Zamknięty przez: Panicelinka Nie Maj 08, 2016 7:55 pm |
Rozliczenie podatku za rok 2013 /2014 w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Wto Lip 15, 2014 7:08 pm
|
|
|
pcymek napisał/a: | Czy jeśli rozliczałem się w tym roku z podatku za 2012 i 2013 i dostałem już zwrot z 2013 to czy w tym roku jest możliwość dostania za 2012 czy jest jakiś inny okres oczekiwania? pozdawiam |
możliwość zawsze jest ale chyba nikt tu pracownikiem urzędu nie jest,więc polecam BelastingTelefoon
0800 - 0543 (gratis) tam wiedzą najlepiej co do twojego rozliczenia i terminu. |
|
|
|
|
katalonczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 24, 2014 2:35 am
|
|
|
w 2013 roku przepracowalem około 5,5 miesiąca. Ile moge mniej wiecej dostac pieniedzy za ten okres? Bo nie wiem czy oplaca sie placic komus za rozliczenie...
stawke mialem 7 euro brutto i miesiac 8 euro brutto. Srednio po 35godzin tygodniowo |
Ostatnio zmieniony przez katalonczyk Pon Lis 24, 2014 2:36 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Pon Lis 24, 2014 7:38 pm
|
|
|
katalonczyk, iel bys tego zwrotu nie dostal lub nawet jakbys mial doplacic to rozliczyc sie musisz bo to obowiazkowe jest |
|
|
|
|
pejas
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 02, 2014 2:12 pm
|
|
|
Witam serdeczenie.
Sprawa wygląda u mnie następująco:
w kwietniu zmienily sie przepisy i..wychodzilo,ze wyszedlem na tzw zero z podatku wiec sie nie rozliczalem.
w czerwcu dostalem cynka,ze znajoma poleca panią z firmą w internecie napisalem do niej a akurat sie zmienily przepisy i nalezal mi sie zwrot.. wiec (siedziba w nl)
rozliczylem sie u danej Pani i..
wyslalem wszystkie dokumenty do rozliczenia itd, fajnie pieknie belasting poprosil o nr konta
wszystko przez ową Panią załatwiałem bo w koncu klient nasz Pan.
w miedzy czasie brat i kolezanka rozliczali sie u mnie w miescie miesiąc po mnie.
No i..we wrześniu otrzymałem karteczkę tzw różową ,że tyle i tyle dostane zwrotu
z tyłu ładnie wyliczenia ,ale pieniazkow nadal nie było na koncie,
brat z kolezanka w tym czasie pieniazki dostali (bo rozliczyli sie u mnie w miescie) a ja z belastingu dostalem znowu potwierdzenie nr-u konta.
Wszystko poszlo i do dziś cisza.
Teraz tak znajomi ode mnie zwrot dostali mimo,ze rozliczali sie mc wczeniej niz ja..
ok co roku sie rozliczam,wiec wiem ze roznie to tam jest,ale martwi mnie to
ze dostalem ta kartke ktora oznacza ze pieniadze powinny byc juz na koncie lu dojda za pare dni (bylo to we wrzesniu jak pisalem) a tu nadal cisza.
Chodze po biurach i mowie,ze moge zaplacic jesli ktos skontaktuje sie z belstiniem i zapyta o mnie
ale nie moga,bo belasting sprawdza polaczenia i notuje sobie bla bla..
i tak to jest sie w internecie rozliczac ,hmm
Moze ktos jakas rade zaproponowac? lub chociaz lekko pocieszyc?
z gory przepraszam za pytania,ale pierwszy raz mam cos takie (moze dlatego ze pierwszy raz rozliczam sie w necie) 'Pani z internetu' mi odpisuje,ze belasting tak ma i roznie pieniadze dochodza 3mc-e od wyslania potwierdzenia nr konta, ale dziwi mnie to, ze znajomi juz dostali i dostalem rozowa karte juz dawno a pieniedzy nie mam..
Pozdrawiam.
ps. te osoby,które mi polecały tą Panią bo gdzieś o niej uslyszaly w pracy tez jeszcze nie maja zwrotu,az dziw.a rozliczaly sie maju... |
Ostatnio zmieniony przez pejas Wto Gru 02, 2014 2:22 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Gru 03, 2014 4:12 pm
|
|
|
pejas, u kogo sie rozliczasz nie ma najmniejszego wplywu na czas oczekiwania na zwrot .
