nl/Particu..._EOG/index.aspx

fan87
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 04, 2014 2:06 pm   

GeraltRivia napisał/a:
fan87,

Slabo googlowales, jest nawet strona UWV po polsku:

http://www.uwv.nl/Particu...ndii/index.aspx

O zasilku i meldunku:

http://www.uwv.nl/Particu..._EOG/index.aspx

Dziękuję za odpowiedź jednak nie znalazłem w niej informacji na moje pytania.
Czy może ktoś przebywał bądź przebywa na zasiłku i jest w stanie odpowiedzieć mi na moje pytania? :)

Witam, byłem w UWV osobiście bo nie mam meldunku w NL. Zarejestrowałem się jako osoba bezrobotna po kilku dniach przysłali mi formularze, które odesłałem do UWV później przyszło mi pismo gdzie miałem podać swój oficjalny adres bądź miejsce chwilowego pobytu. Czy to wszystko jeżeli chodzi o formalności i mam czekać na pieniądze? Czy muszę spodziewać się kolejnych pism?
Kolejna sprawa to, że dostałem w UWV tabelkę (w formie papierowej), w której muszę wpisywać (miejsce/datę/stanowisko/telefon/rezultat) dokumentować gdzie poszukiwałem aktywnie pracy. Teraz moje pytanie czy później muszę tę tabelkę wysłać do UWV? Jeżeli tak to co jaki czas muszę ja odsyłać? Czy ktoś to w ogolę sprawdza?

Za odpowiedź z góry dzięki oraz pozdrawiam wszystkich użytkowników tego forum:)

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lip 04, 2014 2:28 pm   

fan87,

Jak ci tak chodzi o kase, i nie chce ci sie przeczytac pare stron to idz/zadzwon do UWV i sie spytaj.

Ale ja radze ci siedziec na tylku, tabelek nie wypelniac, nie kontaktowac sie z nimi i czekac na kase i bron boze przypadkiem podczas zasilku nie szukac pracy.

A tak na serio odpowiedz na twoje pytania:
1. Nie - wiecej danych moga potrzebowac, moga byc kontrole
2. Tak - przyjda kolejne pisma
3. Tak - trzeba wypelniac i wysylac
4. Tak - zalezy jak sie umowiles w UWV, raz na tydzien kilka aplikacji, raz na miesiac?
5. Tak - sprawdzaja

:039:
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Pią Lip 04, 2014 2:31 pm, w całości zmieniany 2 razy  

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pią Lip 04, 2014 4:14 pm   

Dodam tylko, że aktywność w szukaniu pracy mogą sprawdzić do 5 lat wstecz. No chyba, że się coś zmieniło.

fan87
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 04, 2014 10:10 pm   

GeraltRivia, Wielki dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem przed chwilą maila i dostałem wiadomość o następującej treści:
" Geachte heer/mevrouw,

U heeft een nieuw bericht in uw Werkmap op werk.nl:

Ga naar werk.nl.
Log in met uw DigiD op uw Werkmap.
Klik op 'Berichten'.

Met vriendelijke groet,

Het team van werk.nl
UWV

Let op: dit bericht is automatisch verstuurd. U kunt hier niet op reageren"

Tylko problem w tym, że ja nie mam numeru DigiD i nie mogę bo wyrobić bo nie jestem zameldowany w NL informowałem też UVW o tym przy rejestracji.
Widziałem, we wcześniejszym poście ze strony 86, ze komuś też przysłali takiego maila jednak i też ta osoba nie mogła otworzyć od nich wiadomości bo nie miała takowego numeru.
1. Ktoś może miał podobny problem?
2. I może są to standardowe wiadomości?
3. Jeżeli tak to jakiej treści?

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią Lip 04, 2014 10:14 pm   

Jeśli w ciągu 4 tygodni nie będzie przynajmniej 4 solicytacji to od razu zostaniesz zaproszony na rozmowę do najbliższego oddziału UWV
Jutro będzie lepszy dzień

fan87
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 04, 2014 10:52 pm   

Ja się "solicytuje" dostałem listę na papierze gdzie mam wpisywać gdzie i kiedy byłem szukać pracy.
Często wzywają na takie rozmowy?

