Czerniak! Leczenie W Polsce, Zwrot W Holandii! |
Autor |
Wiadomość |
Kubo1985
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 4:44 pm Czerniak! Leczenie W Polsce, Zwrot W Holandii!
|
|
|
Witam.
Ostatnio dowiedziałem sie ze mam czerniaka. w trakcie są jeszcze dodatkowe badania czy np. potrzebne będzie wycięcie węzłów chłonnych.
Ubezpieczony jestem w AnderZorg (pakiet podstawowy).
Mam pytanie:
1.Czy płacąc za leczenie w PL (w PL mam dobrych znajomych lekarzy) dostanę zwrot opłat w Holandii?
2. Gdzie musze zgłosić leczenie w PL będąc teraz na holenderskim zasiłku dla bezrobotnych? |
Ostatnio zmieniony przez Kubo1985 Pią Kwi 03, 2015 4:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
marcin778
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 5:56 pm
|
|
|
Hej
Nie mozesz sie leczyc w PL z tego co sie orientuje,chyba ze UWV wyrazi na to zgode.
Leczac sie w Polsce musisz przedstawic swoje ubezpieczenie poza granicami kraju i wtedy PL rozlicza sie z ubezpieczycielem w NL a ty ewentualnie ponosisz naprzyklad koszt oplacenia eigen risco.
Co do lekarzy w NL to uwazam ze nie sa zli mam na mysli oczywiscie specjalistow a nie weterynarzy w praktykach. |
|
|
|
|
Kubo1985
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 6:08 pm
|
|
|
UWV musi wyrazić zgodę? a tą zgodę wyrazi jak zapytam czy raczej nie ma takich szans?
W PL mam bardzo dobrych znajomych lekarzy i wolałbym tam się leczyć.
Pomoże ktoś jeszcze? |
|
|
|
|
marcin778
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 6:21 pm
|
|
|
Szczerze moim zdaniem powinni tym bardziej ze masz takie schorzenie jakie masz.
A z drugiej strony to tu oplacasz ubezpieczenie zdrowotne tu tez sa szpitale i lekarze moim zdaniem 50 na 50
Wiem ze masz mozliwosc przeniesienia zasilku do Polski musisz podejsc to UWV porozmawiac z nimi aczkolwiek z mojego doswiadczenia ciezko z nimi sie rozmawia potrafia w ten sam dzien na pytanie zadane rano otrzymac pozytywna odpowiedz a na to samo pytanie zadane popoludniu odpowiedziec inaczej!!!!
Powodzenia chlopie |
Ostatnio zmieniony przez marcin778 Pią Kwi 03, 2015 6:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 8:30 pm
|
|
|
Kubo1985 napisał/a: | 1.Czy płacąc za leczenie w PL (w PL mam dobrych znajomych lekarzy) dostanę zwrot opłat w Holandii? |
Powinnas skontaktowac sie z Anderzorg zanim podejmiesz leczenie i spytac o zgode. Wiem,ze czasami ubezpieczyciel pozwala na leczenie za granica,ale KONIECZNA jest wczesniejsza akceptacja.
Kubo1985 napisał/a: | 2. Gdzie musze zgłosić leczenie w PL będąc teraz na holenderskim zasiłku dla bezrobotnych? |
Na pewno w holenderskim UWV,poniewaz opuszczasz czasowo Holandie i sila rzeczy nie mozesz starac sie o prace, co jest Twoim obowiazkiem podczas pobierania zasilku.
Ale tylko zglosic,na pewno nie pytasz ich o zgode na leczenie.
marcin778 napisał/a: | Nie mozesz sie leczyc w PL z tego co sie orientuje,chyba ze UWV wyrazi na to zgode. |
Co ma UWV do leczenia? |
|
|
|
|
marcin778
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 9:11 pm
|
|
|
UWV niema nic do leczenia ale ciekawe czy nie wstrzyma zasilku!Chyba ze pozwoli go przeniesc do PL |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 9:15 pm
|
|
|
Kubo1985,
Cytat: | Niet-spoedeisende medische zorg in het buitenland 2015
Onder niet-spoedeisende zorg in het buitenland vallen behandelingen tijdens je verblijf in het buitenland (van niet langer dan een jaar) en behandelingen waarvoor je speciaal naar het buitenland gaat. Deze zorg is in principe uit te stellen tot na je terugkeer in Nederland en valt daarom niet onder spoedeisende zorg in het buitenland. |
http://www.anderzorg.nl/w...tenland2015.htm
edit
Pytaj o zgode swoja ubezpieczalnie, ale tez nie zdziw sie kiedy odmowia - maja takie prawo ,
mi odmowili leczenia w Polsce
Ubezpieczyciel uzasadnil decyzje odmowna tym , ze mam tu odpowiednie warunki i poziom leczenia zagwarantowane ( w tym krotki okres oczekiwania i nizsze koszty )
Cytat: | Neem contact op met je zorgverzekeraar om na te gaan of de behandeling die je voor ogen hebt wel verzekerd is. |
http://www.consumentenbon...org-buitenland/ |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Kwi 03, 2015 9:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kubo1985
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Kwi 04, 2015 4:02 am
|
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Kwi 04, 2015 10:34 am
|
|
|
Kubo1985, od Anderzorg musisz miec pozwolenie na leczenie poza granicami NL: Cytat: | Je hebt alleen voorafgaande toestemming van Anderzorg nodig als je minimaal één nacht wordt opgenomen in het ziekenhuis (intramurale zorg).
| http://www.anderzorg.nl/w...tenland2015.htm
oraz :
Cytat: | De basisverzekering vergoedt vaak niet-spoedeisende hulp in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Wel heb je eerst toestemming nodig van je zorgverzekeraar en zijn er aanvullende voorwaarden. |
https://www.independer.nl...sende-hulp.aspx |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Kubo1985
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2015 5:20 pm
|
|
|
Czyli jednym słowem musze mieć zgodę ubezpieczalni i tak nie wiadomo co odpowiedzą :/ |
|
|
|
|
|