Belastingdienst - nie zawsze uczciwy |
Autor |
Wiadomość |
Justyna72
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 09, 2015 8:18 pm Belastingdienst - nie zawsze uczciwy
|
|
|
Postanowiłam podjąć ten temat, ponieważ zauważyłam w ostatnim czasie bardzo dziwne działania ze strony Belastingu. Działania polegające na dublowaniu dokumentów dotyczących wszelkiego rodzaju płatności, wysyłaniu tychże dokumentów z różnych oddziałów w tej samej sprawie, ze skrajnie różnymi datami. Zatem chciałabym Was uczulić na dwie rzeczy, jeśli dostajecie jakieś pismo reagujcie od razu w postaci np telefonu do belastingu, tym bardziej jeśli nie zgadzacie się z treścią, zawsze pytajcie i zapisujcie sobie nazwisko osoby, z którą rozmawialiście i datę kiedy rozmowa została przeprowadzona. Druga sprawa nie wyrzucajcie zbyt szybko dokumentów, bo możecie otrzymać kolejne w tej samej sprawie i nie będziecie wiedzieli do czego się odnieść. Osobiście miałam sytuacje kiedy jednego dnia otrzymywałam 2-3 listy w tej samej sprawie, następnego kolejny w tej samej sprawie z datą dużo wcześniejszą i żaden z tych listów nie miał podstaw, bo nie byłam nic winna urzędowi. Telefon zawsze wyjaśniał sprawę, ale teraz wiem, że jeśli się tego nie zrobi, to urząd doprowadzi do ściągnięcia czegoś co mu się nie należy i naliczy karę, a odzyskanie trwa znacznie !!!!! dłużej niż byśmy tego oczekiwali. Sytuacja ekonomiczna Holandii nie jest w tej chwili tak kolorowa jak 15 lat temu, rząd szuka pieniędzy wszędzie gdzie się da, poprzez min urząd skarbowy trzepie po kieszeni własnych obywateli, doprowadzając ich niejednokrotnie do bankructwa osobistego i będzie to robił, a raczej już zaczął z nami, emigrantami. Bądźcie ostrożni z wszelkiego rodzaju dodatkami socjalnymi, bo może się upomnieć o zwrot.
Metoda jaką stosuje belasting, to możliwie największa ilość pism w tej samej sprawie, z różnymi datami, z różnych miejsc. Jeśli wiecie, że macie rację, nie dajcie się zwariować.
Pozdrawiam (piszcie jeśli macie jakieś pytania, może będę mogła coś podpowiedzieć). |
|
|
|
|
kasia0987
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 19 Lip 2012 Posty: 68 Skąd: okolice Amsterdam
|
Wysłany: Pon Mar 09, 2015 8:44 pm
|
|
|
justyna72
Dziekuje za info. Bede teraz bardziej czujna
Serdecznie pozdrawiam |
_________________ Het geluk lacht me toe |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Mar 09, 2015 8:57 pm Re: Belastingdienst - nie zawsze uczciwy
|
|
|
Justyna72 napisał/a: | jeśli dostajecie jakieś pismo reagujcie od razu w postaci np telefonu do belastingu, tym bardziej jeśli nie zgadzacie się z treścią, zawsze pytajcie i zapisujcie sobie nazwisko osoby, z którą rozmawialiście i datę kiedy rozmowa została przeprowadzona...... Telefon zawsze wyjaśniał sprawę, ale teraz wiem, że jeśli się tego nie zrobi, to urząd doprowadzi do ściągnięcia czegoś co mu się nie należy i naliczy karę, a odzyskanie trwa znacznie !!!!! |
Pisalem to juz pare razy tutaj ale dzwonienie do Belastingdienst nic nie daje, nawet jesli spiszesz nazwisko osoby lub nagrasz rozmowe.
Belastingdienst nie ma tez obowiazku prawnego dawac prawidlowych odpowiedzi przez telefon.
Zawsze wazne sprawy zalatwiaj z Belastingdienst pisemnie.
PS. Rozne listy i adresy to bardziej chaos w Belastingdienst niz jakis wielki plan zmylenia ludnosci. |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Mar 09, 2015 10:38 pm
|
|
|
O tym chaosie w Belastingdienst słyszę od wieków - czyżby był tu większy bajzel niż w polskich US? |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2015 9:42 pm
|
|
|
Niestety ale tu jest naprawde wiekszy burdel w belastingu niz w Polsce |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Mar 13, 2015 9:05 am
|
|
|
Z ta "instytucja" to jedynie mozna cos zalatwic listownie bo tel to kazdy mowi cos innego ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
|