NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Czw Lis 27, 2014 10:22 am
Pobierania chorobowego w Holandii
Autor Wiadomość
onyasia84
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 19, 2012 3:32 pm   Pobierania chorobowego w Holandii

Witam. Jestem zatrudniona przez pośrednika. Mamy umowy 3-miesięczne. W czasie trwania umowy zgłosiłam chorobowe z powodu ciąży. Pracodawca zaczął wypłacać mi chorobowe z tym, że 96% stawki z umowy (8,73), przy czym dodam, że na solariach stawkę miałam (10,58). Czyli kwotę jaka zaczeto mi wyplacac bylo to 178,80. Od tygodnia 10 zaczeli wyplacac mi 50 e mniej. Gdy zapytałam czym to jest spowodowane to księgowa odpowiedziała mi ze zmienil sie regulamin wyplat chorowoego i sa to koszty chorobowego. Czy to jest legalne??? Nawet mnie o tym nie powidomili a kwote ta wcisneli po magiczne slowko ktore uzywaja do wszystkiego "netto inhouding". Jak myslicie czy udajac sie z tym do prawnika cos uda mi sie wywalczyc.

ps. dodam ze pracje w tej firmie 2 lata oszukuja na wszystkim, po przez nie wyplacanie wakacyjnego az po stawki godzinowe gdzie przy 10,58 brutto na reke wyplacali 5,75, bez wzgledu czy mieszkalo sie na ich mieszkaniach czy prywatnych, czy sie posiadalo wlasne ubezpieczenie czy ich zbiorowe

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 3:49 pm   

Powiem tyle, że na forum są już tematy dotyczące zasiłku chorobowego i że to nie pracodawca wykłaca chorobowe a UWV.
Skoro masz czarno na białym, że płaci ci pracodawca, to wg mnie nie zgłoszono cie do UWV. Pewnie nie jestes ubezpieczona i dlatego pracodawca robi myk, żebys się nie zorientowała.
Ale to tylko moje domysly.
Mnie osobiście NIGDY zadem pracodawca nie wypłacał chorobowego - obojetnie czy była to grypa, kontuzja nogi czy niedyspozycja związana z ciążą. Więc myślę, że coś tu nie halo...
Jutro będzie lepszy dzień

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 4:00 pm   

Hera, jesli pracodawca nie byl ubezpieczony na wypadek choroby pracownika to sam ponosi te koszta do zakonczenia kontraktu lub do maximum 104 tyg .
http://www.uwv.nl/Werkgev...den/index.aspx.
onyasia84, co do chorobowego to powinnas dostawac 100 % srednich zarobkow . Wiec nie 100% z tego co jest napisane na papierze a z tego co wypracowalas.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Mar 19, 2012 4:00 pm   

Mnie natomiast zawsze wyplacal pracodawca ;-) Z tego co mowil moj kolega to pracodawca nas dodatkowo ubezpiecza i dlatego dostajemy 100% podczas chorobowego od pierszego dnia choroby

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

onyasia84
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 19, 2012 4:05 pm   

Ja sie do konca nie orientuje w tym jak to jest. Wiem ze jak zglaszali mnie do urlopu macierzynskiego to pracodawca polecil kadrowej aby podala zamiast mojego konta, konto firmowe. Wtedy UWV przelewało by macierzynskie na ich konto a wtedy oni mi z tym ze tez nie wiem czy robili tak jak trzeba tzn bez zadnych oszustw. Mamy całkiem fajna ta kadrowa i ona mi o tym powiedziała. Poszliśmy do naszego szefa no i w sumie to nie mial wyjscia jak zgodzic się na zmine konta na moje. Możliwe ze z chorobowym jest tak samo. Bo ja dostaje pieniadze od mojego pracodawcy wraz z solarisami. A ubezpieczenie mam bo dostaje zwroty, a raz w roku rozliczenie. A od marca mam juz swoje. No chyba że tu chodzi o jeszcze inne ubezpieczenie. Nie wiem ale jak dla mnie to krecą starsznie z tym ze nie wiem czy moge sie z tym gdzies udac i czy cos wywalcze

[ Dodano: Pon Mar 19, 2012 4:17 pm ]
Czyli chorobowe wyplacaja ze średnich zarobkow ktore sama sobie wypracowalam a co z tymi "kosztami chorobowego" czy oni mają prawo do potracania z wypłacanego chorobowego jeszcze jakis kosztów??? Dodam, że te koszty wprowadzili z tygodniem 10 a ja pobieram chorobowe od tygodnia 5.

