Przesunięty przez: Gochna H Śro Kwi 01, 2015 8:43 pm |
Zwierzęta(psy) w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Nie Cze 29, 2014 3:32 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: |
Pies przywieziony z zagranicy powinien posiadac paszport i czip .
|
Szczerze mowiac to nikt nigdy mnie o paszport psicy nie pytal. Ani weterynarz, ani przy rejestacji w gminie. A jak kiedys pod wplywem petard mi uciekla i odnalazla sie w schronisku, to mi tylko zaproponowali zaczipowanie. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Cze 29, 2014 5:54 pm
|
|
|
bagniaczka,
U mnie w gminie nie ma obowiazku rejestracji psa nie placi sie tez podatku
Rozmawiamy tu o przewiezieniu psa przez granice.
Wlasciciel psa przy przekraczaniu granicy,ma obowiazek posiadania dokumentu dla zwierzecia , wiec to , ze ciebie nikt tu ,o to nie pyta... wcale nie oznacza ze psu paszport jest zbedny .
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Cze 29, 2014 6:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pon Cze 30, 2014 6:20 am
|
|
|
Ja tylko napisalam, jak to wyglada na podstawie moich doswiadczen. Fakt, w przypadku kontroli na granicy paszport musi byc. A w Tilburgu akurat psa trzeba zarejestrowac i podatek placic. Wprawdzie mnie nigdy nikt nie skontrolowal pod tym wzgledem, ale wole byc w porzadku. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
2009ona2009
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 27, 2015 7:55 pm
|
|
|
Za psa podatek sie placi. obowiazkowo. Jezli jeszcze komus sie udalo to fajnie ale ludzie z belastingu chodza i pukaja do drzwi. Wiec nawet nie zdarzycie psa schowac bo pewnie przywita Pana przy drzwiach:) u mnie tez byli ale mam tylko kota. Belasting za psa w Den Haag to ok 100E rocznie. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Sty 27, 2015 10:08 pm
|
|
|
2009ona2009 napisał/a: | Za psa podatek sie placi. obowiazkowo. Jezli jeszcze komus sie udalo to fajnie ale ludzie z belastingu chodza i pukaja do drzwi. |
No prosze cie nie siej paniki sa w Holandii takie gminy w ktorych nie placi sie belastingu za psa, wiec nie przesadzaj piszac ze komus sie udalo ...albo ,ze chodza z belastingu i pukaja do drzwi , moze w Den Haag. Amsterdamie i innych wiekszych miejscowosciach. ale na pewno nie w calej Holandii
na poparcie moich slow podaje link z wykazem wszystkich prowincji i gemeent w ktorych sie placi jak i nie placi podatku
http://www.arvidvanputten...t-per-gemeente/ |
|
|
|
|
2009ona2009
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 28, 2015 4:52 pm
|
|
|
nie sieje paniki ja mowie o Den Haag i faktycznie pukaja do drzwi i pytaja o psa. U mnie byli czyt. tzn nie wyssalam sobie tego z palca. Moze i sa male gminy, albo wioski gdzie tego nie robia. Ale tak jak powiedziales, napewno w duzych miastach.
[ Dodano: Śro Sty 28, 2015 5:04 pm ]
I z artykulu ktory przeslales, wynika ze w wiekszosci gminach sie placi, a w gminach(czy miastach) w ktorych nie podano ile wynosi podatek za psa, nie oznacza ze go nie ma, tylko ze dane gemente nie napisalo ile wynosi. Ja to tak zinterpretowałam. " Een aantal gemeentes heeft de belasting voor 2014 niet bekend gemaakt op hun website of op de site van de overheid. Bij deze gemeentes staat “nnb” (nog niet bekend)." |
|
|
|
|
Nymf
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 10:57 am
|
|
|
Hej słuchajcie, planujemy wyjazd do Holadnii, ale mamy 3 psiaki...
Chciałam się podpytać, czy żadna z ras nie jest tam zakazana, bo jak wiadomo do różnych krajów różnych psow wwozić nie wolno (przykładowo w UK jest problem z amstafami i pitbullami).
Czy ktoś się orientuje?
Nie chcielibyśmy ani narażać naszych zwierząt, ani się z nimi rozstawać, dlatego od tego w dużej mierze zależy to czy w ogóle wyjedziemy...
Mamy wilczaka czechosłowackiego, psiaka w typie husky i psiaka w typie amstafa.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła
Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2015 6:39 am
|
|
|
Zadna z ras nie jest zakazana w NL. |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
Nymf
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2015 11:33 am
|
|
|
dzięki |
|
|
|
|
joshua
Poczatkujacy kropla wody
|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2015 6:14 pm
|
|
|
To może policja szariatu tam u was w Hadze szaleje? U nas na północnowschodnich kresach Królestwa spokojnie. Mam trzy ogony. Żaden nie jest zarejestrowany. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Iza170595
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Cze 18, 2015 12:00 pm
|
|
|
Witam, czy ktoś się orientuję jak wygląda ubezpieczenie 2 psów w okolicach Tilburga ? |
|
|
|
|
strusio
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 01, 2015 12:35 am raj dla psow...obudz sie!!!
|
|
|
jak zabiora ci psa bez powodu i bezprawnie,to juz nie bedzie taki raj!!! |
|
|
|
|
anna1983
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 29, 2016 1:39 pm Odnośnie podatku za psa
|
|
|
Witam a co jeśli nie zgłoszę psa do gminy i nie będę płaciła podatku? Czy mam się obawiać jakiejś kontroli i kary? Mieliście takie przypadki? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Sty 29, 2016 2:57 pm
|
|
|
anna1983 napisał/a: | Czy mam się obawiać jakiejś kontroli | BOA chodza i kontroluja ludzi na posiadanie psow ale taki BOA moze przyjsc specjalnie na kontrole jak jakis sasiad zamelduje w gminie ze masz psa . anna1983 napisał/a: | co jeśli nie zgłoszę psa do gminy i nie będę płaciła podatku? | jak ciebie skontroluja i okaze sie ze masz psa a nie zglosilas go kaza ci zaplacic za dany okres i moga ( i czest robia) nalozyc kare od 50% do 100% danej sumy . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
kasia0987
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 19 Lip 2012 Posty: 68 Skąd: okolice Amsterdam
|
Wysłany: Pią Sty 29, 2016 8:14 pm
|
|
|
Iza170595, Psa w Twoim przypadku dwa pieski mozesz zarejestrowac przez Digid (jesli posiadasz ). Jesli nie, to osobiscie w Gemeente. Masz na to 14 dni. Podatek w Twojej gminie wynosi za jednego pieska 103,18e, dwa pieski 249,52. Jest to oplata roczna.
[ Dodano: Pią Sty 29, 2016 8:41 pm ]
Nie wszystkie gminy wymagaja rejestracji i oplaty za psa. Najwyzsza oplata za 1 psa w zeszlym roku(2015) byla w Rotterdam-128 e. Za 2 psy rekordowa cena to 285e w Groningen. Za 3 psy w Heerlen , gemeente zazyczylo sobie 433,8 e. Masakra!! Bardzo wysokie koszta i bardzo duza roznica miedzy gminami. Jesli juz trzeba placic podatek ( moim zdaniem powinien taki byc ) to cena powinna byc wszedzie jednakowa.
W Alphen aan den Rijn podatek za psa to jedyne 57e, za dwa pieski 85 e. Na podstawie czego oni wymyslaja te ceny to pojecia nie mam. |
_________________ Het geluk lacht me toe |
Ostatnio zmieniony przez kasia0987 Pią Sty 29, 2016 8:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|