Zamknięty przez: Gochna H Sob Wrz 05, 2015 3:59 pm |
Zakup domu w NL - pytania natury prawnej |
Autor |
Wiadomość |
FijneBuurman
Gaduła
|
Wysłany: Wto Cze 30, 2015 8:13 pm Zakup domu w NL - pytania natury prawnej
|
|
|
Witam,
jestem na etapie podpisywania umowy zakupu domu na terenie Holandii, nasunęły się w związku z tym następujące pytania :
Obecnie w domu mieszka najemca, czyli dom jest wynajmowany. Zgodnie z ustaleniami do 2 miesięcy się wyprowadzi i wtedy nastąpi notarialne przeniesienie praw własności. Jednak nie znalazłem w umowie zakupu domu punktu dot. jego obowiązku oficjalnego wymeldowania się z tego adresu na gemeente (lub załatwienia tego przez sprzedającego dom). Jak to wygląda w praktyce w NL? Mogę go potem bez problemów na urzędzie wymeldować ja jako nowy właściciel?
Czy rozdzielność majątkowa małżonków zawarta (już w trakcie małżeństwa wziętego w PL) notarialnie i sądownie w innym kraju UE ma automatyczne zastosowanie także w Holandii? Czy jednak taką rozdzielność należy załatwić bezpośrednio w Holandii abym mógł nabyć ten dom tutaj sam jako jedyny właściciel?
Czy z punktu widzenia holenderskich przepisów podatkowych i bankowych (np. dot. udzielania kredytów hipotecznych) korzystniej jest nabyć dom w Holandii wspólnie z małżonkiem czy (jeżeli jest taka możliwość) tylko przez jednego z małżonków? Chodzi o to czy wpływa to potem na wspólne rozliczenie podatkowe z małżonkiem (np. gdyby dom był potem wynajmowany) lub na uzyskanie przez nas kredytu hipotecznego pod zastaw domu?
Wiem że pytania są niecodzienne, ale może ktoś spotkał się z tą tematyką. Przeszukałem wcześniej całe forum ale nie znalazłem konkretne odpowiedzi na te pytania.
PS. Z góry sorry jeśli założyłem temat w nieodpowiednim dziale. |
Ostatnio zmieniony przez FijneBuurman Wto Cze 30, 2015 8:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|
FijneBuurman
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 01, 2015 3:11 pm
|
|
|
Chyba takie zwyczajne nie są skoro nie udało mi się znaleźć konkretnych odpowiedzi na nie na tym forum, uważnie przeglądnąłem także temat który linkujesz. Nawet makler biura nier. niekoniecznie musi znać się na wszystkich sprawach prawno - księgowo - administracyjnego charakteru, mimo iż wiążą się z zakupem nieruchomości. Pytałem mojego maklera, nie wiedział, ale obiecał sprawdzić. Za to negocjacje cenowe z jego strony przebiegły bardzo sprawnie. Czekam więc, a przy okazji pomyślałem że może ktoś miał już styczność z taką problematyką. |
|
|
|
|
|