NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakładka Sparen ING
Autor Wiadomość
piotrek0007 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 1:22 pm   Zakładka Sparen ING

Witajcie
otóż ostatnio przyjechałem do NL pracuje tutaj no i oczywiście chciałbym trochę kasy odłożyć mam już konto w ING internetowe i sprawdzam sobie możliwości tego konta odnalazłem coś co mnie trochę zdziwiło i równocześnie zaciekawiło Zakładka Sparen o co w tym chodzi ? Ja to zrozumiałem w ten sposób że ustawiam sobie cel na np 500e i wpłacam sobie kiedy chce pieniążki to co zostało tam wpłacone już nie mogę tego wypłacić no chyba że osiągnę cel 500e to w tedy dopiero zosttaje ta kwota przekazana na moje konto (zakładka Betalen) ? Dobrze to zrozumiałem

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 2:02 pm   

piotrek0007,

piotrek0007 napisał/a:
ustawiam sobie cel na np 500e i wpłacam sobie kiedy chce pieniążki to co zostało tam wpłacone już nie mogę tego wypłacić no chyba że osiągnę cel 500e

jestem w innym banku i byc moze sie myle, ale wydaje mi sie ze musisz najpierw uzyskac dostep/ otworzyc uw spaarrekening w swoim banku , a dopiero potem odkladac

znalazalm na stronie ING

https://www.ing.nl/partic...tool/index.html

seemija
Gaduła

Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 4:44 pm   

piotrek0007 napisał/a:
to co zostało tam wpłacone już nie mogę tego wypłacić no chyba że osiągnę cel 500e to w tedy dopiero zosttaje ta kwota przekazana na moje konto (zakładka Betalen) ? Dobrze to zrozumiałem

nie
mimo założonego celu możesz danymi pieniędzmi dysponować cały czas :) wymaga samodyscypliny
ale
nie masz ich na stanie konta więc jak na koncie masz 20 euro (np) i dajmy na to 250 na sparekoncie a chcesz zapłacić 25 euro to nie przejdzie dopóki sam środków ze sparekonta na mijn nie przelejesz,
przelewy na sparekonto i ze sparekonta sygnujesz kodem jak każdą inną transakcję

W ING sparekonto zakładasz sam tylko klikając w zakładkę, można mieć też bez zakładanego celu, czyli zostaje Ci z wypłaty 100 to leci na spare
łatwe :D
Ostatnio zmieniony przez seemija Wto Kwi 28, 2015 4:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

piotrek0007 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 4:46 pm   

yhm czyli muszę atywować w pierwszej kolejności tą opcje a potem już wszystko zależy ode mnie tak ? ahh czy nie ma tam jakiegoś kruczka że jak ustawie cel to po uzyskaniu tego celu w 100% wypłata z tego konta przychodzi w x miesiącu czy jest natychmiastowo wypłacana bo nie chce się wrypać na minę bardzo was przepraszam ale jezyka Niderlandzkiego nie znam i prosił bym o fachową wypowiedź :)

seemija
Gaduła

Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 4:51 pm   

nie zrozumialam o co dokladnie pytasz, powiem Ci jak ja robie
zalozylam dwa spare, jedna na wypasiona kanape druga na autko (mozesz sobie je nazwac nawet ,,na waciki" jak chcesz :P )
wplacalam sobie po zalozmy 50 na obie (razem 100 szla na spare, byla wylaczona z mozliwosci dysponowania srodkami poprzez karte platnicza) jak byla potrzeba to przelewalam sobie srodki na konto jak nie to lezaly, nic Ci sie samo bez Twojej decyzji nie przelewa z kobta na konto, nawet jak miniesz cel, masz tylko informacje ze juz cel osiagniety i tyle :)

zapomnialam napisac
na spare moezsz miec stan zerowy, w niczym nie przeszkadza, nie zdziw sie tez ze bank wystawi Ci roczne rozliczenie odsetek, przy jakiejs wartosci (nie pamietam jakiej ale duzej naprawde) od odsetek odprowadzasz podatek
Ostatnio zmieniony przez seemija Wto Kwi 28, 2015 5:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 6:08 pm   

Możesz też sobie ustawić, że np. z każdej wypłaty automatycznie Ci pobiera jakąś kwotę na oszczędnościowe.

piotrek0007 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 7:34 pm   

Łee no to prosta sprawa widzę dzięki wam za pomoc bedzie sie na pewno kaska odkładać i żyć godnie jak sie do PL zjedzie dobrze ze spytałem jeszcze raz wielkie dzięki

Odpowiedz do tematu