jazda na tzw. miekkim dowodzie rejestracyjnym w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Lelum_
Poczatkujacy aniaaa
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2015 12:59 am jazda na tzw. miekkim dowodzie rejestracyjnym w Holandii
|
|
|
Dzień dobry,
sprawa przedstawia się następująco: niebawem kupuję auto w Polsce ( super okazja), będę je tutaj rejestrować, dostanę najpierw ten miękki dowód rejestracyjny ( ważny 30 dni). W tym czasie też wyjeżdżam własnie do Holandii, pierwszy raz, w ramach wymiany studenckiej na pół roku. I teraz moje pytania i problemy są takie: Czy mogę mieć jakieś nieprzyjemności w Holandii w związku z jazdą autem na "miękkim dowodzie rejestracyjnym"?
Kolejna, byc może dodatkowa kwestia: przed utratą ważności miękkiego dowodu, powinnam znów jechać do Polski wymienić tablice rejestracyjne i odebrać dowód rejestracyjny "twardy" - nie usmiecha mi się to po prostu - jazda 1000 km w tą i z powrotem tylko do urzędu...dlatego pomyslałałam o przesłaniu tablic i dowódu czasowego rodzicom, którzy odebraliby z moim pełnomocnictwem tablice i nowy dowód w urzędzie i mi je po prostu odeslali....Zdaję sobie sprawę, że to jest dośc mocne naruszenie - samochód przez kilka dni byłby bez żadnych tablic, dowódu itp. no ale chcialam się zapytać po prostu o Wasze zdanie/ inny sposób/radę/ sugestię. Bardzo zły pomysł?
Kolejne istotne pytanie: czy po przyjeździe do Holandii powinnam się gdzieś z tym autem zgłosić, zaznaczyć, że użytkuję auto na polskich tablicach rejestracyjnych przedstawicielowi uczelni?
Jeżeli to okazałoby się pomocne: będę przebywać w Deventer.
Serdecznie pozdrawiam, dziękuję za pomoc
Ania |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2015 5:58 am
|
|
|
Lelum_ napisał/a: | Zdaję sobie sprawę, że to jest dośc mocne naruszenie - samochód przez kilka dni byłby bez żadnych tablic, | jezeli bedzie stal za brama lub w garazu to nie ma wiekszego problemu ale jak bedzie stal na parkingu pod domem to kara przewyzszy koszta podrozy w ta i spowrotem o ile tylko na karze sie skonczy . Lelum_ napisał/a: | pomyslałałam o przesłaniu tablic i dowódu czasowego rodzicom, | nie wiem co ty robisz na studiach , sorry ale uzywanie szarych komorek nie jest twoja mocna strona . Dziewczyno wysylanie tablic i papierow poczta ???? A jak ci to zaginie to wtedy bedzie placz bo ta twoja super okazja nie bedzie juz taka okazja koszta jakie poniesiesz beda na tyle wysokie ze zniweluja ta "super okazje " no i kupa nerwów . Usiadz spokojnie i pomysl jeszcze raz , rusz ta szara mase to nie boli .
Co do zglaszania komus faktu ze poruszasz sie na PL tablicach to zglaszasz to w urzedzie podatkowym i co za tym idzie oplacasz podatek , i to calkiem nie maly . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
FijneBuurman
Gaduła
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2015 7:06 am
|
|
|
baileys napisał/a: | nie wiem co ty robisz na studiach , sorry ale uzywanie szarych komorek nie jest twoja mocna strona . Dziewczyno wysylanie tablic i papierow poczta ???? A jak ci to zaginie |
ale co tak ostro kolego? zamiast pocztą można wysłać dobrą kurierską firmą (np. UPS, DHL, GLS - najtańszy) z ubezpieczeniem, na 100% nie zginie i szybko dostarczą do rąk odbiorcy, choć będzie kosztować to kilkanaście-kilkadziesiąt eurosów drożej niż zwykłą pocztą. |
|
|
|
|
Lelum_
Poczatkujacy aniaaa
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2015 10:50 am
|
|
|
no nie pomyslałam nawet o poczcie, tylko o rozwiązaniu takim jakie opisano post wyżej. Tylko gdybam po prostu, pewnie skończy się na tym, że wrócę na kilka dni do Polski i dopełnię formalności.
Co do myślenia - coż, własnie próbuję mysleć i wymyslam rózne, nazwijmy to "kreatywne", hipotetyczne rozwiązania.Dziękuje jednak za rady i ostre ostrzeżenia, wzięłam je sobie do serca.
Rozumiem więc, że tak czy siak powinnam zapłacić podatek/opłatę za użytkowanie auta w Holandii przez te pół roku, podobnie kwestia jazdy na miękkim dowodzie, przed utratą ważności mogę się bez problemu na nim w Holandii poruszać? |
|
|
|
|
|
|