Czy można podróżować po Holandii bez zakupionego biletu??? |
Autor |
Wiadomość |
nanetka85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 1:26 pm Czy można podróżować po Holandii bez zakupionego biletu???
|
|
|
Witam,
mam obecnie ciężką sytuację finansową i naprawdę nie stać mnie nawet na zakup biletu, a muszę dojechać do biura pracy w Rotterdamie pociągiem, żeby się zarejestrować.
Pytanie - czy w związku z tym, że wszędzie już są te OV-chipcarty i bez jej odbicia w bramce nie można się nawet dostać na peron, to czy istnieje jakakolwiek możliwość niezakupienia biletu i jechania w ciemno??? Albo może kupić bilet tylko na połowę drogi...
nie wiem sama, jestem już zdesperowana, jakieś pomysły??
swoją drogą nie znam dobrze panującej tu komunikacji miejskiej, bo jeszcze nią nie jeździłam, a w Holandii jestem pierwszy raz... |
|
|
|
|
marta75
Gaduła marta75
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 26 Cze 2010 Posty: 159 Skąd: krakow-veenendaal
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 2:04 pm
|
|
|
na peron i do pociagu wsiadziesz bez problemu nikt ci nie zabroni....tutaj w pociagach konduktor sprawdza bilety w tym ov chip,a jesli bedziesz miala bilet na polowe drogi karze ci zaplacic za pozostala,mozna gotowka lub karta(maja tez terminale do kart)Jazda bez biletu narazisz sie na nieprzyjemnosci lub w najgorszym wypadku wezwaniem policji.... |
|
|
|
|
nanetka85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 2:30 pm
|
|
|
a to nie jest tak, że żeby wejść w ogóle na peron, a co za tym idzie i do pociągu, trzeba tę całą ov-chipcaart czy też single-use chipcaart (który jest odpowiednikiem naszego jednorazowego biletu, ale z czipem) przyłożyć do tzw. kasownika?? i wtedy się dopiero się otwiera bramka przecież..
chyba że źle wyczytałam na stronie NS...ale tam są takie filmy, że inaczej się nie da... |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 2:55 pm
|
|
|
nanetka85,
Zalezy od dworca, na niektorych sa bramki, na niektorych nie.
Kara za jazde bez biletu to 35euro, plus cena biletu. Jak nie bedziesz w stanie zaplacic to zabiora cie na policje. |
|
|
|
|
nanetka85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 3:01 pm
|
|
|
a to nie jest tak ze wystawiaja mandat i mam ileś tam dni na zapłacenie?
ok, z bramkami już rozumiem, że to zależy od stacji - po prostu myślałam, że one są już wszędzie, bo jak inaczej kasuje się te OV-chipcaarty - a w Rotterdamie Centraal są bramki? |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 7:54 pm
|
|
|
w roterdamie sa bramki |
|
|
|
|
nanetka85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 10:45 pm
|
|
|
no właśnie ,czyli bramki=brak możliwości przejechania się pociągiem bez biletu...
'swoją drogą jak to jest, jeśli kupię bilet jednorazowy, czyli ten caly single-use chipcaard, do miejscowości oddalonej o 10 km, a faktycznie przejadę 20 km, to jak to potem wygląda jak wysiadam z pociągu i muszę się odhaczyć przy bramce? przepuści czy nie, bo wykryje automatycznie, że nie mam tyle środków na tej single-use chipcaard? |
Ostatnio zmieniony przez nanetka85 Wto Lis 18, 2014 10:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
prokopek69
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 23, 2016 10:37 pm
|
|
|
a czy jest możliwość bez biletu ze stacji z de klomp ?
będe się starał w weeken dostać do Bredy ale nie wiem czy sobie poradze |
|
|
|
|
|