JEzeli nikt ci nie chce zadzwonic zadzwon sobie sam 08000543. powodzenia |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
makko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 30, 2014 4:00 pm
|
|
|
Witam! Mam problem. Pieniądze z "rozłakowego" zostały przesłane na inny nr konta i korespondencja na inny adres ( ja tej zmiany nie dokonywałam). Belasting wszczął TOR, ale firma nie odpowiada , a urząd stwierdziłł, że nic więcej nie może zrobić, padali mi nazwę i adres tej firmy, gdzie przelali pieniądze. Czy jest możliwość otrzymania kopii pisma o zmianie adresu do korespondencji i nr konta? Czy jest możliość zmiany nr SOFI ? Za odpowiedź będę wdzięczna. |
_________________ Uśmiech nic nie kosztuje. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2015 7:50 pm
|
|
|
Barbera napisał/a: | Kazdego roku rozliczam sie sama z podatku. Zawsze otrzymywalam spowrotem bez mala tyle samo ile podatku zostalo zatrzymane ale w ubieglym roku to sie zmienilo. Ta kwota jest teraz prawie o polowe mniejsza. Urzednik z tutejszego urzedu skarbowego powiedzial mi ze wszystko sie zgadza w moim rozliczeniu, ze od ubieglego roku zmienily sie zasady rozliczenia. Niemniej ludzie ktorzy ze mna pracuja rozliczali sie przez ksiegowego i wedlug nich nadal zwracana jest cala kwota. Czy moglby sie ktos wypowiedziec w tej kwestii? Ktos kto bezposrednio ma kontakt z rozliczeniami podatkowymi. |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
katalonczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2015 7:08 am
|
|
|
jolcia29 napisał/a: | katalonczyk, iel bys tego zwrotu nie dostal lub nawet jakbys mial doplacic to rozliczyc sie musisz bo to obowiazkowe jest |
Nie musze bo to byl moj 1 rok pracy. Swoja droga moze mi ktos polecic jakies dobre i zaufans biuro rachunkowe online? |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Sob Sty 10, 2015 1:44 pm
|
|
|
Jesli jestes zameldowany to musisz jesli nie to masz na to 5 lat czasu
Ja przy rozliczeniu swoich klientow zawsze wpisuje okres zatrudnienia , wiec pozniej nie ma zadnych niedomowien co do wysokosci zwrotow, choc wiem ze nie kazdy tak robi zeby przyszlo jak najwiecej osob do takiego biura a potem sa problemy bo ludzie musza kase oddac z odsetkami a biura juz np.nie ma |
|
|
|
|
estera25
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 26, 2015 8:52 am
|
|
|
spam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Sty 26, 2015 11:29 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lexie
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2015 6:08 pm
|
|
|
reklama usunieta |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lut 08, 2015 8:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2015 6:25 pm
|
|
|
Lexie,
Tych firm jest 100tki i nic nie ma za darmo. |
|
|
|
|
Davidvia0
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 08, 2015 9:29 pm
|
|
|
Witam serdecznie. Chciałbym prosić kogoś o poradę w sprawie rozliczenia podatku. Przesyłam screenshoty ostatniego salarisa i jarografa (mam nadzieję, że nic głupiego nie udostępniłem).
Nie rozumiem tego jarografa, udało mi się dojść do tego, że loonhe(itd) to zapłacony podatek - czyli w moim przypadku równy 0 (co mnie bardzo dziwi, bo po odliczeniu wszystkich kosztów dostawałem na rękę ~ 4,5-5 euro/h)? Na rękę dostałem (licząc przelewy) ok 800 euro + 190 euro wakacyjnego (koszt ubezpieczenia i mieszkania wyszedł nieco ponad 300 euro). Czyli wynika z tego, że rozliczając się w Polsce - 3091 zł (kwota nieopodatkowana), a cała reszta powyżej tego, którą zarobiłem (~2200 zł - bo wyliczam razem z mieszkaniem oraz wakacyjnym czy bez?) musi zostać opodatkowana 19% - czyli wychodzi, że musiałbym dopłacić 440 zł? Do tej pory byłem w 100% pewien, że dostanę jakiś zwrot (nawet skromny), ale kilka dni temu wszedłem na salarisa i zobaczyłem ten jarograf - a tu taka lipa (co prawda pracowałem tylko miesiąc, ale zrobiłem dobrych 20-30 nadgodzin i miałem powyżej 160h przepracowanych) bo odliczając wszystkie koszty na rękę dostałem +/- 2500 zł. Z góry dziękuję za pomoc w analizie. |
Ostatnio zmieniony przez Davidvia0 Nie Mar 08, 2015 9:30 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
marcinekpl
Gaduła The one and only
Wiek: 46 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2015 5:21 pm
|
|
|
Moze mi ktos przypomniec bo nie jestem pewny czy kiedy sie rozlicze do konca kwietnia zwrot bedzie do konca lipca? |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2015 7:29 pm
|
|
|
marcinekpl,