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 4:25 pm   

baileys napisał/a:
Hera, jesli pracodawca nie byl ubezpieczony na wypadek choroby pracownika to sam ponosi te koszta do zakonczenia kontraktu lub do maximum 104 tyg .
http://www.uwv.nl/Werkgev...den/index.aspx.

Ok, przepraszam za pomyłkę. Po prostu jeszcze nigdy się z czyms takim nie spotkałam
Jutro będzie lepszy dzień

aga_2710 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 12, 2012 10:59 pm   

Ja też jestem na chorobowym i dostaję przelew z zakładu pracy,pewnie też firma mnie nie zgłosiła do UWV,bo pewnie nie mają takiego ubez.
Niby miałam jechać do ARBO-arts ale jak pojechałam do biura to się okazało że mi terminu nie zrobili.Po chorobie wróciłam do pracy ale niestety było mi jeszcze za ciężko i poszłam do lekarza rodzinnego,powiedział mi że mam jeszcze zostać w domu.
Dla mojego pracodawcy to się napewno nie spodoba,jutro mam z nim rozmowę,On chce żebym wróciła na pół dnia tylko ja się zastanawiam jak mi za to zapłaci,bo jak tylko te godz które wypracuję to masakra.Czy w takim przypadku mogę go prosić o auto służbowe?On zapewnia transport ale od czasu jak mieszkam na swoim to jeżdżę prywatnym autem z mężem,tylko ja kończyłabym wczesnej i musiałabym dwa razy jeżdzić a szef nam za dojazdy nie płaci.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Lip 17, 2014 3:20 pm   

jamajka82 napisał/a:
Witam,

jestem w 14 tyg. ciazy, od trzech tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim (mieszkam w Niemczech, zwolnienie od internisty, jutro wizyta u chirurga). Moje pytanie dotyczy tego ile procent wynosi chorobowe dla kobiet w ciazy oraz czy wyplaca je pracodawca czy UWV. Slyszalam rozne opinie-jedni mowia, ze platne 70% inni, ze 100%. W poprzedniej ciazy nie mialam zadnych problemow zdrowotnych, pracowalam do konca osmego miesiaca, wiec kompletnie nie mam doswiadczenia w kwestii pobierania zasilku chorobowego, bedac w odmiennym stanie ;)

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Browar 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 13, 2014 11:05 pm   

Zgłosiłem 3 tyg temu w moim biurze pracy, że jestem chory, po paru dniach nawet wysłałem dokumenty które dostałem po wizycie na pogotowiu. Od tego tygodnia już pracuję, ale za 2 tygodnie które chorowałem póki co nie dostałem ani grosza, nie mam również żadnego salarisa. Czy pracodawca ma obowiązek wypłacić mi część mojego wynagrodzenia jeżeli byłem chory i to zgłosiłem? Pracuję tu już półtora roku i pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja.
Ostatnio zmieniony przez Browar Pon Paź 13, 2014 11:07 pm, w całości zmieniany 1 raz  

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Wto Paź 14, 2014 9:09 am   

Browar,

- UWV placi jak masz kontrakt w fazie A - trzeba zglosic od razu do UWV
- biuro pracy jak masz w fazie B lub staly

Zalezy tez na ile godzin masz kontrakt.

Mowisz ze juz poltora roku pracujesz, wiec niby powinies miec faze B, ale nie latwiej sie spytac w biurze czemu nie dostales?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi