Przesunięty przez: Gochna H Nie Maj 03, 2015 10:10 pm |
Prawo jazdy C |
Autor |
Wiadomość |
theotx231
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2015 9:44 pm Prawo jazdy C
|
|
|
Jak wygląda zrobienie prawka w Holandii na kat C ? Wiem ze na pewno trzeba mieć meldunek
Oraz być minimum 185 dni w NL jestem 2 tygodnie dopiero w Holandii
Są jakieś Testy na komputer? Jak wygląda egzamin praktyczny trudny? Ogólnie cała operacja prawka w NL? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Maj 04, 2015 9:01 am
|
|
|
theotx231, Tu w NL jest podzial w kategori C : C , C1 , CE , C1E .
Kategoria C i C1 sa dla lekkich ciezarowek od 3500kg do 7500kg . Z takim prawkiem mozesz tez ciagnac przyczepw z max waga do 750kg . Zeby zaczac prawojazy C i CE musisz mec ukonczone 21 lat . Zaczynajac prawojazdy C robisz odrazu kod 95 mozesz zaczac robic prawojazdy w wieku 18 lat . (Nie robiac tego kodu dopiero w wieku 21 lat )
Ceny prawojazdy od €2000 do nawet €5000 w zaznosci rozszezenia pakietu .
Wiem ze normalen B mozna zdawac z tlumaczem ale jak jest z duzym prawojazdy musisz sie opytac juz w szkole nauki jazdy .
Jak ja zdawalam "duze prawko " bylo administracja i ADR byly naprawde ciezkie "czytaj nudne"i dlatego ciezkie do przyswojenia . Jak dla mnie praktyka nie byla ciezka ale to jak i teoria jest zalezne od kazdego osobiscie . Praktyka i teoria nie sprawila mi najmniejszego problemu ale ja jezdzilam juz kilka lat na Holednerskim prawku ( B) po tutejszych drogach .
Tutejsza jazda rozni sie znacznie od Polskiej i w prawach ruchu sa tez niewielkie ale znaczace roznice . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Maj 04, 2015 9:09 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
theotx231
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 04, 2015 6:59 pm
|
|
|
Mam już spokojnie ukończone 21 lat i więcej prawko B też posiadam robione w PL, jędzę w NL tu firmowym autem od agencji co dali to pracy aby było czym jeździć
Wiec aby mieć w Pełni samo C a Potem Pełne c+e to jak by trzeba było to zrobić? Bo nie bardzo czaje z tego co napisałeś jak po kolei by trzeba było? Tak czy siak i tak mnie interesuje sama solówka czyli Pełne C, przynajmniej na razie, a C+E później bym sobie zrobił.
Kurs na przewóz reczy na pewno tez musi być juz na C samo bo bez tego jedzić nie mozna. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pon Maj 04, 2015 10:09 pm
|
|
|
theotx231, C i C1 = dla lekkich ciezarowek do 3500kg
zeby miec CE musisz miec C1 - C . Majac te papierki mozesz zdac egzaminpraktyczny na CE .
https://www.cbr.nl/cce.pp |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
theotx231
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 05, 2015 5:46 pm
|
|
|
hmm c i c1 dla lekkich ciężarówek do 3500kg a nie czasem powyżej 3.5 tony?
Pytam bo nie wiem kuzyn ma C ale to w PL to jeżdził np taką ciężarówka http://photo.via-mobilis....co-chlodnia.jpg a ona na pewno wazy więcej niz 3.5 tony
Może tu w NL jest inaczej
A jak wyglądają egzaminy praktyczne na C i C1 ? Są jakieś pasy ruchu parkowania na placu? |
Ostatnio zmieniony przez theotx231 Wto Maj 05, 2015 9:09 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Wto Maj 05, 2015 6:20 pm
|
|
|
Sorry za powyzszy post chial opisac troche cos innego i wyszlo cakliem cos innego
. Mialo byc :
Majac C i/lub C1 mozesz ciagac przyczepy do 750kg .
C jest powyzej 3500kg C1 dla lekkich ciezarowek do 3500kg . Zeby ciagac naczepy czy przyczepki powyzej 750kg musisz miec CE .
http://www.rijksoverheid....ijbewijs-c.html
theotx231 napisał/a: | Kurs na przewóz reczy na pewno tez musi być juz na C samo bo bez tego jedzić nie mozna. | tak bez tego sie nie da i nazywa sie to Code 95 .
Egzaminy masz najpierw na placu a potem na normanych drogach w miesie i/lub poza . Jak ja zdawalm bylo inaczej teraz moglo sie cos pozmieniac bo minelo juz xx lat . A ha . Cod 95 jest wazny przez 5 lat i musisz go co 5 lat odnawiac . W miedzy czasie musiszmiec 35 godzin szkolenia by moc zaliczyc na nowo Cod 95 . Nie majac tego codu a majac prawo jazdy C lub wyzej nie mozesz jezdzic jako kierowca zawodowy . |
|
|
|
|
|