NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pią Sty 30, 2015 5:16 pm
Pomyłka wpłaty pieniędzy na inne konto
Autor Wiadomość
anna p
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 26, 2015 7:29 pm   Pomyłka wpłaty pieniędzy na inne konto

Ktoś sie pomylił i wpłacił mi na konto sporą sumę pieniędzy. Bank przysłał informacje ze pieniądze zostały wysłane przez własciciela nie na to konto co potrzeba, i prosi o zwrot tej kwoty.Jezeli nie oddamy tych pieniedzy to bank wysle dane tej osobie. Interesuje mnie czy ja nie bede miał problemów z belastingiem w rozliczeniu rocznym tzn, czy oni czasem nie potraktują tej sumy jako dochód i bede musiał zapłacic spory podatek od tej sumy. proszę o szybkie udzielenie mi informacji

kasia0987 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Sty 26, 2015 8:54 pm   

Witam:) jakies trzy lata temu mialam taka sama sytuacje. Belasting '' upodobal'' sobie moj numer konta i w okresie ok.6mcy wplywaly co i roz pienazki na moje konto. Suma nazbierala sie wieeelgachna. Oczywiscie wszystkie pieniazki oddalam. Zostala jedna drobna sumka okolo 100e o ktore belasting sie nie upomnial. Wiec sama tam zadzwonilam z zapytaniem komu wyslac.
W zwiazku z taka gotowka nigdy nie mialam zadnego problemu rowniez z rozliczeniem rocznym.
Wiec moim zdaniem nie masz sie czym martwic:)

anna p
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 26, 2015 9:34 pm   

tak to prawda,ale na przelewie było wpisane jako darowizna,nie wiem jak to belasting potraktuje ,na jakiej podstawie mi uwierzy ze to była pomyłka kogoś.

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Pon Sty 26, 2015 9:56 pm   

anna p,

Przeciez jak zwrocisz pieniadze to bedziesz miala dowod ze sobie pieniedzy nie zatrzymalas - odpis z konta. To chyba wystarczajacy dowod ze wyszlas na tym na "0"?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Sty 26, 2015 9:58 pm   

kasia0987 napisał/a:
Zostala jedna drobna sumka okolo 100e o ktore belasting sie nie upomnial.

Ja musialam belastingowi oddac tylko 28 euro

a w polowie zeszlego roku.... otrzymalam list w ktorym stalo napisane , ze jestem im jeszcze winna 1 > pisze slownie > jedno euro (platne poprzez acceptgiro)

nawet myslalm ze sie przewidzialam ... smiechu warte wedlug mnie wiecej kosztuje wyslanie takiego pisma i calego tego zalacznika ,ale to belasting wiec ...

wiec nie wierze za bardzo, ze to 100 euro dla belastingdienst jest jaks drobna sumka
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Sty 26, 2015 9:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kasia0987 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto Sty 27, 2015 12:10 am   

Gochna H napisał/a:
kasia0987 napisał/a:
Zostala jedna drobna sumka okolo 100e o ktore belasting sie nie upomnial.

Ja musialam belastingowi oddac tylko 28 euro

a w polowie zeszlego roku.... otrzymalam list w ktorym stalo napisane , ze jestem im jeszcze winna 1 > pisze slownie > jedno euro (platne poprzez acceptgiro)

nawet myslalm ze sie przewidzialam ... smiechu warte wedlug mnie wiecej kosztuje wyslanie takiego pisma i calego tego zalacznika ,ale to belasting wiec ...

wiec nie wierze za bardzo, ze to 100 euro dla belastingdienst jest jaks drobna sumka

Niejasno sie wyrazilam. Sumy pieniazkow jakie mi wplywaly na konto byly bardzo duze. Wiec ta niecala 100wka to drobna sumka byla.
Predzej czy pozniej belasting na pewno by sie upomnial ale chcialam miec to wszystko w koncu z glowy.