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lip 04, 2014 10:58 pm   

fan87,

Zamelduj sie i bedziesz mial DigiID. A jak UWV zareagowalo jak powiedziales ze nie masz DigiID i meldunku? Przeciez oni tez wiedza ze na werk.nl sa potrzebne hasla.

Moga wogole nie wezwac, albo moga powiedziec ze masz przyjsc na spotkanie za 24h. A czemu sie pytasz? Wakacje w PL? :083:

fan87
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 04, 2014 11:15 pm   

Nie mam na razie tutaj takiej możliwości, żeby się zameldować. Bylem osobiście w UWV i mówiłem, że nie jestem zameldowany w NL dlatego też nie mam DigiD. Domyślam się, że maile wysyła osoba, która nie ma wglądu do tego czy mam DigiD czy też nie. W chwili obecnej jestem w NL więc mogą mnie wzywać i nie będzie problemu pytam tak po prostu z ciekawości. Decyzji o kwocie zasiłku jeszcze nie przysłali 2 tygodnie jestem bez pracy, a zasiłek będę miał przez 3 m-ce.

[ Dodano: Pon Lip 07, 2014 1:18 pm ]
Dostałem przelew od UWV zatytułowany "DK09 UWV WW UWV AFDELING WW PERIODE
22/06/2014 -27/06/2014BET.CODE: 3" i kwotę 453,01euro. Pracę straciłem 21 czerwca i czy ten zasiłek jest za okres do 22 do 27 czerwca? Czy może jest za 453,01euro mam przeżyć resztę miesiąca? Nie dostałem żadnej decyzji o kwocie zasiłku, ale pieniądze mi przelali. Ktoś może miał podobną sytuację?

Dantei
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 08, 2014 11:45 am   

Decyzja będzie na uwv.nl.

Wypełniam 4 aktywności w ciągu miesiąca (zazwyczaj jest to więcej), loguję się codziennie, żeby nie stwierdzili, że nie szukam pracy, aż tu nagle dostaję info, że chcą mnie na 14 lipca na spotkanie z tytułem Workshop e-intake. W międzyczasie dostałem na werk.nl ankietę do wypełnienia z pytaniami typu:

- na jakim poziomie znam holenderski
- czy dostaję choroby od pracowania?
- czy oczekuję szybkiego znalezienia pracy
- czy dużo zależy od znajomości w znalezieniu pracy
- jak bardzo zależy mi na znalezieniu pracy

I wiele innych trochę dziwnych pytań. Trochę mnie to martwi, bo rok temu czegoś takiego nie dostałem, a na zasiłku byłem 6 miesięcy.

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 12:24 pm   

Dantei napisał/a:
chcą mnie na 14 lipca na spotkanie z tytułem Workshop e-intake

no to udasz sie na spotkanie w czym rzecz ?

fan87 napisał/a:
Pracę straciłem 21 czerwca i czy ten zasiłek jest za okres do 22 do 27 czerwca? Czy może jest za 453,01euro mam przeżyć resztę miesiąca?

Cytat:

Heeft u recht op een WW-uitkering? Dan krijgt u altijd een basisuitkering van 3 maanden.
De eerste 2 maanden krijgt u 75% van uw dagloon, de derde maand 70%. Als u langer dan 3 maanden WW krijgt, blijft de hoogte van uw uitkering na de derde maand 70% van uw dagloon.

http://www.uwv.nl/particu..._uitkering.aspx
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Wto Lip 08, 2014 12:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 12:33 pm   

fan87 napisał/a:
Dostałem przelew od UWV zatytułowany "DK09 UWV WW UWV AFDELING WW PERIODE
22/06/2014 -27/06/2014BET.CODE: 3" i kwotę 453,01euro. Pracę straciłem 21 czerwca i czy ten zasiłek jest za okres do 22 do 27 czerwca?

Oblicz sobie kolego sam ,ile nalezy Ci sie uitkering http://ontslag-krijgen.nl/berekenen/ww

Odpowiedz do tematu