Ubezpieczenie tutaj, leki w PL |
Autor |
Wiadomość |
hakirim
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 06, 2014 4:20 pm Ubezpieczenie tutaj, leki w PL
|
|
|
Witam. Mieszkam od paru tygodni w Holandii i nie mam jeszcze ubezpieczenia, bo dopiero ruszam z robotą. Mam jednak pytanie czy jak tutaj wykupię sobie ubezpieczenie to czy będzie można nim się posłużyć aby kupić leki na receptę w Polsce? Chodzi o leki ze z zniżkami na chorobę przewlekłą. Tam mam lekarza, kontaktuję się z nim przez telefon ale nie mam już ubuzpieczenia w PL, więc muszę to jakoś załatwić abym mógł wykupić leki ze zniżkami w Polsce. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Lip 06, 2014 5:18 pm
|
|
|
Przecież tutaj leki wychodzą taniej, a na wiele chorób przewlekłych są za darmo. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Nie Lip 06, 2014 5:25 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Przecież tutaj leki wychodzą taniej, a na wiele chorób przewlekłych są za darmo. |
wymien choc jedna chorobe przewlekla , przy ktorej wybierajac lekarstwa '' za darmo " jak to piszesz nie trzeba wylozyc calego eigen-risico , przeciez, tu nic nie ma za darmo
jak myslisz w jakim celu wspomniane eigen risico wzrasta co rok,przeciez to jest ta kasa ktora chcesz czy nie (jak chorujesz ) to musisz wylozyc ? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Lip 06, 2014 6:10 pm
|
|
|
hakirim,
Jesli juz zalatwisz sobie ubezpieczenie, to w nastepnej kolejnosci nie masz innego wyboru jak udac sie do tutejszego huisarts ,
mozesz pojsc do niego z polska recepta ,lub z lekarstwami ktore przepisal ci polski lekarz. |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Lip 06, 2014 6:51 pm
|
|
|
Pancelinka, nawet płacąc z ryzyka własnego są to kwoty ok. 8 euro (ja tak płacę), a w Polsce wiele leków ma wyższą cene, choć sa takie za 5 złotych. A jesli kolega dostanie receptę do wykupienia w polskiej aptece, będzie to zawsze recepta 100% płatna, ewentualnie do rozliczenia w tutejszej ubezpieczalni. Wtedy także odlicza własne ryzyko. |
|
|
|
|
|