NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dokumenty potrzebne do wyrobienia paszportu dla noworodka
Autor Wiadomość
anetaad4 
Poczatkujacy
anetaad4

Wysłany: Czw Paź 14, 2010 12:21 pm   dokumenty potrzebne do wyrobienia paszportu dla noworodka

Witam!
Czy moze ktos wie jakie dokumenty nalezy zabrac ze soba do ambasady aby wyrobic dziecku ur.w Holandii paszport???
Pytam poniewaz nie chce jechac w ciemno z aktem ur.dziecka
Z góry dziekuje kazdemu z Was za odpowiedz :039:

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Paź 14, 2010 1:21 pm   

na stronie ambasady masz wszystkie potrzebne informacje:
Cytat:
PASZPORT DLA DZIECKA
Wydział Konsularny Ambasady RP w Hadze uprzejmie informuje, że w związku z wejściem w życie Ustawy z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych (Dz. U. z 2006 r. Nr 143 poz. 1027) nastąpiły dość daleko idące zmiany w uregulowaniach dotyczących dzieci. Od dnia wejścia w życie ustawy, tj. od 28 sierpnia 2006 r., w przypadku podróży za granicę, istnieje obowiązek posiadania przez dziecko własnego dokumentu tożsamości (tj. własnego paszportu lub w przypadku wjazdu do kraju UE, własnego tymczasowego dowodu osobistego).
Tym samym, wpisywanie dziecka do paszportu rodziców nie jest już możliwe.
- Rodzaje paszportów wystawianych dzieciom:
 Tymczasowy - paszport ten jest wydawany dzieciom, które nie ukończyły 5 lat. Jest on ważny przez okres 12 miesięcy. Okres oczekiwania wynosi 14 dni. Wyjątkowo, w uzasadnionych okolicznościach, rodzice mogą wystąpić do konsula z wnioskiem
o wydanie dziecku w wieku do lat 5 paszportu biometrycznego również z rocznym okresem ważności. W tym przypadku obecność dziecka w urzędzie konsularnym nie jest wymagana.
 Biometryczny (5-letni) - wydawany dzieciom, które ukończyły 5 lat
i nie ukończyły lat 13. Okres oczekiwania wynosi ok. 1 miesiąca.
 Biometryczny (10-letni) - dokument ten może być wydany, jeśli dziecko ukończyło 13 lat. Okres oczekiwania wynosi ok. 1 miesiąca.
UWAGA: w paszporcie tymczasowym oraz w paszporcie biometrycznym, ważnym 1 rok lub 5 lat nie umieszcza się podpisu właściciela dokumentu. Paszport tymczasowy zaś nie jest paszportem biometrycznym.
OBECNOŚĆ DZIECKA ORAZ RODZICÓW LUB OPIEKUNÓW PRAWNYCH JEST WYMAGANA PRZY SKŁADANIU WNIOSKU O PASZPORT. JEDYNIE W PRZYPADKU SKŁADANIA WNIOSKU O PASZPORT TYMCZASOWY DLA DZIECKA DO 5. ROKU ŻYCIA JEGO OBECNOŚĆ NIE JEST OBOWIĄZKOWA.
- Dokumenty, jakie należy załączyć do wniosku:
 Dwie jednakowe, aktualne fotografie;
 Skrócony odpis aktu urodzenia wydany przez polski USC: konsul w celu wydania dziecku pierwszego paszportu może przyjąć holenderski akt urodzenia
 Pisemna zgoda obojga rodziców lub opiekunów prawnych albo oryginał orzeczenia polskiego sądu opiekuńczego upoważniającego do wystąpienia o paszport lub oryginał - uznanego przez sąd w Polsce orzeczenia sądu zagranicznego o takiej samej treści lub wyroku rozwodowego powierzającego całość władzy rodzicielskiej jednemu z rodziców. W przypadku braku możliwości osobistego przybycia do urzędu jednego z rodziców, zgoda na wydanie paszportu musi być poświadczona notarialnie lub w urzędzie paszportowym w Polsce lub w innym polskim urzędzie konsularnym;
 Dowód wniesienia opłaty paszportowej.
UWAGA: Fotografia powinna:
- być wykonana w ciągu ostatnich 6 miesięcy,
- posiadać wymiary 3,5x4,5 cm,
- być wykonana na jasnym jednolitym tle,
- mieć dobrą ostrość oraz pokazywać wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków tak, aby twarz zajmowała 70-80 % fotografii,
- przedstawiać osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami, patrzącą na wprost z otwartymi oczami, nieprzysłoniętymi włosami, z naturalnym wyrazem twarzy i zamkniętymi ustami, bez dużych kolczyków i klipsów zniekształcających lub zasłaniających uszy. Dalsze szczegóły dotyczące formatu fotografii dostępne są w załączniku
Opłaty za paszporty dla dzieci:
 Wydanie paszportu tymczasowego na okres 12 miesięcy dla małoletniego, który nie ukończył 5 roku życia -19 EURO;
 Wydanie paszportu biometrycznego (ważnego 1 rok) dla małoletniego w wieku do lat 5 - 38 EURO;
 Wydanie paszportu biometrycznego (ważnego 5 lat) dla małoletniego w wieku 5-7 lat - 38 EURO;
 Wydanie paszportu biometrycznego (ważnego 5 lat) dla małoletniego w wieku 7-13 lat - 42 EURO;
 Wydanie paszportu biometrycznego (ważnego 10 lat) dla małoletniego w wieku 13-16 lat - 62 EURO;
 Wydanie paszportu biometrycznego (ważnego 10 lat) w wieku
16-18 lat - 62 EURO – po okazaniu legitymacji szkolnej.
UWAGA
Do czasu wniesienia należnej opłaty paszportowej sprawa nie będzie rozpatrywana. Dokument paszportowy odebrać można jedynie w urzędzie konsularnym, w którym złożono wniosek.
ODBIÓR PASZPORTU NASTĘPUJE OSOBIŚCIE.
Odbioru paszportu dla małoletniego może dokonać jeden z rodziców lub opiekunów prawnych.

