Zakładka Sparen ING |
Autor |
Wiadomość |
piotrek0007
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 1:22 pm Zakładka Sparen ING
|
|
|
Witajcie
otóż ostatnio przyjechałem do NL pracuje tutaj no i oczywiście chciałbym trochę kasy odłożyć mam już konto w ING internetowe i sprawdzam sobie możliwości tego konta odnalazłem coś co mnie trochę zdziwiło i równocześnie zaciekawiło Zakładka Sparen o co w tym chodzi ? Ja to zrozumiałem w ten sposób że ustawiam sobie cel na np 500e i wpłacam sobie kiedy chce pieniążki to co zostało tam wpłacone już nie mogę tego wypłacić no chyba że osiągnę cel 500e to w tedy dopiero zosttaje ta kwota przekazana na moje konto (zakładka Betalen) ? Dobrze to zrozumiałem |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 2:02 pm
|
|
|
piotrek0007,
piotrek0007 napisał/a: | ustawiam sobie cel na np 500e i wpłacam sobie kiedy chce pieniążki to co zostało tam wpłacone już nie mogę tego wypłacić no chyba że osiągnę cel 500e |
jestem w innym banku i byc moze sie myle, ale wydaje mi sie ze musisz najpierw uzyskac dostep/ otworzyc uw spaarrekening w swoim banku , a dopiero potem odkladac
znalazalm na stronie ING
https://www.ing.nl/partic...tool/index.html |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 4:44 pm
|
|
|
piotrek0007 napisał/a: | to co zostało tam wpłacone już nie mogę tego wypłacić no chyba że osiągnę cel 500e to w tedy dopiero zosttaje ta kwota przekazana na moje konto (zakładka Betalen) ? Dobrze to zrozumiałem |
nie
mimo założonego celu możesz danymi pieniędzmi dysponować cały czas wymaga samodyscypliny
ale
nie masz ich na stanie konta więc jak na koncie masz 20 euro (np) i dajmy na to 250 na sparekoncie a chcesz zapłacić 25 euro to nie przejdzie dopóki sam środków ze sparekonta na mijn nie przelejesz,
przelewy na sparekonto i ze sparekonta sygnujesz kodem jak każdą inną transakcję
W ING sparekonto zakładasz sam tylko klikając w zakładkę, można mieć też bez zakładanego celu, czyli zostaje Ci z wypłaty 100 to leci na spare
łatwe |
Ostatnio zmieniony przez seemija Wto Kwi 28, 2015 4:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
piotrek0007
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 4:46 pm
|
|
|
yhm czyli muszę atywować w pierwszej kolejności tą opcje a potem już wszystko zależy ode mnie tak ? ahh czy nie ma tam jakiegoś kruczka że jak ustawie cel to po uzyskaniu tego celu w 100% wypłata z tego konta przychodzi w x miesiącu czy jest natychmiastowo wypłacana bo nie chce się wrypać na minę bardzo was przepraszam ale jezyka Niderlandzkiego nie znam i prosił bym o fachową wypowiedź |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 4:51 pm
|
|
|
nie zrozumialam o co dokladnie pytasz, powiem Ci jak ja robie
zalozylam dwa spare, jedna na wypasiona kanape druga na autko (mozesz sobie je nazwac nawet ,,na waciki" jak chcesz )
wplacalam sobie po zalozmy 50 na obie (razem 100 szla na spare, byla wylaczona z mozliwosci dysponowania srodkami poprzez karte platnicza) jak byla potrzeba to przelewalam sobie srodki na konto jak nie to lezaly, nic Ci sie samo bez Twojej decyzji nie przelewa z kobta na konto, nawet jak miniesz cel, masz tylko informacje ze juz cel osiagniety i tyle
zapomnialam napisac
na spare moezsz miec stan zerowy, w niczym nie przeszkadza, nie zdziw sie tez ze bank wystawi Ci roczne rozliczenie odsetek, przy jakiejs wartosci (nie pamietam jakiej ale duzej naprawde) od odsetek odprowadzasz podatek |
Ostatnio zmieniony przez seemija Wto Kwi 28, 2015 5:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 6:08 pm
|
|
|
Możesz też sobie ustawić, że np. z każdej wypłaty automatycznie Ci pobiera jakąś kwotę na oszczędnościowe. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
piotrek0007
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 7:34 pm
|
|
|
Łee no to prosta sprawa widzę dzięki wam za pomoc bedzie sie na pewno kaska odkładać i żyć godnie jak sie do PL zjedzie dobrze ze spytałem jeszcze raz wielkie dzięki |
|
|
|
|
|