Marthaaa
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 30, 2015 2:36 pm   

Witam, otrzymałam błędny przelew na swoje konto. Bank wysłał mi list z informacja o pomyłce, nr konta na które trzeba zwrócić pieniądze i datą do kiedy mam zwrócić Pieniądze. Problem w tym, ze właściciel mieszkania przyniósł listy po upłynięciu terminu. Wie ktoś jakie mogą być konsekwencje nie oddania pieniędzy? Pozdrawiam

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Maj 30, 2015 3:18 pm   

Marthaaa napisał/a:
Problem w tym, ze właściciel mieszkania przyniósł listy po upłynięciu terminu. Wie ktoś jakie mogą być konsekwencje nie oddania pieniędzy? Pozdrawiam

Jeszcze ich nie przelalas , tylko pytasz o to czy je oddac ? wplac pieniadze nawet jak jest juz po terminie,

i nie pytaj jakie beda konsekwencje przywlaszczenia ,nie martw sie ,sa sposoby by je odebrac

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Sob Maj 30, 2015 6:27 pm   

Marthaaa napisał/a:
Witam, otrzymałam błędny przelew na swoje konto. Bank wysłał mi list z informacja o pomyłce, nr konta na które trzeba zwrócić pieniądze i datą do kiedy mam zwrócić Pieniądze. Problem w tym, ze właściciel mieszkania przyniósł listy po upłynięciu terminu. Wie ktoś jakie mogą być konsekwencje nie oddania pieniędzy? Pozdrawiam

Przeciez maja twoje dane, numer konta etc. wiec pomysl o co mozesz zostac posadzona
odwroc sytuacje i pomysl jak bys sie czula, gdyby to twoje pieniadze przelano na cudze konto
i ten ''ktos'' zastanawialby sie , czy je oddac , z czym ci sie to kojarzy, jest na to tylko jedno slowo .. juz wiesz ?
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Maj 30, 2015 6:32 pm, w całości zmieniany 1 raz  

seemija
Gaduła

Wysłany: Sob Maj 30, 2015 9:06 pm   

dziewczyna dostala informacje o tym ze ma oddac pieniadze po terminie i pyta jakie moze poniesc konsekwencje
nigdzie nawet nie dala do zrozumienia ze nie chce ich oddawac
alescie naskoczyli <panda>
Marthaaa, oddaj i jakby co wytlumacz ze oddalas zaraz po otrzymaniu listu
Ostatnio zmieniony przez seemija Sob Maj 30, 2015 9:07 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Wysłany: Nie Maj 31, 2015 12:02 pm   

seemija napisał/a:
dziewczyna dostala informacje o tym ze ma oddac pieniadze po terminie i pyta jakie moze poniesc konsekwencje

Interpretujesz na swoj sposob ja na swoj ,przeczytaj co napisala '' Wie ktoś jakie mogą być konsekwencje nie oddania pieniędzy? ''
Pewnie, teraz jak wroci na forum ,to dopisze, ze oczywiscie miala zamiar to zrobic ale i tak zabrzmialo to dwuznacznie .

seemija
Gaduła

Wysłany: Nie Maj 31, 2015 12:32 pm   

kazdy interpretuje wg siebie
sa tacy co wszedzie beda widziec czajacy sie podstep i kretactwo :)

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Wysłany: Nie Maj 31, 2015 9:29 pm   

seemija napisał/a:
sa tacy co wszedzie beda widziec czajacy sie podstep i kretactwo

Na zimne sie dmucha .A prawda jaka jest to kazdy widzi . Przed dekada, takiego szachrajstwa i kretactwa jakie istnieje w ostatnim czasie i to w wykonaniu niektorych naszych rodakow ,to tu nie bylo
koncze dyskusje, bo zaraz wskocza na mnie i beda sie wozic :028:

marcinekpl 
Gaduła
The one and only

Wysłany: Pon Cze 22, 2015 5:55 pm   

Co jesli biuro pracy sie pomylilo i potem przyslalo maila o bledzie i prosba o zwrot.
Co moga zrobic ?

Odpowiedz do tematu