NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Nie Lut 22, 2015 4:40 pm
Zasilek pogrzebowy w holandii?
Autor Wiadomość
Final213
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 19, 2015 6:35 pm   Zasilek pogrzebowy w holandii?

Witam mam pytanie, czy w holandii istnieje cos takiego jak w polsce a mianowicie "'zasilek pogrzebowy''. Zmarl mi ojciec w polsce, ja mieszkam juz od 7 lat w holandii jednak nigdy nie interesowalem sie tym tematem, czy przysluguje cos takiego takze w holandii, pochowek, pomnik to wszystko wiaze sie z duzymi kosztami dlatego chcialbym zapytac jesli ktos sie orientuje, wiem ze na partnera i dzieci takie cos przysluguje ale czy np. na pochowek rodzicow badz rodzenstwa?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Lut 19, 2015 7:23 pm   

Final213, nie nie ma czegos takiego jak "'zasilek pogrzebowy'' . A co do kosztów pogrzebowych to jak sie nie ubezpieczysz to placisz sam , tutaj wieksza czesc ludzi ma ubez. pogrzebowe które mu pokrywa koszta pogrzebu i co z pogrzebem zwiazane.

[ Dodano: Czw Lut 19, 2015 7:25 pm ]
Final213 napisał/a:
wiem ze na partnera i dzieci takie cos przysluguje
pierwsze slysze zeby cos takiego bylo w NL jak nie masz ubezpieczenia pogrzebowego .

[ Dodano: Czw Lut 19, 2015 7:28 pm ]
http://www.uitvaartinfoth...ialedienst.html
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Lut 19, 2015 7:29 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Final213
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 19, 2015 8:27 pm   

baileys napisał/a:
pierwsze slysze zeby cos takiego bylo w NL jak nie masz ubezpieczenia pogrzebowego
znalazlem taka informacje
ALGEMENE NABESTAANDENWET (ANW)
Anw to ubezpieczenie społeczne na wypadek śmierci, regulujące finansowe wsparcie, jakiego państwo udziela rodzinie i dzieciom zmarłego. Każdy, kto mieszka i pracuje w Holandii jest automatycznie ubezpieczony w zakresie Anw. Wypłatą Anw zajmuje się Bank Ubezpieczeń Społecznych (Sociale Verzekeringsbank, SVB). W kazdym badz razie dziekuje za udzielone odpowiedzi. Pozdrawiam

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Lut 19, 2015 8:46 pm   

Final213, ANW nie jest zasilkiem pogrzebowym . ANW jest renta rodzinna wyplacana jesli zmarly byl ubezpieczony w NL w dniu smierci i spelnia sie warunki do jej wyplaty . Zasilek pogrzebowy nie istnieje w NL ani na partnera ani na rodzica ani na dziecko . Na koszta pogrzebowe moze sie ubepieczyc samodzielnie , nie jestes ubepieczony sam pokrywasz wszystkie koszta .
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Lut 19, 2015 8:47 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Czw Lut 19, 2015 9:36 pm   

Final213, Przepraszam, ale musze to napisac , to co powyzej umiesciles a dotyczace >> ALGEMENE NABESTAANDENWET niestety nijak sie ma do twojego zmarlego ojca zamieszkalego w Polsce
Wiem to na pewno, bo kiedy zmarl moj rodzic , nic mi sie nie nalezalo , sprawdzalam dokladnie
kiedy umiera najblizsza osoba , ojciec lub matka, brat ,siostra, dziadek, babcia, wujek mieszkajace w Polsce , to nie otrzymasz z tego tytulu zadnej zapomogi w Holandii

ps, Na forum, swego czasu byl omawiany ten temat ,ktos to nawet ladnie opisal (moderator?) przetlumaczyl na jezyk polski ,niestety nie moge znalezc tematu .
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Czw Lut 19, 2015 11:34 pm, w całości zmieniany 1 raz  

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Pią Lut 20, 2015 12:36 pm   Re: Zasilek pogrzebowy w holandii?

Final213 napisał/a:
....Zmarl mi ojciec w polsce, ja mieszkam juz od 7 lat w holandii...

Tylko i wylacznie w Polsce mozesz cokolwiek dostac, w NL nic.

Odpowiedz do tematu