zrodlo: http://www.haga.polemb.ne...019.02.2010.doc

(potrzebny word)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Czw Paź 14, 2010 1:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Paź 14, 2010 1:40 pm   

alt urodzenia rodzicow (moze byc kopia/skan) jak rodzice sa maluzenstwem to akt slubu, holenderski akt urodzenia dziecka, 1xzdjecie - paszort kosztuje chyba 19e i czeka sie tydzien (skladalismy w ten poniedzialek co byl, odbior w nastepny poniedzialek)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Paź 14, 2010 1:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  

anetaad4 
Poczatkujacy
anetaad4

Wysłany: Pon Lis 08, 2010 2:41 pm   

m4rcin, a czy akt slubu potrzebny do wyrobienia paszportu dla noworodka musi bycunijny?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lis 08, 2010 3:56 pm   

Mielismy polski akt slubu wydany w USC.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Lis 08, 2010 5:30 pm   

jezeli akt jest w j. polskim to nie musi. w koncu zalatwia sie sprawe w polskim konsulacie:)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

LeiziDi 
Poczatkujacy
leizidi

Wysłany: Sob Cze 09, 2012 9:14 pm   

Ponawiam temat.
Jak wyrabia się dokumenty dla dziecka, które się tu urodziło? I czy trzeba się umawiać na wizytę do Konsulatu?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Cze 09, 2012 9:51 pm   

Mozesz (nie musisz) zrobic transkrypcje aktu urodzenia, bo bedzie potrzebny do drugiego paszportu + mozesz (warto) zrobic paszport (wazny rok).
Nie trzeba bylo sie umawiac

lanadelrej
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 04, 2015 1:34 pm   

Właśnie wyrobiłam swojemu dzieciątku paszport, więc jestem na bieżąco...Na wizytę czekaliśmy krótko (2 dni). W konsulacie muszą być oboje rodzice lub jeden rodzic z papierkiem od notariusza, że drugi się na to zgadza. Do paszportu dla niemowlaka (tymczasowy- na rok) potrzebny jest akt urodzenia dzieciaczka, który wydaje gmina oraz zdjęcie paszportowe (główka prosto, oczka otwarte i zamknięta buzia). Rodzice muszą mieć za sobą dowody osobiste lub paszporty. Zapłaciliśmy w sumie 38 euro- z tym że 8 euro za list priorytetowy (opcja dla tych którzy mają do Hagi ponad 100km).
Na wizytę trzeba się umówić przez e-konsulat. Nie potrzebowaliśmy ani aktu ślubu, ani naszych aktów urodzenia.
Mam nadzieję, że komuś się ta informacja przyda:)
Ostatnio zmieniony przez lanadelrej Śro Lut 04, 2015 1:40 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu