NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jadza pod ''wplywem'' marihuany w Niemczech
Autor Wiadomość
napelnej
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 31, 2015 6:00 pm   Jadza pod ''wplywem'' marihuany w Niemczech

Witam, ostatnio mialem niemila sytuacje z policja w niemczech. Wyglada to tak ze na codzien mieszkam w holandi i nie ukrywam ze lubie sobie zapalic. Wyjechalem do niemiec na wielkanoc na urlop do rodziny i po dwoch dniach bedac na miejscu zatrzymala mnie policja na niby rutynowa kontrole (auto mam na holenderskich blachach). Od razu kazali mi wysiasc z auta i oproznic kieszenie, zaczeli mnie przeszukiwac zarowno jak i auto i zaczeto mnie straszyc ze zaraz przyprowadza psa itd. itp. w miedzyczasie przeszukiwan bez zapytania policjant wzial mnie na test moczu do jakiegos hotelu nieopodal do ubikacji, pytali czy pale powiedzialem ze pale ale nie tutaj tylko w holandi - co nie mijalo sie z prawda.

Kazali mi nasikac do pojemnika i wyszlo pozytywny na cannabis, w aucie nic nie znalezli, kazali mi wejsc do radiowozu i zawiezli mnie na badania krwi. Co najgorsze, po tescie moczu okazalo sie ze z miejsca dostalem mandat 500EUR za prowadzenie pod wplywem i juz z wlasnej kieszeni musze pokryc koszta interwencji i badan krwi, gdzie nie bedac zameldowany w DE musialem zaplacic im za to na miejscu. Po badaniu krwi odwiezli mnie na komisariat gdzie zaplacilem cale koszta i mnie wypuscili, oddali wszystko prawko, dowod, kluczyki.

Tylko dlaczego wogole musialem cokolwiek placic i marnowac czas i nerwy nie bedac defakto pod wplywem srodkow odurzajacych? Niby mam czekac na badania krwi i wtedy do czegos dojda, ale to w takim razie jezeli nie sa pewni ze jechalem pod wplywem dlaczego mam z gory placic taka sume, albo ryzykowac utrate samochodu nie majac gotowki przy sobie? W tescie moczu cannabis utrzymuje sie do ponad 60 dni, wiec moga wwalac mandaty kazdemu, kto palil nawet dwa miesiace temu - za niby jazde pod wplywem? Idac ta droga moga sobie stanac przy Holenderskiej granicy i zatrzymywac kazdego kto z tamtad wyjezdza i wszystkim po kolei wpieprzac takie mandaty, albo rekwirowac ich samochody z braku gotowki. Teraz mam juz zepsuty caly urlop, bo caly czas o tym mysle. Nawet Niemiec ktory jest mezem mojej matki powiedzial ze cala sytuacja jest ''komisch'' jest calkowicie oburzony postawa policjantow, juz wydzwania od dwoch dni na komisariat probojac sie czegos dowiedziec.

Druga sprawa to to ze trzeba w niemczech placic mandaty na miejscu, nie bedac tam zameldowanym. Wiec po co ta cala Unia Europejska jezeli jestem zameldowany w Holandi i nie moga mi tam wyslac mandatu tylko musze na miejscu placic?

Czy mieliscie kiedys podobna sytuacje albo ktos z Waszych znajomych, i jak ona sie skonczyla? I co wogole o tym myslicie?
Ostatnio zmieniony przez napelnej Wto Mar 31, 2015 6:20 pm, w całości zmieniany 8 razy  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 7:55 pm   

napelnej, Z tego co wiem to juz od dawna tak jest

stary temat z forum i chyba nie jedyny a dotyczacy kontroli w Niemczech

http://www.niedziela.nl/f...ic.php?p=198147

szczepan358 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 10:43 am   

czyli 500e przepadlo ? nawet jak sprawdza i wyjdzie ze byles czysty tego dnia to przykleili sobe 5 stowek ?
a to ze mandat na miejscu musisz zaplacic od reki niemajac meldunku to normalne, w Holandii czy w Polsce jest tak samo

napelnej
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 4:28 pm   

szczepan358 napisał/a:
czyli 500e przepadlo ? nawet jak sprawdza i wyjdzie ze byles czysty tego dnia to przykleili sobe 5 stowek ?
a to ze mandat na miejscu musisz zaplacic od reki niemajac meldunku to normalne, w Holandii czy w Polsce jest tak samo

Niby jak wyjdzie ze jestem czysty to mi zwroca te pieniadze, ale w tym momencie do czasu badan jest sie w plecy o te pieniadze i duzo problemow, a jezeli sie nie ma gotowki to prawdopodobnie zabrali by auto a Ciebie samego umiescili w areszcie - kupa problemow. A jak sie potem okaze ze sie bylo czystym to nie dadza mi zadnego odszkodowania za to ze nie mialem np. auta, albo siedzialem nieslusznie w areszcie, lub bylem uziemiony na kilka dni nie mogac go prowadzic. Tylko zwroca pieniadze z mandatu.

Czyli dajmy na to jedziesz sobie z Holandi przez Niemcy lub do Niemiec i zatrzymuja Cie, na tescie moczu wychodzi ze paliles w przeciagu ostatnich miesiecy wiec leci mandat 500EUR, jak masz gotowke na miejscu to jeszcze pol biedy bo Cie puszcza, ale i tak nie dadza Ci kluczykow tylko musisz aranzowac druga osobe zeby przyjechala i odebrala auto albo zostawic je na policyjnym parkingu, ktory swoje kosztuje. A co jezeli sie nie ma osoby ktora by mogla odebrac auto? Wtedy musisz czekac kilka dni zeby oddali Ci kluczyki - co moze zrujnowac Twoje plany na nastepne kilka dni, nie mowiac o wydatkach na hotele itp.

I teraz powiedzmy po dwoch tygodniach przychodza wyniki badan ze byles czysty wiec zwracaja Ci te 500EUR, ale co z tym calym czasem, nerwami, aresztem, zrujnowanymi planami i kosztami ktore sie wydaje wtedy niepotrzebnie i nieslusznie?

Czyli jadac totalnie trzezwym mozna wpakowac sie w niezle problemy palac nawet miesiac wczesniej. Dla mnie jest to nienormalne dla rozwinietego panstwa zachodniej europy.
Ostatnio zmieniony przez napelnej Śro Kwi 01, 2015 4:43 pm, w całości zmieniany 4 razy  

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 5:11 pm   

Doswiadczenia w tym temacie nie mam ale na logike to sie wszystko kupy nie trzyma.
Jezeli test moczu wyszedl pozytywny czyli wykazal, ze byles pod wplywem narkotyku to dlaczego oddali Ci kluczyki po zaplaceniu mandatu?
Zaplaciles mandat za jazde pod wplywem srodka odurzajacego, a po jego zaplaceniu juz nie byles zagrozeniem na drodze.
Pijanemu tez oddaja kluczyki po zaplaceniu mandatu?

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 5:49 pm   

napelnej,
Cytat:
Kazali mi nasikac do pojemnika i wyszlo pozytywny na cannabis,

napelnej napisał/a:
Niby jak wyjdzie ze jestem czysty to mi zwroca te pieniadze,

Nie liczylabym za bardzo na zwrot kasy z twojej wypowiedzi jasno wynika ze czysty nie byles , moim zdaniem wlasnie za to zaplaciles .

A co jesli w tescie krwi rowniez wyjdzie ze w organizmie miales narkotyk ?

Cytat:
Dla mnie jest to nienormalne dla rozwinietego panstwa zachodniej europy.

dla mnie jest normalne ...ze scigaja za jazde pod wplywem ...

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 6:55 pm   

napelnej, Piszesz bzdury! Policja niemiecka ma na wyposażeniu standardowe testy immunochromatograficzne według EN i ISO. Czułość takiego próbnika to ledwie 50ng/ml a takie stężenie w moczu nawet codziennego palacza nie utrzymuje się dłużej niż 3-4dni.
Wnioski są takie:
Po pierwsze ćpałeś i bekniesz za to (jeżeli krew wykaże wysokie stężenie to dostaniesz zaproszenie na rozprawę gdzie poinformują Cie,że te 500 to tylko malutka zaliczka)!
Po drugie albo jesteś leniem albo idiotą bo inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć podróżowania za granicę bez znajomości przepisów prawa w kraju docelowym.

Mimo wszystko życzę Ci abyś jakoś się z tego wykaraskał i wyciągnął wnioski z tej przygody.

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 8:54 pm   

To ja jeszcze do tematu dodam

Cytat:

Jak długo THC utrzymuje się w moczu?

Nie można jednoznacznie powiedzieć, jak długo wynik testu będzie pozytywny, ponieważ tempo metabolizmu THC jest inne dla każdego człowieka. Ilość użytej marihuany także zmienia czas w którym THC utrzymuje się w organizmie.

Przeciętnie zawartość THC w moczu prezentują się następująco:

Okazjonalny palacz – 4 dni
Regularny palacz – 10dni
Ekstremalny palacz – 67dni

Cytat:
Jak długo THC utrzymuje się we krwi?

Testy krwi są przeprowadzane bardzo rzadko – zazwyczaj w nagłych wypadkach, takich jak wypadki drogowe. Pozwalają one lepiej ocenić, czy badana osoba jest w danym momencie pod wpływem środka, ale równie dobrze mogą być wykorzystane do wykrywania metabolitów. Wynik pozytywny występuje zazwyczaj do kilku dni po paleniu, jednak przy częstym i codziennym paleniu wynik może być pozytywny nawet przez 2 tygodnie.

zrodloTU

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Śro Kwi 01, 2015 11:16 pm   

Gochna H napisał/a:
Okazjonalny palacz – 4 dni
Regularny palacz – 10dni
Ekstremalny palacz – 67dni

To są informacje bez pokrycia. Pochodzą ze strony miłośników ziela i (co mnie nie dziwi) nie opierają cię na żadnym źródle... Ta sama strona kilka linijek niżej... :

Cytat:
W jednym skrajnym przypadku, osoba, która używała dużo marihuany przez ponad 10 lat udało się otrzymać dodatni wynik (powyżej 20 ng / ml limitu) przez okres do 67 dni po ostatnim użyciu.

To są wartości podobne do rezultatów dla testów laboratoryjnych o czułości 20ng/ml. Policja bada dużo wyższe stężenia a takie utrzymują się 1-2dni (jak ktoś jest silnie uzależniony to max 4 dni).

TUTAJ można sprawdzić specyfikację testów.

napelnej
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 02, 2015 4:14 pm   

Jagoda97 napisał/a:
Doswiadczenia w tym temacie nie mam ale na logike to sie wszystko kupy nie trzyma.
Jezeli test moczu wyszedl pozytywny czyli wykazal, ze byles pod wplywem narkotyku to dlaczego oddali Ci kluczyki po zaplaceniu mandatu?
Zaplaciles mandat za jazde pod wplywem srodka odurzajacego, a po jego zaplaceniu juz nie byles zagrozeniem na drodze.
Pijanemu tez oddaja kluczyki po zaplaceniu mandatu?

Przepraszam, zle napisalem, kluczyki oddano osobie ktora sam sciagnalem zeby mi odebrala auto.

YANNOSICK napisał/a:
napelnej, Piszesz bzdury! Policja niemiecka ma na wyposażeniu standardowe testy immunochromatograficzne według EN i ISO. Czułość takiego próbnika to ledwie 50ng/ml a takie stężenie w moczu nawet codziennego palacza nie utrzymuje się dłużej niż 3-4dni.
Wnioski są takie:
Po pierwsze ćpałeś i bekniesz za to (jeżeli krew wykaże wysokie stężenie to dostaniesz zaproszenie na rozprawę gdzie poinformują Cie,że te 500 to tylko malutka zaliczka)!
Po drugie albo jesteś leniem albo idiotą bo inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć podróżowania za granicę bez znajomości przepisów prawa w kraju docelowym.

Mimo wszystko życzę Ci abyś jakoś się z tego wykaraskał i wyciągnął wnioski z tej przygody.

Moze masz racje, z ta czuloscia testu ale i tak wydaje mi sie nie fair karac kogos kto palil 3-4 dni temu, tym bardziej w panstwie gdzie mozna to robic w miare ''legalnie''. Przeciez ''haj'' defakto wplywajacy na zdolnosc prowadzenia trwa kilka godzin a nie kilka dni (tygodni?). Rozumiem jak by ktos byl faktycznie upalony tak ze stwarza zagrozenie na drodze to wtedy nalezy sie mandat i inne konskewencje.

Z tego co mowili mi policjanci to nie dostane zadnej wiekszej kary, jedynie wyniki badan krwi moga ja zniwelowac gdyz sa bardziej dokladne. Powiedzieli ze za pierwszy raz dostaje sie wlasnie 500EUR za drugim 1000 a za trzecim 1500 i odbieraja prawko na iles tam - dziala to w ten sposob w calych Niemczech (z marihuana, nie wiem jak z alkoholem).

Normalnym jednak powinno byc ze karza ludzi pod wplywem a nie 3-4dni (tygodni?) po wplywie. Jak zapytalem policjanta dlaczego tak jest to powiedzial mi ze mozna dostac flashbacka po marihuanie, co jak co ale sam takiego czegos przez 10 lat nie uswiadczylem i nie znam zadnej osoby ktora by to uswiadczyla - glupia wymowka niedoprecyzowanego prawa. Policjant powiedzial takze zeby na przyszlosc nie palic 7 dni przed wyjazdem z Holandi i nie powinno byc problemow.
Ostatnio zmieniony przez napelnej Czw Kwi 02, 2015 7:47 pm, w całości zmieniany 10 razy  

Odpowiedz do tematu