NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Extra zwrot podatku za rok 2009 ,2010,2011,2012
Autor Wiadomość
GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lis 22, 2014 1:49 pm   

Broadway2408,

Czyli niestety dokladnie nie wiesz, bo nam chodzi o te "pewne niedociągnięcia" i na czym dokladnie polegaja.

Broadway2408
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lis 22, 2014 2:14 pm   

Napisałem co wiedziałem a tutaj kilka cytatów, które dostałem ze strony księgowego :

w 2013 roku weszły w życie nowe przepisy dotyczące podatku dochodowego od osób fizycznych, którego był Pan płatnikiem pracując w Holandii.

Nowe holenderskie przepisy dają możliwość ubiegania się o dodatkowy zwrot nadpłaconego podatku O tzw. „extra

zwrot”w Pana przypadku za rok:

„EXTRA ZWROT” to kwota nawet ok.2000 euro za każdy rok!

Aby podjąć próbę ubiegania się o dodatkowe pieniądze trzeba spełnić warunki:

1. Zatrudnienie w danym roku nie może trwać pełnych 12 miesięcy.

Musi to być np. 11 miesięcy pracy w 2009 roku.

Aby móc to sprawdzi potrzebujemy Pana oświadczenie, ile miesięcy przepracował Pan na terenie Holandii oraz dokument, na podstawie którego podał Pan okres zatrudnienia w/w oświadczeniu

(np.Druk E 301 lub ostatni salaris z danego roku podatkowego lub zaświadczenie od pracodawcy o okresach pracy za dane lata 2009 2012)

2. Nie można posiadać zameldowania na terenie Holandii w latach, za które będziemy się ubiegać o „extra zwrot”(2009-2012).

3. W dalszej części postępowania urząd skarbowy może zażądać za każdy rok, który będzie Pan rozliczać zaświadczenia EU/EWR o dochodach z polskiego Urzędu Skarbowego,które załączyliśmy.

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lis 22, 2014 3:54 pm   

Broadway2408,

Podobne ogloszenia tez widzialem, tylko dalej nie wiadomo dokladnie wedlug jakich nowych przepisow z 2013 nalezy sie ten ekstra zwrot, nikt nie ma linka do tych przepisow.

Patrzac na to ze ciagle podkreslaja ze nie mozna bylo pracowac caly rok, mysle ze chodzi tutaj o osoby ktore wczesniej zostaly rozliczone za caly rok, zamiast za czesc przepracowanego roku, a wtedy zwrot jest mniejszy niz ten dla sezonowych pracownikow bez meldunku. W 2013 byly rzeczywiscie zmiany, ale wtedy zostal zmniejszony zwrot od 2013.

Czyli dokladnie dalej nie wiadomo :(
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Sob Lis 22, 2014 3:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Sob Lis 22, 2014 5:11 pm   

Dzis spotkalam sie ze stwierdzeniem, ze ten extra zwrot dot. rozliczenia ekstraterytorialnych kosztow..ale jak spytalam ta osoba, na czym to dokladnie polega, to juz nie umial odpowiedziec...
Masz racje GeraltRivia, dalej nie wiadomo o co kaman... :119:

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Lis 22, 2014 5:30 pm   

agastepa13 napisał/a:

Dzis spotkalam sie ze stwierdzeniem, ze ten extra zwrot dot. rozliczenia ekstraterytorialnych kosztow

Ta osoba chyba byla extrainteligentna inaczej.Tzn. ze dla zbierajacych ogorki jest stosowane prawo miedzynarodowe takie jak np dla dyplomatow?

http://pl.wikipedia.org/w...lno%C5%9B%C4%87

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lis 22, 2014 6:18 pm   

Mathnl,

Chyba tak, ja czesto widze na loonstrookach rozne konstrukcje z tymi ekstra terytorialnymi kosztami (extraterritoriale vergoeding), w roznych branzach. Zawsze dla osob niezameldowanych, pracujacych tymczasowo.

http://www.belastingdiens...rocentregeling/

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Lis 22, 2014 8:43 pm   

GeraltRivia,
To znaczy,ze to jest powiazane z 30 % ruling czyli nieopodatkowanej czesci dochodow dla wysoko wykwalifikowanych specjalistow. Ulga jest oblozona wieloma trudnymi do spelnienia warunkami, ale moze ktos rzeczywiscie znalazl jakis kruczek. Co by to nie bylo, mnie na pewno ten zwrot nie przysluguje(chocby z tytulu calorocznych dochodow), niemniej jednak jestem bardzo ciekawy na jakiej podstawie jest oparty.

[ Dodano: Sob Lis 22, 2014 8:47 pm ]
Mathnl napisał/a:
chocby z tytulu calorocznych dochodow

No wlasnie.Ten warunek nie musi byc spelniony przy 30% regeling.

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Nie Lis 23, 2014 12:11 am   

Mathnl, nie wiem na jakim poziomie jest inteligencja tej osoby, ale tak wlasnie bylo...

Zorro11 
Poczatkujacy
Zorro11

Wysłany: Czw Gru 18, 2014 8:54 am   

cytuje: sorry nie ma duzego doswiadczenia nie wiem jak to sie robi:)
GeraltRivia
[quote="GeraltRivia"]Broadway2408,

"Patrzac na to ze ciagle podkreslaja ze nie mozna bylo pracowac caly rok, mysle ze chodzi tutaj o osoby ktore wczesniej zostaly rozliczone za caly rok, zamiast za czesc przepracowanego roku, a wtedy zwrot jest mniejszy niz ten dla sezonowych pracownikow bez meldunku. W 2013 byly rzeczywiscie zmiany, ale wtedy zostal zmniejszony zwrot od 2013."

Tez tak mysle to chodzi o zwrot w latach 2009-20012 gdzie pracownicy sezonowi pracowali np.6miesiecy a zostali rozliczeni za czaly rok, poniewaz osoba ktora to robila nie wiedzial ze mozna w programie wybrac opcje 6 miesieczna i zwrot byl wyzszy. Czyli nie zostaly uwzglednione wszystkie znizki i mozna udac sie do swojego ksiegowgo lub ksiegowej o poprawke. Tylko firmy w NL to wiedzialy ale czy firmy w PL i np.pani za biurka, ktora miala szkolenie 1-2 dniowe z przepisow podatkowy w NL tez to wiedziala??? robiac rozliczenie. Sorry ja nie ma nic do pani! wrecz przeciwnie:)

Co do tzw. extraterritoriale kosten to jest do tego specjalny formularz, ktory wypelnia pracodawca! dla pracownika i to nalezy sie osoba takim jak dyplomata, naukowiec lub osoba przy produkcji ale pracodawca musi udowodnic ze ta osoba jest niezastapiona i na holenderskim rynku nie ma holenderskiego specjalisty/osoby aby ta prace wykonywac. Wiem ze w niektorych duzych firmach maja pracownicy taki dodatek (miesiecznie) ale to musi byc tzw.specyficzny zawod. Ksiegowy nic do tego nie ma.
pozdrawiam i zycze milych swiat
Ostatnio zmieniony przez Zorro11 Czw Gru 18, 2014 8:59 am, w całości zmieniany 1 raz  

Broadway2408
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 12, 2016 12:17 pm   

Witajcie. Czy na forum są osoby, które dostały jakiś dodatkowy zwrot za te lata ? Jeżeli są chciałbym sie dowiedzieć jaki był czas oczekiwania na przelew oraz decyzje ? Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu