dokumenty potrzebne do wyrobienia paszportu dla noworodka |
Autor |
Wiadomość |
anetaad4
Poczatkujacy anetaad4
|
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 12:21 pm dokumenty potrzebne do wyrobienia paszportu dla noworodka
|
|
|
Witam!
Czy moze ktos wie jakie dokumenty nalezy zabrac ze soba do ambasady aby wyrobic dziecku ur.w Holandii paszport???
Pytam poniewaz nie chce jechac w ciemno z aktem ur.dziecka
Z góry dziekuje kazdemu z Was za odpowiedz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 1:21 pm
|
|
|
na stronie ambasady masz wszystkie potrzebne informacje:
Cytat: | PASZPORT DLA DZIECKA
Wydział Konsularny Ambasady RP w Hadze uprzejmie informuje, że w związku z wejściem w życie Ustawy z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych (Dz. U. z 2006 r. Nr 143 poz. 1027) nastąpiły dość daleko idące zmiany w uregulowaniach dotyczących dzieci. Od dnia wejścia w życie ustawy, tj. od 28 sierpnia 2006 r., w przypadku podróży za granicę, istnieje obowiązek posiadania przez dziecko własnego dokumentu tożsamości (tj. własnego paszportu lub w przypadku wjazdu do kraju UE, własnego tymczasowego dowodu osobistego).
Tym samym, wpisywanie dziecka do paszportu rodziców nie jest już możliwe.
- Rodzaje paszportów wystawianych dzieciom:
Tymczasowy - paszport ten jest wydawany dzieciom, które nie ukończyły 5 lat. Jest on ważny przez okres 12 miesięcy. Okres oczekiwania wynosi 14 dni. Wyjątkowo, w uzasadnionych okolicznościach, rodzice mogą wystąpić do konsula z wnioskiem
o wydanie dziecku w wieku do lat 5 paszportu biometrycznego również z rocznym okresem ważności. W tym przypadku obecność dziecka w urzędzie konsularnym nie jest wymagana.
Biometryczny (5-letni) - wydawany dzieciom, które ukończyły 5 lat
i nie ukończyły lat 13. Okres oczekiwania wynosi ok. 1 miesiąca.
Biometryczny (10-letni) - dokument ten może być wydany, jeśli dziecko ukończyło 13 lat. Okres oczekiwania wynosi ok. 1 miesiąca.
UWAGA: w paszporcie tymczasowym oraz w paszporcie biometrycznym, ważnym 1 rok lub 5 lat nie umieszcza się podpisu właściciela dokumentu. Paszport tymczasowy zaś nie jest paszportem biometrycznym.
OBECNOŚĆ DZIECKA ORAZ RODZICÓW LUB OPIEKUNÓW PRAWNYCH JEST WYMAGANA PRZY SKŁADANIU WNIOSKU O PASZPORT. JEDYNIE W PRZYPADKU SKŁADANIA WNIOSKU O PASZPORT TYMCZASOWY DLA DZIECKA DO 5. ROKU ŻYCIA JEGO OBECNOŚĆ NIE JEST OBOWIĄZKOWA.
- Dokumenty, jakie należy załączyć do wniosku:
Dwie jednakowe, aktualne fotografie;
Skrócony odpis aktu urodzenia wydany przez polski USC: konsul w celu wydania dziecku pierwszego paszportu może przyjąć holenderski akt urodzenia
Pisemna zgoda obojga rodziców lub opiekunów prawnych albo oryginał orzeczenia polskiego sądu opiekuńczego upoważniającego do wystąpienia o paszport lub oryginał - uznanego przez sąd w Polsce orzeczenia sądu zagranicznego o takiej samej treści lub wyroku rozwodowego powierzającego całość władzy rodzicielskiej jednemu z rodziców. W przypadku braku możliwości osobistego przybycia do urzędu jednego z rodziców, zgoda na wydanie paszportu musi być poświadczona notarialnie lub w urzędzie paszportowym w Polsce lub w innym polskim urzędzie konsularnym;
Dowód wniesienia opłaty paszportowej.
UWAGA: Fotografia powinna:
- być wykonana w ciągu ostatnich 6 miesięcy,
- posiadać wymiary 3,5x4,5 cm,
- być wykonana na jasnym jednolitym tle,
- mieć dobrą ostrość oraz pokazywać wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków tak, aby twarz zajmowała 70-80 % fotografii,
- przedstawiać osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami, patrzącą na wprost z otwartymi oczami, nieprzysłoniętymi włosami, z naturalnym wyrazem twarzy i zamkniętymi ustami, bez dużych kolczyków i klipsów zniekształcających lub zasłaniających uszy. Dalsze szczegóły dotyczące formatu fotografii dostępne są w załączniku
Opłaty za paszporty dla dzieci:
Wydanie paszportu tymczasowego na okres 12 miesięcy dla małoletniego, który nie ukończył 5 roku życia -19 EURO;
Wydanie paszportu biometrycznego (ważnego 1 rok) dla małoletniego w wieku do lat 5 - 38 EURO;
Wydanie paszportu biometrycznego (ważnego 5 lat) dla małoletniego w wieku 5-7 lat - 38 EURO;
Wydanie paszportu biometrycznego (ważnego 5 lat) dla małoletniego w wieku 7-13 lat - 42 EURO;
Wydanie paszportu biometrycznego (ważnego 10 lat) dla małoletniego w wieku 13-16 lat - 62 EURO;
Wydanie paszportu biometrycznego (ważnego 10 lat) w wieku
16-18 lat - 62 EURO – po okazaniu legitymacji szkolnej.
UWAGA
Do czasu wniesienia należnej opłaty paszportowej sprawa nie będzie rozpatrywana. Dokument paszportowy odebrać można jedynie w urzędzie konsularnym, w którym złożono wniosek.
ODBIÓR PASZPORTU NASTĘPUJE OSOBIŚCIE.
Odbioru paszportu dla małoletniego może dokonać jeden z rodziców lub opiekunów prawnych. |
zrodlo: http://www.haga.polemb.ne...019.02.2010.doc
(potrzebny word) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Czw Paź 14, 2010 1:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 1:40 pm
|
|
|
alt urodzenia rodzicow (moze byc kopia/skan) jak rodzice sa maluzenstwem to akt slubu, holenderski akt urodzenia dziecka, 1xzdjecie - paszort kosztuje chyba 19e i czeka sie tydzien (skladalismy w ten poniedzialek co byl, odbior w nastepny poniedzialek) |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Paź 14, 2010 1:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
anetaad4
Poczatkujacy anetaad4
|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 2:41 pm
|
|
|
m4rcin, a czy akt slubu potrzebny do wyrobienia paszportu dla noworodka musi bycunijny? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 3:56 pm
|
|
|
Mielismy polski akt slubu wydany w USC. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 5:30 pm
|
|
|
jezeli akt jest w j. polskim to nie musi. w koncu zalatwia sie sprawe w polskim konsulacie:) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
LeiziDi
Poczatkujacy leizidi
|
Wysłany: Sob Cze 09, 2012 9:14 pm
|
|
|
Ponawiam temat.
Jak wyrabia się dokumenty dla dziecka, które się tu urodziło? I czy trzeba się umawiać na wizytę do Konsulatu? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Cze 09, 2012 9:51 pm
|
|
|
Mozesz (nie musisz) zrobic transkrypcje aktu urodzenia, bo bedzie potrzebny do drugiego paszportu + mozesz (warto) zrobic paszport (wazny rok).
Nie trzeba bylo sie umawiac |
|
|
|
|
lanadelrej
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 04, 2015 1:34 pm
|
|
|
Właśnie wyrobiłam swojemu dzieciątku paszport, więc jestem na bieżąco...Na wizytę czekaliśmy krótko (2 dni). W konsulacie muszą być oboje rodzice lub jeden rodzic z papierkiem od notariusza, że drugi się na to zgadza. Do paszportu dla niemowlaka (tymczasowy- na rok) potrzebny jest akt urodzenia dzieciaczka, który wydaje gmina oraz zdjęcie paszportowe (główka prosto, oczka otwarte i zamknięta buzia). Rodzice muszą mieć za sobą dowody osobiste lub paszporty. Zapłaciliśmy w sumie 38 euro- z tym że 8 euro za list priorytetowy (opcja dla tych którzy mają do Hagi ponad 100km).
Na wizytę trzeba się umówić przez e-konsulat. Nie potrzebowaliśmy ani aktu ślubu, ani naszych aktów urodzenia.
Mam nadzieję, że komuś się ta informacja przyda:) |
Ostatnio zmieniony przez lanadelrej Śro Lut 04, 2015 1:40 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|