wspaniały poziom nauczania w polskich szkolach ! |
Autor |
Wiadomość |
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 2:08 pm
|
|
|
Uuuuu proszę proszę - jednak nie tylko ja myśle ze edukacja(ogólnie) w Polsce jest na wysokim poziomie ...
Panie Papir proszę sobie poczytać jakieś "dobre" artykuły albo poszukać ankiet o poziomie szkolnictwa w Polsce a potem może mnie Pan obrażać ...
Osobiście sie przyznaje ze jestem słaby z języka polskiego (robie dużo błędów itp) ale w mojej szkole nacisk sie kładzie na inne przedmioty niż Polski np rachunkowość , statystyka , finanse i wiele innych o profilu ekonomicznym
Pozdrawiam serdecznie
Daniel |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
pstrag
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 2:26 pm
|
|
|
witam
Cytat: | prosze bez offtopów ( czyli pisania nie na temat ) np pisania o edukacji poza granicami Pl |
Jak chce Pan porownac szkolnictwo Polskie, bez podania przykladow z zagranicy?
Szkolnictwo w Polsce bylo ,jest i bedzie na wysokim poziomie.Prosze zobaczyc jesli panu to cos mowi.
Cytat: | Laureaci związani z Polską [edytuj]
Zobacz więcej w osobnym artykule: Nagroda Nobla (polonica).
Nagrody Nobla przyznane obywatelom Polski:
1924 – Władysław Reymont – w dziedzinie literatury
1980 – Czesław Miłosz – w dziedzinie literatury
1983 – Lech Wałęsa – Pokojowa Nagroda Nobla
1996 – Wisława Szymborska – w dziedzinie literatury
Nagrody Nobla przyznane osobom, które nie miały polskiego obywatelstwa w momencie przyznania im nagrody, ale same uważały się za Polaków:
1903 – Maria Skłodowska-Curie – w dziedzinie fizyki łącznie z Henri Becquerelem i Piotrem Curie
1905 – Henryk Sienkiewicz – w dziedzinie literatury (poddany Cara Rosji)
1911 – Maria Skłodowska-Curie – w dziedzinie chemii (formalnie obywatelka Francji)
1995 – Józef Rotblat – Pokojowa Nagroda Nobla łącznie z ruchem Pugwash (formalnie obywatel Wielkiej Brytanii, urodzony w Warszawie)
2007 - Leonid Hurwicz - w dziedzinie ekonomii (obecnie obywatel USA, ur. w Moskwie w polskiej rodzinie, wychowany w Warszawie, absolwent UW)
Osoby w inny sposób związane z Polską:
1935 – Irène Joliot-Curie – w dziedzinie chemii – córka Marii Skłodowskiej-Curie
1950 – Tadeusz Reichstein – w dziedzinie fizyki (obywatel Szwajcarii, urodzony we Włocławku)
1978 – Isaac Bashevis Singer – w dziedzinie literatury (obywatel USA, urodzony i wychowany w Radzyminie, mieszkał w Warszawie i Biłgoraju)
1996 – Harold Kroto – w dziedzinie chemii (obywatel Wielkiej Brytanii, rodzina pochodziła z Krotoszyna)
1999 – Günter Grass – w dziedzinie literatury (obywatel Niemiec, urodzony w Gdańsku, w jego twórczości często występują polskie wątki)
2004 – Frank Wilczek – w dziedzinie fizyki (obywatel USA, pochodzenia |
Pozdrawiam |
_________________ Jestem Polakiem – więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka |
|
|
|
|
papir
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 3:58 pm
|
|
|
Post usuniety bo nie wylogowalem się i ktoś mi zrobił kawał |
Ostatnio zmieniony przez papir Pon Gru 17, 2007 2:14 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
dutch
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Posty: 81 Skąd: noord holland
|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 5:45 pm
|
|
|
Papir,
jesli juz umieszczasz cytaty,badz laskaw brac je w cudzyslow.Uprzejmoscia z Twojej strony byloby podac rowniez zrodlo.
Oto zrodlo: http://www.opoka.org.pl/b...K/9810V_04.html
Autorem zacytowanych przez Ciebie slow jest Ks. Adam Maj. |
|
|
|
|
|