NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szanse na mieszkanie socjalne a meldunek osoby trzeciej
Autor Wiadomość
czlowiek_darek
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lis 15, 2014 11:55 pm   Szanse na mieszkanie socjalne a meldunek osoby trzeciej

Witam,
Samotnie wychowuje czteroletniego syna i staram sie o mieszkanie socjalne (jestem szosta w kolejce). Obecnie jestesmy z synem zameldowani w domu, ktorego glownym najemnca jest moj brat.
Dla poprawy swojej sytuacji materialnej postanowilam wynajac jeden z pokoi w w/w domu mojej kolezance. Ona jednak potrzebuje byc zameldowana (ma staly kontrakt), ale ja nie wiem, czy jej meldunek nie wplynie na moja "kolejke" lub nie zdyskwalifikuje mnie z takiej mozliwosci.
Czy ktos z Was wie cokolwiek na ten temat?
Z gory dziekuje,
Basia

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Lis 16, 2014 7:39 am   

czlowiek_darek napisał/a:
czy jej meldunek nie wplynie na moja "kolejke" lub nie zdyskwalifikuje mnie z takiej mozliwosci.
na kolejke nie zdyskfalifikuje ale pamietaj ze nie mozna podnajmowac mieszkania innym osobom . Jezeli wystapicie razem o to mieszkanie to zlicza wasze dochody i jezeli beda one przekraczac 34.678 to mozesz nie dostaniesz taniego mieszkania a bedziesz musiala wynajac mieszkanie powyzej €699 . Jezeli bdziesz miala szczescie i jednak zakwalifikuja ciebie do socialnego mieszkania do €699 to nalicza ci dodatkowa oplate .
Czyli zalozmy zostalo ci przydzielone mieszkanie za 650 ale wasze dochody przekraczaja np 38000 to jest mozliwe ze wedlug ich obliczen wyjdzie ze przy waszych dochodach wasz czynsz bedzie podniesiony o €50 to bedziecie musialy placic w sumie 700 . Pamietaj takze ze nawet gdybys placila czynsz ponizej 699 a wasze dochody beda przekraczac € 29.325 nie bedziecie dostawac dodatku do czynszu . No i ostatnie jezei bedziesz sie sama starac o to mieszkanie nie mozesz podnajmowac osobom trzecim nie bedacym twoja rodzina lub partnerem , a wystepujac wspolnie o to mieszkanie bedziecie obydwie widnialy na kontrakcie najmu tego mieszkania jako najemca i bedzicie mialy te same prawa i obowiazki .

czlowiek_darek
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 16, 2014 5:44 pm   

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
Ja staram sie o to mieszkanie sama z synkiem. Kolezanka ma u mnie przebywac tylko tymczasowo. Nie w mieszkaniu, o ktore sie straram, ale w domu, ktory obecnie wynajmuje.
W zwiazku z powyzszym, meldujac ją w obecnym domu, zmniejszaja sie moje szanse na to mieszkanie?

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Nie Lis 16, 2014 6:40 pm   

Dla poprawy swojej sytuacji materialnej postanowilam wynajac jeden z pokoi w w/w domu mojej kolezance.

Obecnie jestesmy z synem zameldowani w domu, ktorego glownym najemnca jest moj brat.

Namieszalas albo ja nie rozumiem , co to moze miec wspolnego z twoim mieszkaniem o ktore sie starasz obecnie , przeciez kolezanka mieszka u twojego brata a nie u ciebie

czlowiek_darek
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 16, 2014 7:16 pm   

Bardzo Ci dziekuje za ta odpowiedz. Moze faktycznie dosc skomplikowanie to napisalam wczesniej. Jednak Twoja druga odpowiedz rozjasnila mi wszystko. Bo tak, mieszkam u brata; i tak - staram sie o mieszkanie sama (z synem)
Dziekuje jeszcze raz :-)
Basia

Odpowiedz do tematu