Przesunięty przez: Gochna H Śro Mar 06, 2013 6:42 pm |
polska instalacja lpg w aucie na nl blachach? |
Autor |
Wiadomość |
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 11:21 am
|
|
|
Ten certyfiakt G3 wyglada na wystawiony przez RDW wiec IMO problem nie powinno byc.
Tylko dziwi mnie ten Opel w certyfikacie |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
kaczyniak
Gaduła
|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 1:16 pm
|
|
|
dlaczego opel cie martwi? mark van het voertuig- marka transportu? marka samochodu?
a giernachtigt importeur? do czego to jest potrzebne?
System ESGI jako jeden z pierwszych krajowych systemów uzyskał dopuszczenie do montażu na terenie Holandii - Certyfikat G3
czy to znaczy, ze oni montuja to w Holandii? jaka jest wtedy cena? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 1:36 pm
|
|
|
kaczyniak,
voorwaarde->warunek ''deze goedkeuring is allen toepassing voor die voertuigtypen behorend bij bovenvermeld merk voertuig''
wyraznie napisane ze ma to zastosowanie
tylko do wyzej wymienionej marki auta i czyba o to chodzi Marcinowi
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Wrz 12, 2009 2:40 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 7:59 pm
|
|
|
przeniesione
andrzej1975as napisał/a: | wtam mam pytanie dotyczace instalacji lpg g3 mam seata na nl chcialbym zamontowac instalacje w polsce bo 2 razy tansza czy ktos wie jakie sa przepisy zeby zalegalizowac instalacje w nl z gory dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 9:58 pm
|
|
|
Nie jestem pewien, jednak wydaje mi się, że nie warto tego robić chyba, że byłaby to instalacja SEAT->VAG takie chyba w Skodach montują. Choć pewności nie mam, bo mogą to być polskie instalacje, które serwisy VAG montują do Skody tylko i wyłącznie w PL.
Z mojego doświadczenia wynika, że wielu mechaników tu w Holandii na dźwięk słów 'poolse lpg instalatie" zaczyna drżeć o swoją rodzinę, tak jakbyś jeździł samochodem, który może w każdej chwili wybuchnąć. Ojciec mojego szefa, który oglądał moją instalację pokazał kciukiem "goed" po czym dodał że w NL bym APK nie dostał... inne przepisy.
Jeśli masz czas, podjedź najlepiej do jakiegoś garażu Bovag gdzie robią APK i zapytaj jak oni to widzą. Możesz zapytać jakich certyfikatów trzeba aby to zaakceptowali, może trzeba je tłumaczyć? Podejrzewam, że gdybyś zakładał instalację Prins nie byłoby problemu aby ją tu "aktywować" wszak to holenderska firma i pewnie znana tutejszym specom instalacja.
Najlepszym wyjściem w NL wydaje mi się kupno samochodu już z instalacją LPG. To tylko moja prywatna opinia, i naprawdę dobrze policz. Doskonale zamontowana instalacja wymaga serwisu, w Polsce "serwis" wymiana filterka za 3zł i podpięcie pod komputer to przynajmniej 70zł tu nie wiem pewnie 50 euro. Naprawdę jeśli robisz co tydzień +500-700km to warto. Jeśli mniej to sprawdź koszty użytkowania. Miałem stary samochód warty 700 euro, płaciłem za 100km max 8 euro zależnie od ceny LPG. Teraz mam diesla 2.0 i 100km kosztuje mnie 10 euro... |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Sob Gru 07, 2013 1:22 pm
|
|
|
post przeniesiony
richieone napisał/a: |
przerobienie auta na lpg
Witam. Orientuje się ktoś jak wygląda przerobienia auta z bp na lpg w Holandii? Jakie są koszta, jak wygląda sprawa papierkowa i jak to wygląda jeśli mam auto na blachach holenderskich i przerobie je na LPG w Polsce?
Pozdrawiam Michał |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
lukas85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 09, 2015 6:56 pm
|
|
|
Hej, tak wiec zrobil to moze ktos w koncu? Tzn zalozyl gaz w pl a pozniej zarejestrowal ja w nl?
Ja to planuje zrobic za 3 tyg wedlug wytycznych ze strony rdw, mam nadzieje ze sie uda bo jak nie to 4tys pln w bloto |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Mar 09, 2015 7:27 pm
|
|
|
lukas85, realizujesz sie ze zwykly gaz jest drozszy w podatku drogowym niz diesel . w ponizszym linku mozesz to sobie przeliczyc :
http://www.belastingdiens...uigenbelasting/
gaz jest tanszy od diesla o ile masz certyfikat G3 . Wiem ze takie certyfikaty wydaje firma Jansen ale koszt takiego certyfikatu ju na zalozonym LPG w aucie w innym panstwie jak NL to koszt okolo €300-€500. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
|